Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay

GÜNLERİN EN HAYIRLISI CUMA GÜNÜDÜR

Muharrem Günay 4 Ağustos 2014 Pazartesi 03:00:00
  Sevgili Peygamberimiz buyurdu ki:
“Güneş altındaki günlerin en hayırlısı Cuma günüdür. Âdem (a.s.) o gün yaratılmış, o gün cennete girmiş, o gün yeryüzüne indirilmiş, o gün tövbesi kabul edilmiş, o gün ölmüştür. Kıyamet o gün kopacaktır. Meleklerin gökte taktığı isme göre Allah’ın katında “Yevm’ü-l Mezid“ (arttırma günü)dir. Cennette Allah (cc) cemali o gün görülecektir.” Hadislerde belirtildiğine göre Ulu Allah her Cuma günü 600 bin kişiyi Cehennemden azad eder.” (İ.Gazali, Mükaşefetül Kulub: 526 )
Her dinin kendine göre bir kutsal günü vardır, Hıristiyanların kutsal günü, Pazar; Yahudilerin, Cumartesi; Müslümanların ise Cuma günüdür.
Bildirildiğine göre, Hıristiyan ve Yahudilere Cuma günü verildi. Fakat hakkında anlaşmazlığa düşünce onlardan alındı. Sonra Allah, o günü bize hediye etti, o günü bu ümmete bırakarak bizlerin bayramı yaptı. Bu ümmet ona ilk ve asıl sahip olandır.
Hadiste bildirildiğine göre Ulu Allah her Cuma günü, altı yüz bin kişi cehennemden azad eder.
Ka’b-ul Ahbar ( r.a. ) buyurur ki; “Ulu Allah beldeler içinde Mekke’yi, aylar içinde Ramazan’ı, günler içinde Cuma’yı ve geceler içinde Kadir Gecesini üstün kılmıştır.”
Söylendiğine göre, Cuma günü, kuşlar ve böcekler aralarında karşılaşınca “Selam, selam, ne iyi gün” derler.
Peygamberimiz (sas ) buyuruyor ki:
“Cuma günü veya gecesi ölene Allah şehit mükâfatı yazar ve onu kabir fitnesinden korur” (İmamı Gazali, 451)
Cuma günü Müslümanların haftalık bayramıdır; Cuma günü Müslümanların kabir azabı kaldırılır. Cuma gününe Cuma akşamından yani Perşembe gününden itibaren bir bayram havasıyla hazırlanmak, gecesinde Yasin-i şerif okumak, tövbe ve istiğfar etmek gerekir. Cuma günü Kehf suresini okumak menduptur. Cuma günü gusül abdesti almak ve eşimize ve aile fertlerimize de aldırmak, Cuma namazına en güzel giysilerimizi giyerek erkenden gitmek sünnettir.
Cumadan sonra yedişer defa Fatiha, İhlâs ve muavezeteyn (Gul euzü)leri okumak sünnettir. Bunları okuyanları Allahü Teâlâ bir hafta boyunca bütün kaza ve belalardan korur.
Cuma günü gusletmek vacibe yakın kuvvetli bir sünnettir. Nitekim Buhari ve Müslim’in nakline göre; Resûlullah (s.a.): “Sizden biriniz cumaya geldiği zaman gusletsin” buyurmuştur.
Ebû Hureyre der ki Resûlullah (s.a.) şöyle buyurdu: Yedi günde bir gusletmek; Allah’ın her Müslüman üzerindeki hakkıdır. Müslüman başını ve bedenini yıkar. (Müslim)
Câbir’den nakledirlir ki; Resûlullah (a.s.)şöyle buyrmuş: Her Müslüman erkeğin yedi günde bir yıkanması gerekir ki bu Cuma günüdür.(İ. Ahmed, Nesâi, İ. Hıbban)
İslamda temizlik imandandır. Hadisi şeriflerde geçen “Yedi günde bir gusletmek” kavramını en az yedi günde bir yıkanmak olarak anlamak gerekir. Daha sık yıkanmak islamın ruhuna daha uygun düşer.
İmam Ahmed der ki: Bize Yahya ibn Âdem’in… Evs İbn Evs’ten naklettiğine göre, o; Ben Resûlullah (s.a.)ın şöyle buyurduğunu işittim, demiştir: Her kim, Cuma günü gusleder ve guslettirirse, erken kalkar ve erken kaldırırsa, yürür ve bilinmezse, imama yaklaşır ve dinleyip onu bozmazsa, attığı her adım için gündüzü oruçlu, gecesi ibâdetli bir yıllık ibadet ecri vardır. (Buhari, Müslim, Tirmizi)
Bazı âlimler Cuma günü veya gecesi hanımı ile cinsi ilişkide bulunmayı müstehab görmüşlerdir. Bu âlimler Peygamber Sallallahu aleyhi vesellemin:
“Kim Cuma günü erken davranırsa yahut davranmaya çalışırsa, gusleder ve güslettirirse” sözünden “yani yıkanmasına sebeb olursa” manasını çıkarmışlardır. (Şiratü’l – İslam, sayfa: 204)

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER