Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

KUR’AN-I ANLAMAK İÇİN HADİS VE SÜNNETE İHTİYAÇ VARDIR

Muharrem Günay 24 Haziran 2016 Cuma 23:49:09
 

Kur’an’ın anlaşılmasında hadis ve sünnete kesin bir ihtiyaç vardır. Hadis ve sünnet olmadıkça Kitap (Kur’an) üzerindeki içtihatlarımız eksiktir ve çok kere yanlış hükümler çıkarmamıza da sebeptir. Usulcülerin: “Kur’an’ın sünnete olan ihtiyacı, sünnetin Kur’an’a olan ihtiyacından daha çoktur” demeleri bu bakımdandır ve bunun mânâsı da “Sünnet, Kitab’ın hükmü hakkında son kararı söyler, Kitaptan maksat ne olduğunu beyan eder demektir.” ((Riyazü’s-salihin cilt 1 s. X)
Mademki hadis de bir vahy’dir; Onlar da mânâ olarak peygambere vahyolunmuştur: Şu halde “İslâmın esası yalnız Kur’an’dır. Biz ancak ona bakarız” gibi bir iddia ile peygamberin hadislerine kıymet vermemek, şâyet kötü bir fikre dayanmıyorsa, hadis ve sünneti ve peygamberin vazifesinin şümul ve mâhiyetini anlamamaktır. Kur’an’ı tebliğ eden de, tefsir ve beyan eden de peygamberin kendisidir.
İşte hadis ve sünnetin birinci ehemmiyeti yukarıdan beri anlattığımız veçhile açıktan açığa Kur’an’ı beyan, tefsir ve izah etmesi bakımındandır.
Bundan başka Kur’an’ın açıkça söylemediği, vacip veya haram kılmadığı (daha doğrusu bize göre açık olmayan) birçok hükümler, hadis ve sünnetle teşrî olunmuş, Kur’an’ın etraflıca ve uzun uzadıya izah etmediği bir takım hükümleri de hadis ve sünnet beyan etmiştir. Bu cihet, bilhassa Peygamber Efendimizin şu hadislerinde çok açıktır:
“İyi biliniz ki: Bana Kitap ve onunla birlikte bir o kadar daha verildi. Evet, bilmeniz lazımdır ki, bana Kur’an ve O’nun bir misli, daha vahyolundu. Uyanık olunuz ki, çok geçmeden karnı tok olarak koltuğuna kurulmuş birine, benim dine ait emirlerimden biri söylenir de o da şöyle der (Size Allah’ın kitabı yeter, helâle âit Onda bulduklarınızı helâl olarak kabul ediniz. Onda haram olanları da haram diye kullanınız.” (Ebu Davud, İbn-i Mâce, Tirmîzi, Beyhâki) Lâkin şunu biliniz ki, Alah’ın resûlünün haram kıldığı Allah’ın haram kıldığı gibidir.” (Ebû Davud, İbn-i Mâce, Tîrmîzi, Beyhâki) Sizden biriniz zannedermi ki, Allah, Kur’an’da haram kıldıklarından başka hiçbir şeyi haram kılmamıştır. Biliniz ki: Ben de Allah’ın vahyi ile emrettim, şunu şöyle yapınız diye öğüt verdim. Ve bir çok şeylerden nehy eyledim, onları yasak ettim ki, onlar Kur’an kadar veya daha çoktur…..” (Ebu Dâvud, Beyhakî) (Riyazü’s-salihin cilt 1 s. XI)

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER