Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Kemal DEMİRKIRKAN

ATTIĞIMIZ TAŞ, ÜRKÜTTÜĞÜMÜZ KURBAĞAYA DEĞMEDİ

AFYONMADEF. Açılımı, Afyonkarahisar Marmara Dernekleri Federasyonu. Marmara bölgesinde bulunan Afyonkarahisar hemşeri derneklerinin bir araya gelmesiyle kurulan bir federasyon. Yetkilileri ile ilk kez bu yıl İstanbul’da yapılan Afyonkarahisar Tanıtım ve Turizm günleri öncesi yaptıkları ziyarette tanıştım. Federasyondan ve çalışmalarından haberdar oldum. İstanbul’da yapılacak olan Afyonkarahisar Tanıtım Günleri fikrine ilk günden beri çok sıcak baktım. Bu fikri ortaya çıkaran ve hayata geçiren federasyon yetkililerine, idarecilerimize, destek olan kamu ve özel sektör temsilcilerine tüm hemşerilerim adına teşekkür ederim. Bu tür organizasyonların Afyonkarahisar adına, ülkemizin değişik illerinde daha sık olarak yapılmasından yanayım. Ancak bunu yaparken attığımız taş ürküttüğümüz kurbağaya değmeli.
İfade edildiği kadarıyla organizasyon için 1.2 milyon TL harcandı. Bu rakam içine katılımcı firma ve kurumların harcamaları dahil değil. Bu aslında Afyon tanıtımı için ayrılmış ciddi bir rakam.
İlki yapılan bir organizasyon için eleştiri yaparken çok daha dikkatli olunmalı, ancak eksiklerimizi göremezsek daha iyisini de yapamayız.
Öncelikle şunu belirtmek isterim ki bizim gördüğümüz kadarıyla (ki anlatılanlar da öyle) katılımcı sayısı yetersizdi. En azından beklenen rakamların çok altındaydı. Organizasyon tarihinin iyi seçilemediğini düşünüyorum. Milli ve dini bayramları da kapsayan uzun bir tatilin ardından yapılan organizasyona ilginin az olması beklenir bir şeydi.
Etkinliğin yapıldığı bölgede, yollarda yeterli duyuru yoktu. Dikkat çekici afişler, bilboardlar, yönlendirme tabelaları yoktu. Organizasyonun dördüncü gününde, sonradan etkinlik alanındaki bulvarın 2 sokak arkasında oturduğunu ve durağının Maltepe’de olduğunu öğrendiğim taksi şoförünün Afyon tanıtım günlerinin yapıldığı alanı bilememesi durumu anlatmaya yeter sanırım. Organizasyon tanıtımı için en azından Afyonkarahisar’da yapılan tanıtımlar kadar İstanbul’da da gayret gösterilmesi gerekmez miydi? Harcanan onca paraya rağmen yeterli duyuruyu yapamamışız.
Öncesinde yazılı ve görsel basında, internet medyasında, ulusal bazda yayın yapan TV kanallarında yer alabilmek çok önemliydi. Buralarda yer alabilmek için ya bütçe oluşturup reklam kampanyası yapacaksınız, ya medya içinde hemşerilerinizi, gönüldaşlarınızı harekete geçireceksiniz ya da medyanın dikkatini çekecek haber ya da magazin değeri olan bir proje ortaya koyacaksınız. Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Osmanlıca kaleme aldığı, 1927 yılında basılan el yazısı orijinal baskı ’Nutuk’ kitabının bir örneğinin burada sergilendiğinin duyurulması bile tek başına ziyaretçi akını yaratmaya da, basının ilgisini çekmeye de yeterdi. Sözü geçen Nutuk, Büyük Taarruz sırasında kendisine alan klavuzluğu yapan Karlık Köyü Muhtarı Bekir Hoca’ya bizzat Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından Kurtuluş Savaşı bittikten sonra hediye edilmiş ve halen Şuhut Atatürk Müzesi’nde sergilenmektedir.
Organizasyonda en çok dikkatimi çeken ayrıntılarından birisi ise özel sektörün yok denecek kadar az temsil edilmesiydi. Özel sektörün kendisini ve ürünlerini tanıtabileceğine dair bir algı oluşturamamışız ki tanıtım atağına ağırlıklı olarak kamu kurum ve kuruluşları, kaymakamlık ve belediyelerin sahip çıktığı görülüyordu. Oysa turizm, mermer, yumurta, gıda sektöründe yer alan tanınmış firmalarımız çok daha kalabalık gruplarla burada olmalıydı.
“Afyonkarahisar’ın folklorik ve iktisadi özelliklerini fuarı ziyaret eden yüz binlerce insana tanıtmak”, “Yapılacak olan basın ve PR tanıtım çalışması ile ulusal boyutta var olan Afyonkarahisar Şehir Markasına değer katmak.” amacıyla yapıldığı ifade edilen etkinlikle ilgili olarak Google arama motorunda etkinliğin 5. Gününde yaptığım taramada yerel medyada çıkan haberlerin dışında ulusal medyada yer alan sadece 2 haber bulabildim. Bu haberlerde Afyonkarahisar’lı Orman Bakanımızın açılış konuşması haberleriydi. TV haberine rastlamadım.
Oldukça ünlü isimlerin verdiği konserlerin dahi yeterli ilgiyi çekemediğini de üzülerek öğrendik. Bu bölgede yaşayan hemşerilerimizle sıkı bir bağ kuramadığımızı, Onların desteğini arkamıza alamadığımızı gördük. Eğer Onları ikna edebilseydik, komşusunu, mesai arkadaşını alır gelirlerdi.
Bu yaşananlardan ders çıkartarak seneye çok daha iyisini yapabilmeliyiz. İlimizde onlarcası yapılan festival ve tanıtım organizasyonlarının tek elden ve profesyonelce yapılması bu sorunların aşılmasında en önemli etken olacaktır. İlimizdeki sivil toplum örgütlerini, sendikaları, belediyeleri, siyasi partileri, il mülki amirlerini içine alacak şekilde organize edilen Afyonkarahisar Tanıtım Vakfı (AKTAV) bir an önce kurulmalı, tüm kurum ve kuruluşlar da amasız, fakatsız destek olmalıdır.
Son Söz; Mısıra “yağmur geliyor” demişler, “çapan birlik mi?” demiş

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER