Sultân-ül ârifin Şeyh Bâyezid-i Bistâmi (Kuddise sirruh) bir gece uyku bastırıp, sabah namazına uyanamadı. O kadar ağladı, inledi ki, bir ses işitti:
“Ey! Bâyezid, bu günahnı afveyledim. Bu ağlamanın bereketi ile sana ayrıca yetmiş bin namaz sevabı verdim” buyruldu.
Birkaç ay sonra yine uyku bastırdı. Şeytan gelip mübarek ayağından dürterek uyandırdı ve:
“Kalk, namazın geçmek üzeredir” dedi. Şeyh Bâyezid buyurdu ki:
Ey lânetlenmiş şeytan herkesin namazının kaçmasını, geçmesini istersin. Beni niye uyandırdın? Şeytan dedi ki:
“Sabah namazını kaçırdığın gün, ağlayarak yetmiş bin namaz sevabı kazanmıştın. Bugün onu düşünerek seni uyandırdım ki, bir vakit namaz sevabı bulasın. Yetmiş bin namaz sevabına kavuşmayasın.”
Hâtem Zahid bir defasında cemaat namazını kaçırmıştı. Bunun üzerine bazı dostları kendisini ziyarete geldiler. Ancak gelenlerin sayısının üç-beş kişi olması, Hâtem’in şiddetle ağlamasına neden oldu. Ziyaretçilerin niçin ağladığını sormaları üzerine şöyle cevap verdi: “Eğer oğullarımdan biri vefat etmiş olsaydı, Belh ahalisinin yarısı bana geçmiş olsuna gelirdi. Şu anda ben, cemaatle bir vakit namazı kaçırmış durumdayım. Bunun için bana geçmiş olsuna gelenler ise sadece birkaç kişi. Hâlbuki bence, cemaatle kılmayı kaçırdığım bu bir vakit namaz, bütün oğullarımı kaybetmiş olmamdan daha büyük bir kayıp.”
Cüneyd-i Bağdâdi (Kuddise sirruh) buyurdu ki:
“Dünyanın bir saati, kıyâmetin bin senesinden daha iyidir. Çünkü bu bir saatte sâlih amel işlenebilir ve o bin senede bir şey yapılamaz.” (Vesiletü’n Necat-Saadet Yolu, Namaz ve Fazileti, sayfa: 144)
O halde vaktimizi boşa geçirmemek, zamanın kıymetini bilmek ve namazlarımızı vaktinde kılmamız, kazaya kalmış namazlarımız varsa bir an önce edâ etmemiz gerekir. Hadis-i şerifte buyruldu ki:
“Bir namaz kazaya kalıp, edâ etmezden önce vefat eden kimsenin mezarına Cehennemden yetmiş pencere açılıp, kıyamete kadar azap çeker.” (Vesiletü’n Necat-Saadet Yolu, Namaz ve Fazileti, sayfa: 144, A. Fâruk Meyân İst. 1977)
Namaza karşı tembel davrananın yüzünde üç ayrı cümle yazılı olduğu halde kıyamet gününde huzura getirilir:
3- Ey Allah’ın hakkını çiğneyen!
4- Ey Allah’ın öfkesini hak eden!
5- Dünyada Allah’ın hakkını heder ettiğin için bu gün Allah’ın rahmetinden ümidini kes!
İbni Abbas’ın şöyle dediği şöyle dediği rivayet olunmuştur:
“Kıyamet günü kişi getirilir, Allah’ın huzurunda durdurulur, cehenneme atılması emrolunur. Adam: Yâ Rab! Neden böyle diye söylenir. Cenâb-ı Hak:
“- Namazı vaktinden sonraya bıraktığın ve benim adımla yemin ettiğin için, cevabını verir. (Büyük Günahlar-Kitâb-Ül Kebâir s:28)
ASAYİŞ
09 Haziran 2023GÜNDEM
09 Haziran 2023GÜNDEM
09 Haziran 2023ASAYİŞ
09 Haziran 2023ASAYİŞ
09 Haziran 2023UNCATEGORİZED
09 Haziran 2023UNCATEGORİZED
09 Haziran 2023Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.