Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

KUR’AN NE ZAMAN İNMEYE BAŞLAMIŞTIR, KAÇ YILDA TAMAMLANMIŞTIR

Muharrem Günay 12 Şubat 2016 Cuma 13:19:12
 

Hz. Muhammed’e ilk vahiy Nur dağında iken geldi. Tarih Miladi 610 senesi, aylardan Ocak ayı, gecelerden Kadir gecesi olarak bilinen geceydi. 114 sureden oluşan Kur’an 23 senede Hicretin onuncu yılında 22 yıl 2 ay 22 gün sonra Miladi 632 yılında tamamlanmıştır.
Miladi 632, Hicri 10 yılında Sevgili Peygamberimiz son hacını yaptı. Kabe’yi tavaf edip, Hacerül esved’i öptü, zilhiccenin sekizinci günü Mina’ya hareket etti. Ertesi günü Arafat’a çıkarak Zilhicce’nin dokuzuna rastlayan Cuma günü kendisini dinleyen yüz bini aşkın kişiye VEDA HUTBESİ olarak bilinen bir hutbe irad etti. Bu hutbeden sonra Arafat tepesi yakınlarında AS-SABRA mevkiine çekilen Hz. Muhammed’e “el yevme ekmeltü lekum dinukum.” (3/Maide-3) “Bu gün sizin dininizi tamamladım…” ayeti indi..
“Ve bil hakkı enzelnâhu ve bil hakkı nezel(nezele), ve mâ erselnâke illâ mubeşşiren ve nezîrâ(nezîren).(İsra suresi:105) Ve gur’ânen faragnâhu li tagreehu alen nâsi alâ muksin ve nezzelnâhu tenzîlâ(tenzîlen).(İsrasuresi:106)”
“Ve Biz O’nu (Kur’an’-ı) hakla (indirilmesi icap eden bir hikmetle) indirdik. O da hakla (hakikatte bürünücü olarak)  indi. Ve seni de, ancak bir müjdeleyici ve bir korkutucu olarak gönderdik.”; “Ve Biz O’nu bir Kur’an olarak (ayet ayet, sure sure) ayırdık ki, O’nu insanlara dura dura (ağır ağır, tane tane) okuyasın ve Biz onu peyderpey, (azar azar, zaman zaman) indirdik.” (İsra suresi âyet:105,106) (Meal, Ruhu’l Fırkan, Mahmud Ustaosmanoğlu’ndan (Allah ondan razı olsun) alınmıştır)
Bu âyeti kerimede Yüce Allah Kur’an-ı kerimi hem insanları müjdelenek hem de korkutmak, uyarmak amacıyla yavaş yavaş, sindire sindire okuyabilmeleri ve anlayabilmeleri için, olaylar meydana geldikçe zaman zaman indirdiğini ve böylece Kur’an’ın indirilmesinin 23 yılda tamamlandığını beyan etmektedir.
Kadir Gecesi Nedir?
Ramazan ayının son on gününde saklı olan ve bir görüşe göre ramazanın 25, 27, 29. gecelerine, diğer bir görüşe göre 17. gecesine rastlayan mübarek geceye KADİR GECESİ denir. Kur’an o gece indirilmeye başlanmıştır. Kur’an’da 97. sure olan Kadir suresi Kadir gecesinden söz ettiği için bu adı almıştır. Abese sûresinden sonra Mekke’de inmiştir. 5 (beş) âyettir. Sûrede, Kadir gecesinden, onun faziletinden, o gecede meleklerin yeryüzüne inişinden bahsedilir.
“Rahmân ve Rahîm (olan) Allah’ın adıyla. Biz onu (Kur’an’ı) Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesinin ne olduğunu sen bilir misin? Kadir gecesi, bin aydan hayırlıdır. O gecede, Rablerinin izniyle melekler ve Ruh (Cebrail), her iş için iner dururlar. O gece, esenlik doludur. Ta fecrin doğuşuna kadar. “ (97/Kadir 1-5)
“Ramazan ayı… İnsanlar için hidayet olan, doğru yolu ve (hak ile batılı birbirinden) ayıran apaçık belgeleri (kapsayan) Kur’an onda indirilmiştir. (Bakara -185)

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER