Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay

AHLAKLI İNSAN AYNI ZAMANDA ÖRNEK OLMALIDIR

Muharrem Günay 21 Kasım 2013 Perşembe 02:00:00
  “Her kim müspet (örnek) bir çığır açar da, kendisinden sonra onunla amel edilirse, yaptığı güzel şeyin sevabını aldığı gibi, o davranışı örnek alarak iyilik yapanların sevabından da kendisine bir pay verilir, ama onların sevabından hiçbir şey eksilmez. Her kim de menfî bir çığır açarsa kendi davranışının cezasını üstlendiği gibi, kendisini örnek alarak o davranışı sürdürenlerin günahlarından da kendisine bir pay verilir, ama onların günahlarından da hiçbir şey eksilmez.” (Müslim, İlim, 15)
Kur’an Edep Sofrasıdır
Abdullah b. Mes`ûd’un rivayet ettiği bir hadiste de, “Gerçekten bu Kur’an Allah’ın bir sofrasıdır (me’debetullâh); O’nun sofrasından gücünüz yettiğince bilgi toplamaya çalışın” buyurulurken “sofra” anlamında yine edep kökünden gelen bir kelime (me’debe) kullanılmıştır. Başka bir hadiste de yine Kur’an’dan “Allah’ın edebi” diye söz edilmesi ilgi çekicidir (son iki hadis için bk. Dârimî, “Fezâilü’l-Kur’ân”, 1; Hakim, Müstedrek, I, 555). Buna göre Kur’ân-ı Kerîm bir edep ve ahlâk kaynağıdır.
Ebu Said Muhammedi Hadimi hazretleri de “Edeb aklın dıştan görünüşüdür” der.
Mevlana hazretleri ise:”İnsanın edepten nasibi yoksa insan değildir; İnsanoğlu ile hayvan arasındaki fark edeptir. Gözün aç ta bak kelamullaha bütün ayetleri edepten ibarettir”; “Edep ve küstahlıktan güneş tutulmuş; şeytan, cür’et ve terbiyesizliğinden dergâh-ı ilâhiden kovulmuştur” der.
Abdurrahman bin Semürre der ki: Peygamberin yanındaydım. Buyurdu ki: “Dün acayip bir şey gördüm: Bir kimseyi gördüm ki, dizi üzerine düşmüş idi ve onunla Hak Teâlâ arasında büyük bir perde vardı. Güzel ahlak gelip o perdeyi kaldırdı ve o kimseyi Hak Teâlâya ulaştırdı.” (İ. Gazâli, Kimyayı Saadet, s. 335)
“Ruhumu kudret altında tutan Allah’a yemin ederim ki cennete sadece güzel ahlak sahipleri girer. Haydi, hep hayırlara koşun, yarışın” (Tirmizi; Huccetü’l İslam İmam Gazali, İhya’u Ulum’id-din, 2. cilt, s. 792, Çeviri: Dr. Sıtkı Gülle)
“İyiliklerinden söz ettiğiniz kişiye cennet, Kötülüklerinden söz ettiğiniz kişiye de cehennem vacip oldu. Çünkü sizler yeryüzünde Allah’ın şahitlerisiniz. Sizler yeryüzünde Allah’ın şahitlerisiniz. Sizler yeryüzünde Allah’ın şahitlerisiniz. “ (İbni Mace, Cenâiz: 20)
“Müminin mizanında en ağır basacak şey güzel ahlaktır. Muhakkak ki, Allah Teâlâ işi ve sözü çirkin olan ve hayâsızca konuşan kimseye buğz eder” (G.Ahmed Ziyaüddin, Ramuz El Hadis, 1. cilt, Gonca Yayınevi, İstanbul, 1997, 15/9)
Bir kimse Peygambere: “Bize bir vasiyet et; onunla amel edelim” deyince;
“Nerede olursan Allah’tan kork. Her kötülükten sonra bir iyilik yap ki, o kötülüğü silsin ve insanlarla güzel ahlakla muaşeret et (ilişki kur) buyurdu. Yine buyurdu ki: “Allah kime güzel ahlak ve güzel yüz ve güzel hâl ve hareket nasip ederse, onu cehennem ateşine yedirmez.” (İ. Gazâli, Kimyayı Saadet, s. 335)

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER