Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

ABDEST DUÂLARI – Kocatepe Gazetesi

Muharrem Günay 12 Kasım 2014 Çarşamba 02:00:00
  İlmihal kitaplarında abdest alınırken her organın yıkanması sırasında okunacak bazı dualara yer verilir. Hz. Peygamberimiz (s.a.v.) her organ yıkanırken ayrı bir dua zikretmese de abdestin bitiminde okunması için ümmetine şu duayı öğretmiştir. “Eşhedü en la ilehe ilallahü vahdehu la şerikeleh ve eşhedü enne Muhammeden abdühü ve resûlüh. Allahümmecalnî minettevvâbîne vecalnî minel mütetahhirîn.
Allah’tan başka hiçbir ilah bulunmadığına, O’nun hiçbir ortağı olmadığına ve Hz. Muhammed (s.a.v.)’in de O’nun kulu ve elçisi olduğuna şahadet ederim. Ey Allah’ım! Beni çok tevbe edenlerden ve çok temizlenenlerden eyle! Hz. Peygamber, kim bu duayı okursa kendisi için cennetin sekiz kapısının açılacağını ve dilediği kapıdan içeri girmesine izin verileceğini müjdeler” (Tirmizî, Tahâret, 41)
Bunun yanında âlimlerimiz tarafından bizlere öğretilen aşağıdaki duaları okumak ta faziletlidir.
Abdeste başlarken önce niyet edilir, sonra eûzü-besmele çekilir. Sonra da her bir âzayı yıkarken hemen hemen bütün ilmihal kitaplarında bulunan şu dualar okunur: Dua münacât, talep ve istek olduğundan ya okunan duaların manasını bilmek ya da Türkçelerini yapmak gerekir. Duayı beden dili ile değil, gönül dili ile yapmak esastır. Abdest almadan önce, alırken ve aldıktan sonra dileyen dilediği gibi dua yapabilir. Bunun yanında Peygamber Efendimiz zamanından beri günümüze kadar gelmiş olan aşağıdaki dualar yapılabilir.
Abdeste başlarken euzü besmeleden sonra:Elhamdü lillâhi’llezî ce’ale’l-mâe tahûran ve’l-İslâme nûran. Suyu temizleyici, İslâmı da nûr kılan Allah’a hamdolsun.
Ağıza su verirken: Allahümme eınnî alâ tilâveti’l-Kur’ân ve zikrike ve şükrike ve hüsni ibâdetik. Ey Allahım, Kur’an okumak, seni zikir ve sana şükür etmek, sana olan ibâdeti güzelleştirmek hususlarında bana yardım et!..
Buruna su verirken: Allahümme erıhnî râihate’l-Cenneti ve lâ türıhnî râihate’n-nâr. Allahım, bana Cennet kokusunu duyur, Cehennem kokusunu hissettirme!
Yüzü yıkarken: Allahümme beyyıd vechî yevme tebyaddu vücûhün ve tesveddü vücûh. Allahım, yüzlerin kiminin ak, kiminin kara olduğu o günde, benim yüzümü kara değil, ak çıkar!
Sağ kolu yıkarken: Allahümme a’tınî kitâbî biyemînî ve hâsibnî hisâben yesîrâ. Allahım, kitâbımı, amel defterimi sağımdan ver, hesabımı da kolay eyle!
Sol kolunu yıkarken: Allahümme lâ tu’tınî kitâbî biyesarî ve lâ min verâi zahrî. Allahım, kitâbımı, amel defterimi solumdan ve arkamdan verme.
Başı meshederken: Allahümme ezıllenî tahte zılli arşike yevme lâ zılle illâ zıllü arşik. Allahım, Arşının gölgesinden başka gölge olmadığı günde, beni Arşının gölgesinde gölgelendir.
Kulaklara meshederken: Allahüme’c’alnî mine’llezîne yestemiûne’l-kavle feyettebiûne ahseneh. Allahım, beni sözü dinleyip de en güzeline uyanlardan eyle.
Boynu meshederken: Allahümme a’tik rekabetî mine’n-nâr. Allahım, boynumu Cehennem ateşinden âzâd eyle!
Ayakları yıkarken: Allahümme sebbit kademeyye ale’s-sırâti yevme tezillü fîhi’l-akdâm Allahım, ayakların Sırat üstünde kaydığı günde, ayaklarımı sırat üstünde sâbit eyle, kaydırma!
Abdest bittilkten sonra “Eşhedü en la ilehe ilallahü vahdehu la şerikeleh ve eşhedü enne Muhammeden abdühü ve resûlüh. Allahümmecalnî minettevvâbîne vecalnî minel mütetahhirîn.
Allah’tan başka hiçbir ilah bulunmadığına, O’nun hiçbir ortağı olmadığına ve Hz. Muhammed (s.a.v.)’in de O’nun kulu ve elçisi olduğuna şahadet ederim. Ey Allah’ım ! Beni çok tevbe edenlerden ve çok temizlenenlerden eyle!
Abdest aldıktan sonra kerehat vakti değilse iki rekât Allah rızası için namaz kılarız.

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER