Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Eyüp İMİR

EĞİTİM

Ülkenin ve toplumun ancak milli eğitimle gelişebileceğini öngören Cumhuriyet yönetimi Atatürk önderliğinde büyük bir reform hareketine girişti. Cehaletle savaşmayı en az emperyalizmle savaş kadar önemli ve öncelikli gören ulu önder 94 yıl önce 24 Kasım günü Millet mektepleri Başöğretmeni oldu. Osmanlı döneminde toplumun gelişmişliği ortaçağ görünümündeydi. Cumhuriyet yaptığı kültür devrimleriyle topluma eşsiz atılımlar yaptırdı.
Türkiye emperyalizm ile yüzyılın başında kavga etti ve kazandı. Devrimleri büyük bir hızla gerçekleştirdi. Bu devrimlerin sayesinde İslam dünyasında başka eşi olmayan bir yerimiz var. Bir zamanlar Köy Enstitüleri gibi ışıldayan kültür merkezleri vardı. Kalkınmayı köyden başlatıp batı medeniyetini yakalama programı vardı. Bu süreci devam ettiremedik. Köylerden şehirlere plânsız, programsız ve hızlı göçler başladı. Şimdiki şehirlerde görülen çarpık yapılaşma ve eğitimdeki sorunlar yumağı bu politikaların sonucudur.
Köyden şehire göçen insanlar bir süre sonra ne köylü ne de şehirli olabilmişlerdir.
Cumhuriyet bugün yirmi milyona yaklaşan bir öğrenci nüfusu yaratmıştır. Biz bugün bu gençliğin potansiyelini kullanamıyoruz. Bize binlerce bilim adamı mühendis gerekirken, İmam Hatip öğrencisini on kat arttıran bir eğitim sisteminin ülkenin geleceğine bir katkısı yoktur. Bizim yerleşmiş üniversitelerimiz var. Ülkemizin toplumsal eğitimini dünya seviyesine çıkarmak için çalışmalıyız. Üniversite ve öğrenci sayımız arttığı halde nitelik yönünden pek performans gösteremiyoruz. Toplumun büyük bir kesiminin bunlardan haberi yok. Milyonluk evlerde oturanları milyonluk araba alanlar ise kendini aya gidenlerle eşit sayıyor.
Bütün bu toplumsal çarpıklıklar ancak eşit ve özgür ortamlarda sürdürülen eğitim yer sayesinde giderilir. Kendilerini kurtaranlar eğitimli ve bilinçli toplumlardır.
24 Kasım 1928’de açılan Millet Mektepleri ile genç, yaşlı, kadın erkek tüm yurttaşlara okuma yazma öğretilmiştir.
Olumsuz düşünmek istemiyorum ama 24 Kasım’da güzel sözler edilecek, temennilerde bulunulacak ama 25 Kasım’da her şey unutulacak gibi geliyor.
Eğitim sistemimizin sorunları bir günde çözülecek kadar basit değildir.
Nasıl ki bir meydan savaşı kazanmadan başkumandan olunmuyorsa basit birkaç tane sorunun cevaplanması ile de Başöğretmen olunmaz. Eğitim ve öğretmenin değer gördüğü günlerde buluşmak dileğiyle Öğretmenler Günümüz kutlu olsun.
Her öğretmenler gününde okunan ve unutulmayan, bir köy öğretmenin son sözlerini ifade eden şiirle bitirelim:
DÜNYANIN BÜTÜN ÇİÇEKLERİ
Bana çiçek getirin, dünyanın bütün
Çiçeklerini buraya getirin
Öğrencilerimi getirin buraya.
Afyon ovasında açan haşhaş çiçeklerini,
Köy çiçeklerinin hepsini, hepsini.
Peygamber çiçeğini unutmayın.
Aman Isparta güllerini de unutmayın.
Hepsini bir anda koklamak istiyorum.
Dünyanın bütün çiçeklerini istiyorum.
Ceyhun Atuf Kansu

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti