Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Murat Arısoy
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

İfadeleri yayınlamak gazetecilik mi? – Kocatepe Gazetesi

Murat Arısoy 19 Şubat 2015 Perşembe 15:42:52
  Türkiye, yaklaşık bir haftadır Mersin’de bir üniversite öğrencisinin öldürülmesini konuşuyor. Belki daha çok konuşmamız lazım.
Toplumsal şiddetin artmasında basın-yayın kuruluşlarının da etkisinin olduğunu söylemiştim. Aynı konu üzerinden devam edelim:
Özgecan Aslan cinayetinden bu yana yapılan yayınları inceleyelim. Şiddeti gerçekten engelleyecek bir çözüm öneren oldu mu?
İşin tuhafı, “çok bilmiş gazetecilerimiz” hâlâ “o şunu dedi, bu bunu dedi” haberciliğinden başka bir şey yapıyor mu?
Şiddetin masaya yatırılması gerekirken, bir milletvekili çıkıp dans ediyor; “cumhur”un yöneticisi o milletvekiline laf yetiştiriyor. Günler böyle sürüp gidiyor.
Bir de “haberi takip ediyoruz” savunmasıyla “büyümekte” olan muhabirler mevcut. O muhabirler, Özgecan Aslan’ın katil zanlılarının ifadelerini olduğu gibi ele geçirip bütün dehşetiyle yayınlamayı “habercilik” sayıyorlar. Hatta sorsanız, bu yayını “gazetecilik başarısı” olarak yansıtacaklardır.
Artık bu alışkanlığı bırakmamız gerekiyor.
Bir asayiş haberi takip edilirken kullanılacak en kolay yöntem ifadelere ulaşmak. O ifadelerde ise dehşet verici birçok cümle yer alıyor. Bu cümleleri olduğu gibi habere konu eden muhabirin, o haberi yayınlayan basın-yayın kuruluşlarının bundan sonra yaşanacak asayiş olaylarında hiç mi kabahati yok?
Gazeteciler, “suç ortağı” olduklarını görmüyorlar mı?
Kadına, erkeğe, canlıya, cansıza… Şiddetin kabul edilebilecek bir yönü yok. Gazeteciler, asayiş haberlerinde, trafik kazalarında kullandıkları dil ile haber yapmalı. Nasıl “Emniyet kemeri taktı hayatta kaldı”, “Uykusuz yola çıktı, kaza yaptı” gibi cümlelerle örüyorsak haberleri; asayiş olaylarında da “zanlı”ya verilmesi muhtemel cezayı; ya da mahkemenin verdiği hükmü esas alarak yazalım bilgileri.
Şiddeti, yaptığımız haberlerle “sıradan”laştırmayalım.

ŞİDDETİ ŞİDDETLE
PROTESTO ETMEK
“Şiddet” haberlerine konu olan hadiseleri “şiddet”le protesto edenleri görüyoruz. Allah aşkına başka lafız mı yok? “Yapılan şiddeti, şiddetle lanetliyoruz” demenin kendisi de bir şiddet içeriyor. “Bu şiddetin önüne geçilmeli”, “Sorumlular cezalandırılmalı” gibi cümleler zaten gereken mesajı veriyor. Neden şiddeti şiddetle protesto ediyoruz?

VEKİL VEKİLİ DÖVERSE
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde milletvekilleri kavga etmiş. Şaşırdık mı? Şaşırmadık. “Nasılsanız, öyle idare edilirsiniz” Hadis-i Şerifi, durumu özetliyor.

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER