Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay

İMAN NEDİR ve NASIL GERÇEKLEŞİR?

Muharrem Günay 3 Ağustos 2015 Pazartesi 03:00:00
  İman; sözlükte: Dinin ortaya koyduğu kurallara inanma, inanç, kutsal inanç, din inancı ve itikat anlamlarını ifade etmektedir. Diğer bir ifade ile: İman, kalp ile tasdik etmektir. (Seyyit Şerif Cürcani, Kitabu’t-Tarifat,s.27, Bahar y.)
Dini bir terim olarak iman, Peygamberin Allah katından getirdiği ve halka tebliği ettiği gerçekleri kalp ile tasdik, dil ile ikrar etmek ve gereğini beden ile yerine getirmektir. (Nesefi-Akait s.5; İmam-ı Azam-Fıkhı Ekber s.16; Seyit Şerif, Tarifat s.27; Ragıp Müfredat s.26)
Dinde iman, Peygamberimizin Allah tarafından getirdiği kesin olarak bilinen her şeyde onu tasdik etmek ve doğruluğuna inanmaktır. Bu imanın özel manasıdır. İman deyince de bu anlaşılır. Nitekim Kur’a-ı Kerim’de:
“Âmenerrasûlü bimâ ünzile ileyhi min rabbihî vel mü’minûne…”Peygamber ve mü’minler ona Rabbinden indirilene inandı…” (Bakara 2: 285) buyrulmuştur.
Sözlükte iman, inanmak ve tasdik etmek demektir ki, bu imanın genel manasıdır. İmanın bu genel anlamında kullanıldığı âyetler vardır. Dinde iman, Peygamberimizin Allah tarafından getirdiği kesin olarak bilinen her şeyde onu tasdik etmek ve doğruluğuna inanmaktır. Bu imanın özel manasıdır. İman deyince de bu anlaşılır. Nitekim Kur’a-ı Kerim’de:
“Peygamber ve mü’minler O’na Rabbinden indirilene inandı…” (Bakara 2: 285) buyrulmuştur.
İmanın Şartları ve
Kaza ve Kadere İman
“İman”; sözlükte birini, söylediği sözde tasdik etmek, kabul etmek, içten benimsemek, birine güven vermek ve şüpheye düşmeden kalpten tasdik etmek anlamlarına gelir. (İbn. Manzur, I,111.) Din ıstılahında ise iman; Hz. Peygamber (s.a.v.)’in Allah’tan getirdiği Dinî hükümleri, kesin olarak kalp ile tasdik etmek, onun haber verdiği şeyleri tereddütsüz kabul etmek, bunların gerçek ve doğru olduğuna inanmak demektir.
Yüce Allah nelere iman edilmesi gerektiğini şu ayette özet olarak bildirmektedir:
“Peygamber, Rabbinden kendisine indirilene iman etti, müminler de (iman ettiler). Her biri; Allah’a, meleklerine, kitaplarına ve peygamberlerine iman ettiler ve şöyle dediler: Onun Peygamberlerinden hiçbirini (diğerinden) ayırt etmeyiz. Şöyle de dediler: “İşittik ve itaat ettik. Ey Rabbimiz! Senden bağışlama dileriz. Sonunda dönüş yalnız sanadır” (Bakara 2: 285) .
Peygamber Efendimiz Cibril hadisinde iman esaslarını altı olarak saymıştır. Bunlar; Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe ve kadere iman etmektir. Bu hadiste sayılan imanın esasları Kur’an-ı Kerim’de çeşitli ayetlerde geçmektedir. Sözgelimi Bakara suresinin 177 ve 284 ile Nisa sûresinin 136. ayetlerinde “Allah’a, meleklere, kitaplarına, peygamberlerine ve âhiret gününe” iman geçmektedir. Yine Kur’an’da birçok ayet kadere imanı ifade etmektedir. (Ali İmran 145, 154; En’am Suresi, 2; Araf Suresi, 34,; Enfal Suresi, 68 ; Yunus Suresi, 49; Hud Suresi, 6 ; Ra’d Suresi, 39; Hicr Suresi, 4…)

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti