Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay

CUMA NAMAZINA ERKEN GİTMENİN ÖNEMİ

Muharrem Günay 5 Ağustos 2014 Salı 03:00:00
  Ebu Hureyre (r.a)’tan rivayet edilmiştir:
“Bir kimse Cuma günü cünüplükten dolayı (yıkandığı gibi) yıkanır, sonra da erkenden (mescide) giderse, bİr deve tasadduk etmiş gibi olur. İkinci saatte giden bir sığır, üçüncü saatte giden boynuzlu bir koç, dördüncü saatte giden bir tavuk, beşinci saatte giden de bir yumurta tasadduk etmiş gibi sevap alır. İmam (minbere) çıktığı zaman, melekler (minberin yanına) gelip hutbeyi dinlerler. (Buhârî, Cum’a 4, 12; Müslim, Cum’a 10 (850), 24-25 (850); Ebu Dâvud, Taharet 128 (351); Tirmizî, Cum’a 6 (499); Nesâî, Cum’a 13, 14; İbn Mâce, İkâme 82 (1092); Ahmed b. Hanbel, 2/460)
(Cuma günü Perşembe günü akşam vaktinin girmesi ile başlar ve Cuma akşam namazı vakitinin gelmesi ile biter. Dinde günlerin başlangıcı ve bitişi böyledir)
Sevgili Peygamberimiz (s.a.v.) buyurmuşlardır ki: “Kıyamet gününde didar (Allah’ın cemâlini) görmek cumaya varıldığı gibidir. Yani cumaya önce gidenler önce görür demektir.” (İmadü’l İslam/İslamın Temel Kitabı- Büyük İlmihal, Sayfa: 207, Şeyh Abdurrahman Bin Yusuf, çeviren Mehmet Rahmi,)
“İnsanlar, kıyamette Allah’ın huzurunda, Cuma günü camiye gidiş sıralarına göre, birinci, ikinci, üçüncü ve dördüncü olarak sırayla otururlar.” (Taberani)
Hadisi şerifte:
“Cuma günü bir Müslüman yıkanır, sonra mescide yönelir, kimseyi incitmeden de imamı minbere çıkmış bulmazsa dilediği kadar namaz kılar. Eğer imamı minbere çıkmış olarak bulursa oturur hutbeyi dinler ve imam cumasını bitirene kadar susarsa eğer bu cumada günahları mağfiret edilmezse, öteki cumaya kadar günahlarına kefaret olur.” (Zuhayli, 2/405)
Cuma Günü Kabir Ziyareti
Cuma günü kabirleri ziyaret etmek sünnettir. Hz. Peygamber (s.a) şöyle buyurmuştur:
“Kim anne ve babasının veya onlardan birinin kabrini her cuma günü ziyaret ederse onun günahı bağışlanır ve o iyi evlat olarak yazılır.” (Taberânî, Sagîr ve Evsat)
Bâzı âlimler ölüler Cuma, Perşembe ve cumartesi günü kendilerini ziyaret edenleri tanırlar buyurmuşlardır. (Şirât’ül-İslam Tercümesi, Ana-Baba Hakkına Riâyet ve Edepleri Bölümü, s:475)
İslam âlimleri Cuma günü ölülerin ruhlarının kabirlerle irtibat kurduklarını, yapılan duaları, verilen selamları duyduklarını ve gelen ziyaretçileri tanıdıklarını naklederler.
Hadis-i şerifte buyruldu ki:
“Kabirdeki ölü, denize düşüp, imdat diye bağıran kimseye benzer. Boğulurken, kendisini kurtaracak birini beklediği gibi, ölü de, kendisine Oğlundan, kardeşinden, arkadaşından gelecek duayı bekler. O dua, ona erişince, dünya ve içindekiler kendinin olup bunlara sevinmesinden daha çok sevinir. Dirilerin ölülere en güzel hediyesi, onlar için dua ve istiğfar etmesidir.” (Deylemi, (Şirât’ül-İslam Tercemesi, Ana-Baba Hakkına Riâyet ve Edepleri Bölümü:474,İst. 1979)
Hz. Ebu Bekir’den (r.a) rivayet edilen bir diğer hadis-i şerifte de buna işaret edilmiştir: “Kim babasının ve annesinin veya bunlardan birisinin kabrini cuma günleri ziyaret ederek orada Yasin suresini okursa, Allah kabir sahibini bağışlar.” (İbni Mace Tercemesi, 4: 274) (Suyûtî)
İslâm âlimleri, ölünün ruhuna Kur’ân okunduğu zaman peşinden bir dua ile ruhlarına bağışlanmasını tavsiye etmişler, Sahabiler de bu şekilde yapmışlardır İmam-ı Beyhakî’nin bir rivayetinde, Abdullah bin Ömer’in ölülerin ruhuna Bakara Sûresinden okunabileceğini tavsiye ettiği anlatılmaktadır(Beyhaki, 4: 56)
Namazlarımızın, Oruçlarımızın ve Sadakalarımızın Sevaplarını Başkasına Bağışlamak
Genelde halk arasında sadece verilen sadakaların ve yapılan hayırların sevaplarının geçmişlere bağışlanacağı bilinir. Halbu ki başta namaz olmak üzere bütün ibadetlerimizin sevabını ister hayatta ister ölmüş olsunlar diğer müminlere de bağışlayabiliriz. Bu konuda Ömer Nasuhi Bilme Efendi şöyle der:
Bir Müslüman kıldığı namazın, tuttuğu orucun, okuduğu Kur’an’ın, verdiği sadakanın sevabını, ister hayatta olsun ve ister olmasın, bir müslümana veya bütün Müslümanlara hediye edebilir; Bu caizdir. Bu sevab onlara verilir ve her birinin aynı sevaba kavuşacağı Allah’ın ihsanından beklenir. (Ö.N. Bilmen, Büyük İslam İlmihali; sayfa: 263) Üstelik kendi sevabından da bir şey eksilmez.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti