Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Murat Arısoy

AFSİAD’ın istişaresinde neden tek parti vardı?

Murat Arısoy 12 Mayıs 2015 Salı 03:00:00
  Aslında bugünkü köşe yazısının başlığını “Bu nasıl istişare” olarak belirlemiştim. Kentin ihracatına katkı sağlayan işadamlarının yer aldığı Afyonkarahisar Sanayici ve İşadamları Derneği’nin Anemon Otel’deki istişare toplantısına sadece AK Parti İl Başkanı İbrahim Yurdunuseven ile AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Adayları’nın davet edilmesini eleştirecektim. Sadece iktidar partisi üyelerinin katıldığı toplantılarda “al gülüm-ver gülüm”den öte bir şey yapılamayacağını yazacaktım.
Fakat yazmadım.
AFSİAD’ın Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Şehitoğlu, telefonla ne zaman aransa ulaşılabilecek, ulaşılamasa bile ‘Buyurun, beni aramıştınız’ diye geri dönüş yapabilecek bir işadamı.
Şehitoğlu’nu aradım. Durumu izah etti.
AFSİAD’ın istişare toplantına ilişkin yapılan haberler, gönderilen bültenlere bakınca “İşadamları, AK Parti propagandasına destek vermiş” izlenimine kapılmıştım.
Hüseyin Şehitoğlu, siyasi bir kimliği olsa da aynı zamanda farklı görüşlere sahip işadamlarının çatı örgütü olarak faaliyet gösteren bir derneğin de başkanı olduğunu söyledi. Şehitoğlu, “AK Parti yönetimi ve milletvekili adayları bizi ziyaret edince, biz de kendileri ile istişare yapmak istedik. Toplantımızda işadamları ve sanayicilerin yaşadıkları sorunları anlattık” dedi.
Haberlere göre sadece İşadamı Raşit Tabak, sorunlardan bahsetmiş ve şöyle demişti:
“Son dönemde dış politika konusundaki hatalar bizleri mağdur ediyor. Dış politikada kimseyi hesaba katmadan doğruyu biz yapacakmışız gibi bir hava var. Bu bir gerçek. Suriye ile yaşananlar bizleri olumsuz etkiledi. Ben 70 konteyner mal gönderiyordum şuanda hiçbir bağlantı yapamıyorum ve mağdur oldum. Dışişleri açıklama yaparken bizleri de hesaba katsın. Sizler konuşuyorsunuz olan bizlere oluyor.”
“Sadece Raşit Tabak mı sorunları dile getirdi” sorusunu yönelttiğimde Hüseyin Şehitoğlu, “Böyle bir toplantıda sadece bir kişinin sıkıntıları gündeme getirmesi yeterli olur mu? Biz birçok konuya değindik. AK Partili heyet bazı konularda kendi açılarından gelinen noktayı bizlere aktardı, bazı konuları üzerinde çalışmak üzere not aldı” yanıtını verdi.
Peki AFSİAD’ın kapısı diğer partilere kapalı mıydı?
Şehitoğlu, bu suali “Hayır” diyerek cevapladı ve ekledi:
“Bizimle programlarını, taahhütlerini paylaşacak her partiye kapımız açık. Biz Afyonkarahisar’da uzun yıllar hizmet etmiş bir derneğiz. Bizi ziyaret etmek isteyen, bizimle istişarede bulunmak isteyen partilerle de sorunlarımızı, sıkıntılarımızı paylaşırız.”

ŞEHİTOĞLU: GÖÇ VERİYORUZ,
ÖNLEM ALINMALI

Afyonkarahisar Sanayici ve İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Şehitoğlu, AK Partili heyetin katıldığı istişare toplantısında kent ve ülkenin ekonomik gündemine ilişkin sunum yaptığını söyledi. Şehitoğlu’nun sunumunda dikkat çektiği hususlar şöyle:
-Büyük bir potansiyeli olan bir ildeyiz, ama bu potansiyeli etkin kullanamıyoruz. İlimizden toplanan genel bütçeye aktarılan vergilerden gerektiği kadar merkezi yatırımlar alamıyoruz,proje geliştiremiyoruz. Yaşanabilir kent kültürüne katkısı olacak bir dizi projelerin yapılması ve merkezi bütçeden de kaynak ayrılmasını sağlamak gerekmektedir.
-İşsizlikten ziyade nitelikli iş gücü bulamıyoruz.İşgücünü bulsak da bu sefer eğitemiyoruz.Son dönemdeki Sosyal yardımların etkisi ile genç iş gücü gün geçtikçe ciddi dejenerasyon yaşamaktadır.İş gücüne katılım oranı gün geçtikçe azalmaktadır. Afyonkarahisar’da her üç kişiden birisi sosyal yardımlardan faydalanmaktadır. Buna eğilmemiz lazım.
-İlimizin nüfusu 2023’te aynı kalacak. Göç veriyoruz. Bununla ilgili çok ciddi bir çalışma yapılması gerekmektedir.
-Afyonkarahisar ithalatı ile ihracatı ararsında 5 kat fark var.Yani Afyonkarahisar ili cari açığa yük getirmeyen aksine genel bütçeye omuz veren bir ildir. İlimiz toplamda 1 dolar ithalat yapıyor(yurtdışına para veriyor), 5 dolar ihracat yapıyor (dışarıdan ülkemize para getiriyor).Bu potansiyeli iyi farketmek lazım. İhracatı daha da geliştirecek bir dizi projeler hazırlamak gerekmektedir. Sektörel dış ticaret şirketi kurulmasına öncü olunmalıdır.
-Madencilik Bakanlığı ve taşra teşkilatı acilen kurulmalıdır. Maden ruhsatları ile toprak sanayi saha ruhsatları hızlı bir şekilde verilmeli her türlü talepler en geç 2 ay içerisinde neticelendirilmelidir. Birden fazla ortaklı maden ruhsatlarında 40 hektara kadar bölünmelere imkan sağlanmalı, fazla artırılmış olan maden çevre ve orman bedelleri azaltılmalıdır. Ayrıca, başta Çinli firmalar olmak üzere yabancıların maden ocağı alması ve işletmesine bir
dizi önlem getirilmelidir.
-Tarım ve hayvancılıkta iyi bir noktada olan ilimizin kayıt dışı ekonominin azalması için tarımsal ve hayvansal ürünlerin girdi ve çıktılarının KDV oranları yüzde 1’e eşitlenmelidir.
-İşçi sağlığı ve iş güvenliği kanununda işveren sorumluluğu, alması gereken tedbirler doğal hayatın akışına uygun,yapılabilir,sürdürülebilir şekilde düzenlenmelidir.Koşulsuz sorumluluk ilkesi uygulanacaksa,işverenin sorumlulukları olduğu gibi işçinin de sorumluluklarının yerinde uygulanabilir şekilde bir düzenleme getirilmelidir.İşçinin şikayet mercii olduğu gibi ,işverenin de “işten çıkarma” gibi bir mecburiyeti olmadan düzenlenecek,eşitlik ilkelerine, gerçek hayata uygun bir düzenleme getirilmelidir.
-Çek Kanunu ülkenin sosyo-ekonomik yapısının da dikkate alındığı bir şekilde yeniden değerlendirilmelidir.
-Bütün bunlardan çok daha en önemli olan konu da birliktelik…Birlik beraberlik içinde toplumun her kesiminin üzerine düşen görevi sonuna kadar yapması, bu memlekete gönül vermiş her kim olursa olsun ,sık sık bir araya gelinerek istişare kültürünü geliştirmemiz şart.
Birlikte rahmet,ayrılıkta azap vardır.İlimizin yeni döneminde bu olguyu oluşturmak için her yöneticiye çok büyük görev düşüyor.Birliktelik ile üstesinden gelemeyeceğimiz bir sorun olacağını sanmıyorum.Birlikteliğin tesis ettirilmesi için de sizlere çok büyük görev düştüğüne inanıyorum.

24 MAYIS’TA ÖNEMLİ BİR TOPLANTI

Afyonkarahisar Sanayici ve İşadamları Derneği, 24 Mayıs’ta ülke ve kentteki iktisadi durumun masaya yatırılacağı önemli bir toplantıya ev sahipliği yapacak.
Toplantının, yerel ve ulusal haber ajanslarının ilgisini çekmesi bekleniyor.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti