Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay

NAMAZIN SÜNNETLERİ NELERDİR? (3) – Kocatepe Gazetesi

Muharrem Günay 12 Aralık 2014 Cuma 02:00:00
  19- Rükûdan doğruluşta (rükû kavmesinde), bayram tekbirlerinin arasında elleri yana salıvermek (irsal).
Rükû’a giderken ve rükû’dan kalkarken, secdeye varırken ve secdeden doğrulurken alınan tekbirlere intikal tekbirleri denir. Bu tekbirlerin yerinde olmasına çok dikkat edilmelidir. Meselâ, rükû’a giderken Allahü Ekber diyerek eğilmeye başlanacak ve rükû’a varışta tekbir de bitmiş olacaktır. Rükûa vardıktan sonra tekbir alınması doğru değildir. Diğer intikal tekbirleri için de durum aynıdır.
20 – Secdelerde yüzünü iki elin arasına almak ve eller yüzden geri ve uzakta bulunmak. El ayası yere ve parmaklar da birbirine bitişik olmalıdır.
21 – Secdelerde üç kere Sübhâne rabbiye’l-a’lâ demek.
22 – Secdede iken karnını uyluklarından, dirsekleri böğründen ve kollarını yerden uzak tutmak. Yani kolunu yere ve böğrüne yapıştırmamak.
Kadınlar ise, secdede kol ve dirseklerini yere koydukları gibi böğürlerine de yanaştırırlar. Karınlarını da uyluklarına yapıştırırlar.
* Kollarını böğründen ayırmak, cemaatin izdihamında, başkalarına eziyyetten sakınmak için terk olunur.
23- İlk ve son oturuşlarda ve secde aralarındaki oturmalarda, elleri kıbleye karşı bir halde, uyluklar üzerine koyarak oturmak.
24 – Otururken sol ayağını yere yayıp üstüne oturmak, sağ ayağını ise, parmakları Kâ’be’ye dönük şekilde içe kıvırarak dikmek. Kadınlar ise, ayaklarını sağa doğru yatırarak otururlar.
25 – Tehıyyât’ı sessizce içinden okumak.
26 – Son oturuşta Tehıyyât’dan sonra Salâvat ve diğer namaz duâlarını okumak.
27 – Gayr-i müekkede sünnetlerin (ikindi ile yatsının ilk sünnetleri) ilk oturuşunda Tehıyyât’dan sonra Salâvatları okumak. Terâvihin de her oturuşunda Tehıyyât ile beraber Salâvatlar okunur.
28 – Namazın sonunda önce sağa sağa ve sonra sola “Esselâmü aleyküm ve rahmetullah” diye selâm vermek. İmam selâmında, tüm cemaati ve hafaza meleklerini niyet etmelidir. İmam sola selam verirken sesini biraz alçaltır. İmam uyanların selamı, fâsılasız olarak hemen imamın selamından sonra olmalıdır. Ayrıca birinci rekâttan sonra imama uyan muktedînin (mesbuk’un) imamın ikinci selamını beklemesi ve ondan sonra kıyama, ayağa kalkması da sünnettir. Muktedî, selâmında, cemaatle beraber imamı da niyete almalıdır. Kendi başına namaz kılan ise, selâmında melekleri niyet etmelidir.
29 – Cemaatle namaz kılarken bir veya daha fazla rekata yetişememiş kimsenin yetişemediği rekatları tamamlamak için, imamın sola da selâm vermesini beklemesi. Çünkü imam sağa selam verdikten sonra sehiv secdesi yapabilir.
29 – Önü açık bir yerde namaz kılındığında sütre edinilmesi de sünnettir.
30 – İlk ve son oturuşlarda Tehıyyât okunurken lâ ilâhe denince sağ elin şahâdet parmağını kaldırıp, illâllah derken de indirilmesi sünnettir. Bunu yaparken de başparmak ile orta parmak halka edilmeli; diğer iki parmak da içe bükülmelidir. Birçok kimseler bu sünneti yapamazlar. Bu yüzden terki daha uygun bulunmuştur.
31 – Son oturuşta salâvatlardan sonra ve selâmdan önce dua edilmesi de sünnettir.
Bu dua, Kur’an’daki duâ âyetlerinden biriyle yapılmalı veya bunlara benzer bir dua olmalıdır. Kullardan istenebilecek şeyler hakkında namazda dua edilmesi (meselâ, “Ya Rabbi! Bana şu kadar para ver” denilmesi) câiz görülmemektedir. Namazların sonunda mu’tâd olan Rabbenâ âtinâ fi’d-dünyâ haseneten ve fi’l-âhireti haseneten ve kınâ azâbe’n-nâr. Rabbenağfirlî ve li-vâlideyye ve li’l-mü’minîne yevme yekûmü’l-hısâb ayetlerinin okunmasıdır.
32- Namazların peşinde istiğfarda bulunmak sünnettir. Çünkü istiğfarla namazdaki eksiklikler için Allah’tan bağış dilenmiş olur. Peygamber (s.a.v.) selam verip namazdan çıkınca üç defa “estağfirullah el azim ve etubu ileyh” veya benzeri sözle istiğfarda bulunup “Allâhümme en tesselâm ve min kesselâm…” derdi. (Müslim, “Mesâcid, 135; Tirmizi, “Saalat”, 224)

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti