Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay

ALLAH’A AÇILAN MANEVİ PENCEREMİZ NAMAZ

Muharrem Günay 13 Nisan 2017 Perşembe 12:44:10
 

Mü’minin miracı olan namaz aynı zamanda Allah’a açılan manevi  bir penceredir.
Mevlâna Hazretleri Mesnevi’de şöyle der:
“Bu namaz da, oruç da, hac da, Allah yolunda savaş da hep insanın ezeldeki sözleşme inancının şahitleridir.” (Mesnevî, beyt: 183)
“Ben namazda Rabbim’e yönelirim; O’nun iltifatına alışmışımdır. “Namaz gözümün nûrudur” sırrı zuhur eder; Gözlerim nûrlanır, içim açılır. Namazda, içimde duyduğum rahatlıktan, mânevî zevkten ötürü rûhumun penceresi açılır da, oradan vasıtasız olarak Allâh’tan haberler gelir, ilham gelir. Allâh’ın ilhamı, feyz yağmuru, rahmeti, nûru, ezeldeki kaynağımdan ve hakîkatimden gelir, penceremden evime girer. Penceresi olmayan bir ev, cehennem gibidir. Ey Allâh’ın kulu! Dinin aslı, temeli mânevî pencere açmak ve oradan tevhîd ve hidayet nûru alarak gönlü, gözü aydınlatmaktır. Yol açmak için ormana az kazma vur! Sen gel, himmet kazmasını nefis duvarına vur da gönle mânevî bir pencere aç!” (Mesnevî, beyt: 2401–2405)
Hürriyet Allah’a kulluktur. Hür insan, kula kul olan değil Allah’a kul olandır. Nefsin ve şeytanın arzuları istikametinde hareket, yaradılış gayesine ters düşmektir. Nefsin perdelerini aralayıp veya ortadan kaldırıp Hakk’a vuslattır kulluk, O’nun huzurunda olmaktır. O’nsuz olan anlar köleliktir.
Mevlana, “Mihrabı dost cemali olan kimse için, yüz çeşit namaz, yüz çeşit rükû ve secde vardır” der. Bu konuda Cenâb-ı Hakk: “Ne yana dönerseniz Allah oradadır” buyurmuştur. Resûlullah da (s.a.v.): “Namaz mü’minin miracıdır” buyurmuştur. Kulluk sadece cesetle değil, gönülle ibadet etmektir. Ezan sesleri kalbimin mescidine öyle muhrik gelir ki, onun tesiri ile gönül mabedimin kapısı aşk ateşiyle yanıyor. (Mevlana, Mesnevî)
Namaza tekbirle “Allah en büyüktür” diyerek başlıyoruz. Dilin Allaha ekber, Allah en büyüktür derken, kalbinde Allah’tan daha büyük olarak kabul ettiğin ve Allah’tan daha çok değer verip sevdiğin bir şey varsa, o zaman Allahü Teâlâ bize “Sen yalan söylemektesin” buyuruyor. Yani görünüşte Allah’ın bir ve en büyük olduğunu söylüyoruz, hakikatte bizim kalbimizde Allah’tan daha çok değer verdiğimiz, sevdiğimiz büyüklerimiz var. Onun içindir ki Allah’ın Resûlü. “Allah sizin şekillerinize ve mallarınıza değil, ancak kalplerinize ve amellerinize bakar.” (Müslim ve İbni Mace) buyuruyor.
Hadislerde huşu ile kılınan namaz, mü’minler için bir nur olarak zikredilmektedir:
“Namaz bir nurdur. Sabır da bir ziyâdır.” (Müslim, Tahâret 1) Başka bir hadiste de; “Gecenin karanlığında namaza yürüyen kimseye, Allah Teâlâ o namazı kıyamet gününde bir nur olarak o kimseye gönderir.” (Dârimi, Salât 133)
NAMAZDA ALLAH İLE KUL ARASINDAKİ
YETMİŞ BİN PERDE AÇILIR
“Kul, namaza kalktığı zaman, Allah kendisi ile onun arasındaki perdeyi kaldırır, onunla yüz yüze gelir. Melekler de omuzlarının hizasından itibaren tâ arşa kadar sema boşluğunu doldururlar. Onun namazı ile beraber namaz kılarlar ve onun yaptığı dualara “ âmin” derler. Göklerin tam ortasından, namaz kılan kimsenin tepesinden tırnağına kadar rahmet yağar.
Allah’ın münadilerinden birisi şöyle bağırır:
—Eğer şu münacaat eden kul kiminle münacaat ettiğini bilseydi, gözleri sağa sola kaymazdı. Muhakkak göklerin kapısı namaz kılanlar için açılır.
ALLAH (C.C.) NAMAZ KILAN
GENÇLE İFTİHAR EDER
Cenâb-ı Hakk namaz kılan kulu ile meleklere karşı iftihar eder.” (İ.Gazali, ihya 1/ 428 )
Hele namaz kılan bir gencin Cenâbı Hakk katında ayrı bir yeri ve önemi vardır.
Resûlullah Aleyhisselam buyurmuştur ki:
“Allah namaz kılan gençle iftihar eder.” “Allah’ın en sevgili kulu, o gençtir ki, gençliğini Allah’a ibadet ve itaatle geçirir. Allah, meleklere karşı, “İşte benim gerçek kulum,” diyerek onunla ihtihar eder.” (İmâdü’l İslâm İslâmin Temel Kitabı-Büyük İlmihal, Sekizinci Kitap Âdap Kitabı, sayfa: 499,Şeyh Abdurrahman Bin Yusuf.)
“Allah katında genç iken ibadet eden bir kulun, ihtiyarlıkta ibadet olan bir kula karşı olan üstünlüğü, benim size olan üstünlüğüm gibidir.”
İnsan kılmış olduğu namaz ve diğer ibadetleriyle meleklerden de yüce bir makama ve mertebeye ulaşır. Çünkü her meleğin tespit edilmiş bir derecesi vardır, onların bu dereceleri ne artar ne eksilir. Ama insanoğlu böyle değildir. İnsan ibadetiyle sürekli olarak yükselir ve Cenâb-ı Hak’ka yaklaşır, meleklerin bile imrendiği bir varlık konumuna erişir.
Namaz bizim için Allah’a açılan manevi bir penceredir. Namazlarımızı ikâme ederek bu pencereyi açık tutmak ve bu pencerenin kıymetini bilmek gerekir.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti