Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

İSLÂM’DA ZEKÂT-10

AKRABAYA, YOKSULA VE YOLDA
KALMIŞ YOLCUYA HAKLARINI VER
El-İsra suresinde ise:
”Akrabaya, yoksula ve yolda kalmış yolcuya haklarını ver” (İsra/26) denilmektedir.
Buradaki haktan kasıt zekâttır. Çünkü zekât, bizim verip vermemekte serbest olduğumuz bir ibadet olmayıp, bizzat vermek zorunda olduğumuz fakirin hakkıdır. Âyette önce hısıma akrabaya ver denmesi zekât ve sadakada önceliğin akrabalara olduğunu göstermek açısındandır.
Yüce Kur’an’da akrabanın, yoksulun hakkını verenlerin öbür dünyada Allah’ın cemalini görmek şerefine nâil olacakları haber verilmekte ve şöyle buyrulmaktadır:
“O halde yakınlığı olana da hakkını ver, yoksula da yolcuya da… Allah’ın yüzünü isteyenler için o daha hayırlıdır; kurtuluşa erenler de işte onlardır.” (Rum/38)
Ayet çok açık değil mi? ALLAHIN CEMALİ’Nİ dileyenler, Allah’ın yüzünü görmek isteyenler, yani ALLAHA ULAŞMAK ve ONU GÖRMEK isteyenler, yani kendileri için Mirac talebinde bulunanlar, akrabaya, yoksula, yolda kalmışa haklarını verecekler. Yüce Kur’an “HAK”larını ver diyor. Yani verilen onların hakkı olandır. Yüce Kur’an güvence veriyor. Diyor ki: “Onlar korktuklarından emin olacaklar; umduklarına erişeceklerdir.”
Yüce kitabımız Kur’an’da bir başka ayette de şöyle buyruluyor:
“Sevdiklerinden vererek yoksulu, yetimi, tutsağı doyururlar. Biz ancak Allah’ın cemali için yediriyoruz, sizden karşılık da beklemiyor, alkış da…” (İnsan/9)
Miraç, Hz. Peygamberin şahsında insanoğlunun ulaştığı en yüce mertebedir. Sevgili Peygamberimiz Miraç’ta Yüce Yaratan ile vasıtasız görüşmüştür. İnsanoğlunun bir diğer şansı da Cennette Yüce Allah’ın cemalini görecek olmasıdır. Yüce Allah’ın cemalini kimler görecektir. Yukarıdaki ayetlerde bunun cevabı verilmektedir.
Rum suresi 38. ayette: “Allah’ın cemalini görmek istersen, akrabaya, yoksula, yolda kalmışa hakkını ver” den ilmektedir. Yâni akrabaya, yoksula, yolda kalmışa iyilikte ihsanda bulunanlar, infak edenler, zekâtlarını verenler öbür dünyada Allah’ın cemalini göreceklerdir.
Mirac insanın ulaştığı, ulaşabildiği ve ulaşılabilecek en yüce dereceydi. Sevgili Peygamberimiz nasıl ulaşmıştı bu dereceye? Hangi işi, hangi ibadeti, hangi eylemi ile?
Allah, Elçisine kendisi ile elçisiz doğrudan görüşme fırsatını niçin vermişti? O’nu en yüce noktaya, Cebrail’in bile yücelemediği noktaya niçin yüceltmişti? Cenâbı Hakk Sevgili Peygamberimizin yolundan gidenlere aynı yüceliği verecek mi? Yâni cennette Allah’ın cemâlini bizler de görecek miyiz? Allah’ın cemâlini göreceksek buna hangi yol ve yöntemle ulaşacağız. Bu soruların karşılığını Ahmet Yesevi, Hikmet’inin hemen başında veriyor.

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER