Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Murat Arısoy

Çekirdek kabuğu hakkımız, söke söke alırız

Murat Arısoy 5 Ekim 2013 Cumartesi 03:00:00
  Afyonkarahisar Belediye Meclisi, Eylül ayı toplantısında, Akarçay’daki gezinti alanlarında, kabuklu çekirdek çitlemeyi değil ama, çekirdek kabuğuyla çevreyi kirletmeyi yasakladı. Çevreyi kirletenler olursa, cezai işlem uygulanacak. Akarçay’da bu konuyla ilgili yeteri kadar denetim olup olmadığı sorgulanmaya muhtaç bir konu. Ancak vatandaşların bu duruma tepkisi, sorgulanmaktan ziyade, Afyon Kocatepe Üniversitesi tarafından araştırılmalı, yüksek lisans tezi yazdırılmalı!
Belediye Meclisi’nin Akarçay’daki “çevreyi kirletme” yasağına karşı bir vatandaş, elektronik posta gönderiyor. Vatandaş, Belediye yetkililerine diyor ki özetle: “Ben Akarçay’da çekirdek çitlemeyeceğim de nerede çitleyeceğim? Bana bunu yasaklayana kadar, 3-5 temizlik işçisi daha çalıştırın.”
Vatandaştaki genel yaklaşımın böyle olduğunu “levha”lardan da anlamıştım gerçi. Belediye şehrin belirli noktalarına “Çevremizi temiz tutalım” diye levha koyduktan sonra levhaların altı çöple dolmuştu. Akarçay’da da “Çekirdek kabuğu” uyarısının yanında çekirdek kabuklarını görmek mümkün.
Denetim ve cezai işlemde resmi makamlara iş düşüyor da, “Temizlik işçisi sayısını artırın” demek ne oluyor Allah aşkına?
Çekirdek çitlerken, yanımızda bir poşet götürmek, kabukları o poşete atmak çok mu zor?
Tabii bu, bugünden yarına değişebilecek bir davranış değil. Şehircilik ve şehirlilik bilincinin artırılması gerekiyor. Çevreyi kirletmenin bir özgürlük olmadığı, aksine zarar verici hareketlerin “gasp” niteliğini de taşıdığını idrak etmemiz ne kadar zaman alır bilmiyorum.
Mesele, sadece çöp de değil.
Otomatik zamanlı fıskiyelerin “suyundan” rahatsız olup fıskiyeyi kıranlar da mevcut, fıskiyenin tepesine poşet geçirenler de…
Kaldırıma park eden otomobil sürücüleri de mevcut, yaya geçidine riayet etmeyen “resmi makam” aracı şoförleri de…
Yollarda çalışma yapılırken konulan uyarı levhalarının yerlerini değiştirenleri de görmek mümkün, çalışma yaparken nizama uygun hareket etmeyen “taşeron” işçileri de.
İkinci Dumlupınar Caddesi’ndeki banklara zarar veren de mevcut, her türlü uyarıya rağmen ısı ölçerleri “sıfır” dereceye indiren AFJET abonelerini de.
Elektrik kablosu çalmak, sökülen parke taşlarını bahçesine doldurmak, Zafer Kent Ormanı’na çıkıp Türk Büyükleri büstlerine zarar vermek kimin aklına gelir?
Hayret doğrusu.
Resmi makamlar görevini yapsın, tamam ama vatandaş ne yapıyor?

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti