Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay

LUT KAVMİNİN AHLAKSIZLIĞI

Kur’an da anlatıldığına göre Lut peygamber, Hazreti İbrahim ile aynı dönemde yaşamış olup, Hz. İbrahim’in kardeşi Harran’ın oğludur. Hazreti Lut, hazreti İbrahim’e komşu kavimlerden birine elçi olarak gönderilmiştir. Bu kavim Kur’an da belirtildiğine göre o güne kadar yeryüzünde görülmemiş günah olan sapıklığı ve eşcinselliği uygulayan bir kavimdi.
Hazreti Lut onlara sapıklıktan vazgeçmelerini, yaptıklarından eğer pişman olmadıkları takdirde Allah’ın azabının yakın olduğunu bildirmiş ve “Allah hepinizi yok edecek” demiştir. Kavmini sürekli imana davet etmiştir.
Ku’ran-ı kerim’de Araf suresi’nde yüce Allah’ın Sodom ve Gomore şehirlerinin ve orada yaşayanların üzerine göklerden ateş yağdırdığı ve Lut kavminin yaşadığı Sodom ve Gomorra şehirlerini ve orada yaşayanların hepsini yok ettiği anlatılır.
Kur’an’a göre ahlaksızlık içinde yüzen bu şehirler yok edilmiş ve yerin dibine gömülmüşlerdir. Bu şehirlerde yaşayan insanlar ahlaksızlık ve fuhuş içinde yaşamakta ve erkek erkeğe ilişki içindeydiler. Hatta bu cinsi sapıklıklar bu toplum içerisinde âdet haline gelmişti.
Yapılan araştırmalar bu günahkâr kentlerin Lut gölü’nün Nisa yarımadasının güneyinde olduğunu ve sular altında kaldığını göstermektedir.
Lut kavminin ahlaksızlığı Kur’an-ı kerim’de şöyle anlatılır:
Lut, kavmine dedi ki: “Âlemlerde, sizden önce hiç kimsenin yapmadığı ‘fahşayı’ (hayasızlığı) mı yapıyorsunuz? Gerçekten siz, kadınları bırakıp, şehvetle erkeklere mi yaklaşıyorsunuz? Doğrusu siz, ‘müsrif'(haddi aşan) bir kavimsiniz.” Lut Kavmi’nin cevabı: “Bunları, yurdunuzdan sürüp çıkarın, muhakkak bunlar, temiz kalmak isteyen insanlardır.” demekten başkası olmadı. Bunun üzerine Biz, karısı dışında, (Lut’u) ve ailesini kurtardık; (karısı) ise, helake uğrayanlardan oldu. Ve onların üzerine, bir (azap) sağanağı yağdırdık. Bak! Mücrimlerin(suçluların) akıbeti nasılmış? (Araf 7/80-84)
Hazreti Lut, aynı zamanda kendisinin peygamberliğini kabul etmeyen ve Allah’a iman etmeyen halkını uyarsa da onlar bu azgın cinsi sapıklıkla uğraşmaya devam ederler.
Bunun üzerine Allah (c.) onları cezalandırmak için üç melek gönderir. Bu melekler Cebrail, Mikâil ve İsrafil’dir. Melekler nur yüzlü, yakışıklı delikanlılar suretinde Hz. Lut’un evine gelince, Lut (a.)’ın isyankâr karısı durumu Sodom halkına bildirir. Hz. Lut’un evinin etrafını saran bu şehvet düşkünü, sapıklar misafirlerin kendilerine verilmesini isterler. Hz. Lut onlara “Onlar benim misafirlerim, onları size vermem, onların yerine kızlarımı vereyim, onlara nikâh kıyın eşleriniz olsunlar.” diye teklifte bulunur. Azgın Sodom halkı “Hayır biz kadın istemeyiz, bize erkekleri ver.” deyip evin kapısını zorlamaya başlarlar. Bunun üzerine melekler Hz. Lut’a durumu izah ederek, gün doğmadan karısı hariç ev halkını alarak derhal bu beldeyi terk etmesini ve giderken de arkasına bakmamasını söyleyip, Sodom halkının helak vaktinin sabah vakti olduğunu bildirirler.
Bu sapık ve azgınlar içeri girmek için kapıyı zorladıklarında Cebrail (a.) Lut’a, “Kapıyı aç ve geri çekil.” der. Cebrail (a.) kanatlarını öyle gerer ki içeriye hücum eden sapıkların gözleri aniden beliren bir ışıkla kör olur. Allah (c) bu kavmi topyekûn helak eder. Bu durum Kur’an-ı klerim’de şöyle anlatılır:
“Lût kavmi de (onun) uyarılarını yalanladı. Biz de üzerlerine çakıl taşları yağdıran (bir fırtına) gönderdik (helak ettik). Yalnız Lût’un ailesi (iki kızı) hariçtir. Tarafımızdan bir nimet olarak, işte onları bir seher vakti kurtardık. (İman ve itaatle) şükredenleri böyle mükâfatlandırırız. Andolsun ki (Lût) onları bizim (azapla) yakalamamıza karşı uyarmıştı. Fakat (onlar), uyarmaları şüphe ile karşıla(yıp yalanla)dılar. Andolsun ki onlar, onun (melek olarak gelen) misafirlerine sarkıntılık etmek istediler. Biz de gözlerini sil(me kör ed)iverdik: “İşte azabımı ve uyarmalarımı(n kötü âkıbetini) tadın!” (dedik.) (bk. 11/77-83; 15/61-74) Andolsun ki onları bir sabah, (artık kurtulamayacakları) kararlı bir azap bastır(ıp kapla)mıştı.” (Kamer 34-38
“Derken güneş doğarken onları korkunç bir ses yakaladı. Bir anda (şehirlerin) üstünü altına geçirdik ve üzerlerine de pişirilmiş çamurdan taş yağdırdık. Elbette bunda ince anlayışlı (kavrama kabiliyeti olan)lar için nice ibretler vardır. Ve o (şehrin harabeleri, Kureyş’in ve herkesin geçerken görebileceği işlek) bir yol üzerinde (hâlâ) durmaktadır. (Bunlardan ibret alsalar ya!) Elbette bunda inananlar için bir ibret vardır. (Hicr 15/ 73-77)
Kur’an-ı kerim’de anlatılan bu olayların hemen hemen aynısı Tevrat’da da anlatılmaktadır.
Lut gölü bilim adamları tarafından araştırılmış, Lut gölünün bulunduğu yer yeryüzünün en alçak noktası olarak çıkmıştır. Burası deniz seviyesinin metrelerce altındadır ve çevresine sanki o günkü sapıkların kokusunu yayan pis bir koku yaymaktadır.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti