Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Murat Arısoy

“Biz denetlemeyecektik ama, şikayet ettiler…”

Murat Arısoy 22 Nisan 2013 Pazartesi 03:00:00
  Zaman zaman bazı kurumların görevini yerine getirmediğinden şikayet ederiz. Bu kurumların görevini yerine getirmesi hâlinde, şehirdeki ve ülkedeki hayatın kalitesinin daha fazla artacağına olan inanışımız; bizi eleştiriye yönlendirir. Eleştirinin gereğini yerine getirmek ise, aslında eleştirenden ziyade eleştirileni göz önünde tutar. Bir kurum eleştiri konusunu, gö-revini yerine getirerek ortadan kaldırırsa, “Vay be ne de güzel çalışıyorlar” deriz.
Mesele de zaten bu görev anlayışında düğümleniyor. Bunu neden anlatıyorum?
Afyonkarahisar Belediyesi’ne bağlı zabıta ekipleriyle ilgili birkaç olay yaşandı. Olayların hepsi birbirini çağrıştırıyor.
Örneğin gazeteciler, bir yerdeki, zabıtanın gidermesi gereken aksaklığı gündeme getiriyor. O aksaklığı gidermekle görevlendirilen zabıta memurları, denetim yaparken “Biz buraya gelmeyecektik, ama gazeteciler yazdı. Gelmek zorunda kaldık” diyor. Böylece aksaklığı gideren gazeteci “kötü”, asıl görevini zoraki yapan zabıta “iyi” oluyor.
Yine örneğin bir esnaf, başka bir esnafı “haksız rekabet” itirazıyla şikayet ediyor. Bu itiraz inceleniyor, haksız rekabet varsa gerçekten, şikayet edilen esnafa gidiliyor. Deniyor ki, “Bak, güzel esnaf kardeşim. Biz seni görmezden geliyorduk, sen yılların esnafısın. Ama bak, şuradaki diğer esnaf seni şikayet etti. Mecbur geldik.”
Zabıtanın görev yaparken bu kadar “mahcup” olması, tuhaf değil mi?
“Biz gelmeyecektik ama…” diye başlayan cümlelerin bir örneği de, bir Belediye Meclisi toplantısından sonra yaşandı. Bir Belediye Meclisi üyesi “Seyyar balıkçılar yeterince denetlenmiyor, zabıta görevini yapsın” manasında açıklama yaptı. Bunun üzerine zabıta, seyyar balıkçıları denetlemeye başladı. Peki bu denetim sırasında zabıtalardan bazıları ne dedi? “Biz bu denetimi yapmayacaktık ama, Belediye Meclisi’ndeki diğer parti şikayet etti. Onlar dile getirince denetim başladı…” Seyyar balıkçılar da ‘diğer’ partiye giderek “Bizim ekmeğimizle oynuyorsunuz” diyor.
Belediye Meclisi’ndeki “diğer” partinin demesiyle denetimler başlıyorsa, “diğer” parti gerçekten güçlü demektir. Bununla birlikte, “Biz denetlemeyecektik, diğer parti istedi” demek, bir taşla 2 kuş vurma hesabı gibi geliyor. Bir taraftan yönetimin, garibanın yanında olduğu mesajı, bir taraftan “Sizinle biz uğraşmıyoruz, bak onlar uğraşıyor” mesajı veriliyor. Bu bir strateji ise, bir seçim kazandırır belki. Ama vicdani olarak insanı rahat bırakır mı, bilmiyorum. Yok bu bir strateji değil de o anda gelişiveren, denetim yapanların bir anlık mazeretleri ise, bunun da tekrarlanmaması için önlem alınmıştır kanaatimce.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti