Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay

BÜTÜN İBADETLERİN HEDEFİNDE TAKVA SAHİBİ OLMAK VARDIR

Muharrem Günay 4 Ağustos 2016 Perşembe 13:16:01
 

Kur’an müttakiler için yani takva sahibi olmak isteyenler için bir hidayet rehberidir.(2/Bakara–2) Hidayete ulaşmak için takva sahibi olmak; haramlardan, yasaklardan, günahlardan sakınmak ve Allah’ın emirlerine uygun yaşamak, hayırlı olan işlere sarılmak gerekir.
Başta oruç olmak üzere, namaz, zekât, hac gibi dini vecibelerin emredilmesinin amacı da korunmaya-takvaya sahip olmaya yöneliktir.
Bakara suresi 183. ayette Yüce Allah “Orucu korunasınız, takvaya erişesiniz diye farz kıldım” buyuruyor.(Ey iman edenler! Oruç sizden önce gelip geçmiş ümmetlere farz kılındığı gibi size de farz kılındı. Umulur ki korunursunuz.) (Bakara2/183) Cenâb-ı Hakk bu ayette orucun farz kılınmasını “lealleküm tettegûn” “takvaya erişmek, korunmak” gerekçesine bağlıyor. Nitekim Orucun ve sahurun Ermekle-Ermiş ve takva sahibi olmakla alakalandırılmasından dolayı Anadolu’da Sahura “er” ve sahur yemeği için uykudan kalkmaya“Ere kalkmak” denir.
“Yâ eyyühellezine âmenû gû enfüseküm ve ehlîkün nâran. “Ey inananlar! Kendinizi ve ailenizi, yakıtı insanlar ve taşlar olan ateşten koruyun.” (66/Tahrim–6)
Tahrim suresinde geçen yukarıdaki ayette de takva kelimesi “kurunmak” manasında kullanılmıştır.
Hadisi şeriflede de takva ve aynı kökten gelen kelimeler korunmak, sakınmak manalarında kullanılmıştır.
Peygamberimiz buyuruyorki:
“Mümünin bakışından sakının, korunun, korkun çünkü o bakarken Allah’ın nuruyla bakar”(İttegû ferasetel mü’minine fe innehû yenzuru bi iznillâhi teâlâ) (Tirmizi, Tefsirul Kur’an/15)
“İbn Kesir, Ömer b. el-Hattab (r.a.)’ın bir gün Übeyy b. Kab’a takvayı sorduğunu ve Übeyy’in ona şöyle dediğini anlatır:
— Hiç dikenli bir yolda yürüdün mü?
Hz. Ömer:
— Evet yürüdüm. Übeyy:
— Peki ne yaptın?
Hz. Ömer:
— Elbisemi topladım ve dikenlerin bana zarar vermemesine alabildiğine gayret ettim. (Dikenlerden kendimi ve elbisemi korudum)
Übeyy: İşte takva budur.”
Müminin Feraseti
Peygamber Efendimiz buyuruyorki:
“İttegû firasetel mü’mini, feinnehû yenzuru bi nûrullâhi teâlâ” Müminin ferasetinen korkunuz, zira o Allah’ın nuru ile bakar. (Tirmizi, Tefsirul Kur’an/15)
Feraset; hadiselere ve eşyaya iman nuruyla bakmak, perde arkasındaki gerçekleri görüp hissedebilmektir. Feraset; kalbin Allah’ın ilmine ve ayetlerine açılmasıdır. Feraset dış görünüşten iç yüzünü fark etmektir. Feraset sezgi ve anlayıştır. Mü’minler/Takva sahipleri aynı zamanda Feraset sahibidirler.
Bu ferasetin insanda zuhur etmesi için, muttaki/takva sahibi olmak gerekir.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti