Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay

NASIL DUA EDELİM (2) – Kocatepe Gazetesi

Muharrem Günay 20 Temmuz 2015 Pazartesi 03:00:00
  Duayı i Salih amellerle desteklemek gerekir. Peygamber Efendimiz: “Amelsiz duâ eden, oksuz yay kullanan kimse gibidir” buyurmuştur. (S.Muhammed Hakkı Hazretleri, tercüme Celal Yıldırım, Sırlar Hazinesi, 494)
İhtiyaç sahibi akrabalara, yoksullara ve kimsesiz çocuklara sadaka vererek ve yardım ederek, hak sahipleri ile helalleşerek Allah’a yalvarmalıyız ki Allah(c.c.) kendisine yapılan dualarımızı kabul buyursun. Sonunda da: “Sübhane Rabbike Rabbi’I-İzzeti amma yesıfûn ve selamün alel-mürseline ve’lhamdülillahi Rabbi’l-alemin” ve “El Fâtiha” diyerek ve salatü selam getirip, Fatiha suresini okuyarak duayı tamamlamak gerekir.
Başka bir hadis-i şerifte şöyle buyruluyor :
“Sizden herhangi biriniz dua ettiği zaman, istediğini büyütsün. Çünkü hiç bir şey Cenâb-ı Hakk’ın kuvvet ve kudretine nisbetle büyük değildir.” (Yani ‘ Dilersen ver, dilemezsen verme, dilersen bana mağfiret eyle’ demesin, ne kadar büyük bir şey istersen, o kudreti ilahiyesine nisbeten küçüktür.Ve verilmesinde herhangi bir zorluk ta söz konusu değildir.” (İbni Hibban, Ebu Hureyre’den) (İ.Gazali, İhya cilt 1/779)
Selman-ı Farisi Resulullahın şöyle buyurduğunu rivayet ediyor :
«Muhakkakki Rabiniz Hayy’dır ve Kerim’dir. Kulları, ellerini dergah-ı izzetine kaldırdıkları zaman, o elleri boş çevirmekten haya eder.» (Ebu Davut, Tirmizi, İbn Mace)
Yüce Allah:
“Ey iman edenler! Namazla ve sabırla/metanetle yardım isteyin…” (2/153); “…Bana dua edin duanızı kabul edeyim. ”(Mü’min40/60);“ (Resûlüm!) De ki: “Dua (ve ibadeti)niz olmasa, Rabbim si ze ne diye değer versin?” (Furkan, 25/77); ”(Resûlüm!) Kullarım sana beni soracak olurlarsa (bilsinler ki) ben, şüphesiz onlara çok yakınım. (İsterse gönlünden geçirsin.) Bana dua edenin duasına icâbet eder (kabul eder)im…” (Bakara 2/186) buyuruyor.
Hadis-i şeriflerde Peygamber Efendimiz (s.a.v.):
“Şüphesiz Allah Teâlâ hayâ ve kerem sahibidir. Bir kimse ellerini kendisine doğru kaldırıp dua ettiğinde onları boş döndürmekten hayâ eder.”(Ebû Davud, Salât, 358; Tirmizî, Daavat, 105.)
“Dua, mü’minin silahıdır, dinin direğidir, göklerin ve yerin nurudur” buyurmaktadır. (Hakim)
Başka hadis-i şeriflerde:
“Mallarınızı zekât ile kale içine alınız, hastalarınızı sadaka ile tedavi ediniz, belaları da dua ile çeviriniz”; “Kaza ancak dua ile geri çevrilir. Ömrü de ancak iyilik uzatır, başka bir şey uzatmaz ve kişi yaptığı günah yüzünden rızıktan mahrum edilir.” buyrulmuştur.
Allah (c.c.) kuluna kabul etmeyeceği duayı yaptırmaz yeter ki kul dua etmesini bilsin. İmamı Rabbâni Hazretleri: “Dua Bir şeyi istemek, ona nâil olmak (onu elde etmek) demektir; Zirâ Allahû Teâlâ kabul etmeyeceği duayı kuluna ettirmez.” Buyurmaktadır.
Kâinatın Efendisi Sevgili Peygamberimiz bir başka hadislerinde: “Dua, ibadetin beyni ve iliğidir.” (Tirmizi)
Peygamber Efendimiz dua konusunda şöyle buyuruyor: “Dua ibadetin özüdür.” (Tuhvet’ül Ahvezi, 9/311); “Allah’a dua etmekten daha değerli hiç bir şey yoktur.” (İbn-i Mace, 2/224 ), “Dua mü’minin silahı, dinin direği, göklerin ve yerin nurudur.” (et terğib ve’t-terhib, 2/479)
“Dua, ibedetin aslı ve özüdür. Allah katında duadan makbul bir şey yoktur. Dua 70 türlü kazayı önler. Ömrün bereketini artırır.” (Tirmizi)
Resûlullah Efendimiz buyurmuştur ki:
“Bir mümin, bir hayır duada bulunsa elbette dört iyilikten hâli olmaz: (Dört iyilikten birisine mutlaka kavuşur:)
1- Ya duası hemen kabul olur.
2- Yâhut duası ahiret azığı olur. Allah, ahirette o dua sebebiyle ona o kadar fayda verir ki, o kimse: Keşke dünyada hiçbir duam kabul olunmasaydı.” Der.
3- Bu dua karşısında Allah o kimsenin başından büyük bir belayı kaldırır.
4- Yahut da yine o dua karşılığında Allah, o kimsenin büyük bir günahını affeder. O dua bu günaha kefaret olur.” İmadü’l İsalam) İslamın Temel Kitabı- Büyük İlmihal, sayfa: 510; Şeyh Abdurrahman Bin Yusuf, Çeviren Mehmet Rahmi)
“Rabbiniz, elbette hayâ ve kerem sahibidir. Kulları ellerini kaldırıp bir şey istedikleri zaman, onların ellerini boş çevirmekten haya eder.” (Ebû Davut)
“Dua, mü’minin silahıdır.” (İbni Ebiddünya)
“Allahü Teâlâ dua etmeyene gazap eder.” (İbni Mace)
“Dua, belayı önler.” (Deylemi)

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER