Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay

ANNE-BABANIN DUASI ASLA REDDEDİLMEZ – Kocatepe Gazetesi

Muharrem Günay 28 Mart 2018 Çarşamba 13:20:35
 

Ömrünün uzun ve bereketli olmasını isteyen ayrı iseler anasını, babasını ve akrabalarını ziyaret etsin. Çünkü akraba ziyareti demek olan sıla-i rahim ömrü uzatır ve bereketlendirir. Yine hem bu dünyasını hem ahretini kurtarmak isteyenler ana ve babasının hayır dualarını alsınlar.  Her ne yaparsak yapalım anne ve babalarımızın haklarını ödememiz mümkün değildir.  Önemli olan onların rızasını alabilmektir. Ne mutlu annesi, babası kendisinden razı ve haklarını helal etmiş olarak ölen anne babaya sahip olanlara!
Ana ve babalarımızın hayır duasını almaya, beddualarından kaçınmaya çok dikkat etmek gerekir. Peygamber Efendimizin bildirdiğine göre:
“Kesinlikle makbul olan üç dua vardır; zulme, haksızlığa uğrayan kimsenin duası, misafirin duası ve ana babanın çocuklarına duaları…” (Tirmizî)
Hz.Musa’nın Cennetteki Komşusu
Musa Aleyhisselam cennetteki komşusunu merak eder ve Allah’a iltica ederek, cennette kendisine kimin komşu olacağını bildirmesini ister. Allah Celle Celalühü tarafından bildirilir ki:
– Ey Musa, senin cenneteki komşun falan yerdeki kasaptır.
Musa Aleyhisselam doğru o kasaba gider. Kendisine misafir olmak istediğini söyler. Kasap Hz. Musa’yı evine misafir eder. Yemek vakti geldiği zaman kasap Hz. Musa’ya:
– Siz buyurun, benim bir vazifem var, diyerek kalkar, tavanda asılı olan zenbili (sepeti) indirir. Orada küçücük bir canlı bulunmaktadır. Pişirdiği eti ona yedirir. Sonra Musa Aleyhisselam’ın yanına gelir. Hz. Musa meseleyi sorar. Kasap der ki:
– O zenbildeki, benim annemdir. Kendisi hastadır. Ben her akşam gelir onun hizmetini yapar, altını temizlerim. Fareler zarar vermesin diye giderken yukarı kaldırırım. Belki karım anneme bakmaz diye de evlenmedim. Hizmetini sadece kendim yapıyorum. O da bana hep ‘Ya Rabbi benim bu oğlumu cennette Musa’ya komşu eyle.” diye dua eder.
Bunun üzerine Hz. Musa kendisini tanıtır ve Allah’ın kendisine bildirdiği hususu açıklar. Kasap oldukça sevinir.
Allah’ın Rızası Anne Ve Babanın Rızasına Bağlıdır
Ayeti kerime ve hadisi şeriflerden öğrendiğimize göre, Allah’ın bizden razı olması ana ve babamızın bizden razı olmasına bağlıdır.
Yüce kitabımızda “Bana ve anana babana şükret. Dönüş ancak bana’dır dedik” (Lokman:14) buyrulmuştur. Bu ayet hakkında İbni Abbas şöyle demiştir:
“Üç ayeti kerime hükümce birbirlerine bağlı oldukları üç şeyle nâzil olmuşlardır. Birinin hükmü ifâ edilip yerine getirilmedikçe diğeri – ifa olunsa- dahi kabul edilmez:
1- Allah’ın: “Allah’a itaat edin, Peygambere itaat edin” (Nisa:59) mübarek emridir. Kim Allah’a itaat edip Resûlullah’a itaat etmezse onun bu itaati kabul edilmez.
2- Kur’anın “Namazı dosdoğru kılın, zekatı verin” (Bakara:110) hükmüdür ki, namazını kılıp fakat zekatını vermeyen kimselerin namazı kabul edilmez.
3- Cenab-ı Hakk’ın: “Bana ve ana babana şükret” (Lokman:14) fermanıdır. Kim ki Allah’a şükredip de ana ve babasına teşekkür etmezse Allah’a karşı yaptığı şükrü şayan-ı kabul değildir.  (Tirmizi, İbni Hıbban, Hâkim) (İslam Şeraitinde Büyük Günahlar, ,Kitâbuu’l Kebair, s:41 İmam Zehebi, çeviren: Sıdkı Gülle)

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti