Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

ORDUMUZDA SELÂMLAŞMA – Kocatepe Gazetesi

Muharrem Günay 26 Ocak 2018 Cuma 22:23:28
 

Ordumuzun bütün mensupları birbirleriyle karşılaştıkları zaman mutlaka selâmlaşırlar. Ast rütbeli personel üstlerini gördükleri anda onları el veya baş ile selâmlarlar. Bu selâm, üst rütbeli kişiye saygı ve sevginin göstergesidir.
Selâm aynı zamanda ordumuzda bir disiplin işaretidir. Ast konumda olanın gerekli yer ve zamanda üstüne selâm vermemesi bir kusur ve cezayı gerektiren bir davranıştır. Ordumuzda en fazla selâmlama çeşidi Deniz Kuvvetlerinde bulunmaktadır. Bunun sebebi ise Deniz Kuvvetleri mensuplarının denizde çeşitli konumlarda olmaları ve sesin duyulmasının zorluğundandır.
A. Top İle Selâmlama
Devletimizin en üst düzey yöneticileri, Cumhurbaşkanı, Başbakan, Genel Kurmay Başkanı ve Kuvvet Komutanlarının gerçekleştirdikleri ziyaretlerde yapılan selâmlamadır. Atılan top adedi kişinin veya özel durumun şekline göre değişir.
B. Çimariva İle Selâmlama
Gemiler hareket halinde iken,  yüksek dereceli kişilerin tüm gemi personelinin geminin bir tarafına tek sıra dizilmesi ile ve verilen komut ile 3 defa şapkasının çıkartılması ve sağol diye bağırmaları ile yapılır.
C. Gemi Limanda İken
Gemiye gelen ve gemiden ayrılan her personel kıç taraftaki sancağa cephe alarak el ile selâmlar, müteakiben giriş ve çıkış işi tamamlanır.
D. Gemiler Seyirde iken
Komutanı daha ast rütbeli olan gemi ses mesafesinde komutanı üst rütbeli olan gemiyi düdük ile (batarya düdüğü) selâmlar, bu esnada güvertede olan personel de el ile selâmlama yaparlar. İkinci düdük ile rahat duruma geçilir.
Aynı şekilde seyirde olan gemiler, Çanakkale Boğaz giriş ve çıkışlarında Şehitlik Abidesi önünden geçerken şehitlerin ruhu için düdük ile selâmlama yaparlar ve aynı anda gemi anons devresinden “DUR YOLCU” şiiri okunur.
Seyir esnasında askeri gemi ile ticaret gemisi geçişlerinde ticaret gemisi hangi ülkeden olursa olsun her iki gemi aynı hizaya geldiklerinde direklerinde dalgalanan ülke bayraklarını önce yarıya indirir ve müteakiben tekrar göndere çekerler.
Emniyet Teşkilatında Selâmlaşma
Selâm vermek ve almak çok önemli bir ahlâk, disiplin ve iletişim olayı olduğu için, dünyanın en düzenli ve disiplinli ordularından biri olan bizim silahlı kuvvetlerimizde olduğu gibi, emniyet teşkilâtımızda, okullarımızda ve kurumlarda o kurumun bireyleri karşılaştıkları veya birbirlerinden ayrıldıkları zaman belli kurallar ve şekillerde birbirlerine selâm verir ve alırlar.
El ve baş ile verilen veya alınan selâmların tamamında selâm yalnızca bir beden hareketi olarak değerlendirilmemeli, bununla birlikte selâmın sözü, anlamı ve ruhu düşünülmelidir. Çünkü selâm ancak bu şekilde gerçek selâm olur.

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER