Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay

ONLAR EMANETE SAHİP ÇIKARLAR VE EMANETLERİ EHLİNE VERİRLER

Muharrem Günay 11 Kasım 2016 Cuma 13:49:54
 

İslam dininin üzerinde önemle durduğu konulardan birisi de emanete sahip çıkmak ve emanetleri ehline vermektir. Bu konuda yüce kitabımızda şöyle buyrulur:
“Allah size, mutlaka emanetleri ehli olanlara vermenizi ve insanlar arasında hükmettiğiniz zaman adaletle hükmetmenizi emreder…” (Nisa 4/ 58)
Emanet emn kökünden gelen bir kelimedir. Emn ise korku ve endişeden emin olmak demektir.. Emanetin kelime manasından da anlaşılacağı üzere, korku ve endişeden uzak bir hayat yaşamak için her alanda emanetleri ehline vermek ve verilen emanetlere sahip çıkmak gerekir.
Peygamberlerde bulunması gerekli beş nitelikten birisinin “EMANET” olması, emanetin mana ve önemini ifade etmek açısından ayrıca önemlidir.
“Ey peygamber, Rabbinden sana indirileni tebliğ et. Eğer yapmazsan Allah’ın elçiliğini tebliğ etmemiş (emanete hıyanet etmiş)  olursun” (el-Maide 5/67) mealindeki ayette bu sıfattan söz edilmektedir.
Allah’a, Peygambere ve Millete hainlik etmeyiniz!
Allah’ın emir ve yasaklarına, gönderdiği son Peygamberin sünnet ve tavsiyelerine uymayan kimse yüklendiği bu emanete karşı görevini yapmamış olur. Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyuruluyor:
“Allah’a ve Peygamberine hainlik etmeyiniz ki bile bile kendi emanetlerinize hıyanet etmiş olmayasınız.” Enfâl, 8/ 27.
Sevgili Peygambnerimizin bize emanet olarak bırakıyorum dediği kitap ve sünnetten ayrılmak, Yahudi ve Hıristiyanları dost ve veli edinmek, onlardan emir ve icazet almak, onların plan ve projelerine hizmet etmek emanete hıyanet etmek olup, bu işi yapanlar hain olup; Allah ve Rasulüne hainlik edenlerdir.
Bir müslümanda emanete hıyanet huyunun asla bulunmayacağına dikkat çeken Peygamberimiz:
“İki özellik vardır ki bunlar mü’minde huy haline gelmez. Bunlar, hıyanet ve yalandır.
Vatan Kutsal Bir Emanettir
Kur’an bir emanettir; Din bir emanettir; Vatan bir emanettir. Aynı zamanda Sevgili Peygamberimizin ifadesiyle: “Vatan sevgisi imandandır.”
Vatan basit bir toprak parçası değildir. Bir toprak parçası, zengin tarihi mirasıyla, camileri, medreseleri,  uğrunda akıtılan şehit kanlarıyla ancak vatan olur.
“Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır.
Toprak, eğer uğrunda ölen varsa vatandır” sözü bunu güzel bir şekilde ifade etmektedir.
Vatan bir müslümanın her şeyidir. Çünkü din, namus, şeref ve bağımsızlık gibi kutsal değerler ancak vatan sayesinde korunabilir..Müslüman milletin birliğine, vatanın bütünlüğüne sahip çıkar.  Vatan ve milletin birlik ve bütünlüğü konusunda hassasiyet göstermeyen insanların Müslümanlık ve dindarlık iddiaları yalan ve gerçek dışıdır.
Emaneti olmayan yani taşıdığı emânete riâyet etmeyen kimse olgun mü’min olamaz. Çünkü Kur’an-ı Kerim’de mü’minin özellikleri sayılırken emanete de yer verilmiş ve şöyle buyrulmuştur:
“O mü’minler ki, emanetlerine ve ahitlerine riâyet ederler.” (Müminun 8)
Sevgili Peygamberimiz “Emaneti olmayanın imanı yoktur” diyerek emanete hıyaneti münafıklığın üç büyük belirtisi arasında saymış ve şöyle buyurmuştur:
“Münafığın alâmeti üçtür: Konuştuğu zaman yalan söyler, söz verirse sözünde durmaz. Kendisine bir şey emanet edilirse ona hıyanet eder.”  Müslim’in rivâyetinde: “Oruç tutsa, namaz kılsa ve kendini müslüman saysa da:” ilâvesi vardır.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER