Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Kocatepe Gazetesi

Paketlemeyin Bizi – Kocatepe Gazetesi

Kocatepe Gazetesi 4 Ekim 2013 Cuma 03:00:00
  Merhaba değerli okurlarım.
Bugün yine sizlere Başbakanımızın paketinden bahsetmek istiyorum. Geçtiğimiz günkü yazımı hatırlarsanız başörtüsüyle alakalı yenilikleri desteklediğimi belirtmiştim. Baş örtüsüne saygı duymayıp varlığını devlet kurumlarını ya da özel hayatta istemeyenler sadece karşısındaki kişinin inancına saygı duymayan kişilerdir demiştik. Fakat ana dilde eğitim konusu var ki biraz düşündürücü. Biraz olmasının sebebi şu Bakanımız Nabi Avcı yaptığı açıklamada diyor ki belli başlı derslerin dışında seçmeli tarzdaki derslerde ana dilde eğitim yapılabilir ve merkezi sistem sınavlarda ana dilde sınav yapılabilir demiş.
Ana dilde eğitim almayı seçmeli ders konusundan daha geniş bir hale getirirsek yetmiş iki buçuk milletin bulunduğu ülkemizde iletişim kopukluğuna sebep olursunuz haberiniz olmaz. Ana dilde eğitim konusunu desteklemiyorum, bunu kimse aşırı milliyetçilik olarak algılamasın ortak bir dilde buluşmadığımız zaman halk arasında iletişim kopuklukları olur ve iletişim kopuklukları da geçimsizliğe sebep olabilir tek korkum bu.
Bunu geçmişte yaşadığım örnek bir hikayeyle anlatayım size; üniversite okurken aynı yurtta kaldığım oda arkadaşlarımın birisi Mardinli iken diğeri Hakkariliydi her ikisi de ailesiyle Kürtçe konuşuyor haliyle bizimle Türkçe konuşuyorlardı. Bazen aynı anda ikisinin de telefonda ailesiyle konuşması gerekebiliyordu ve bazen durup birbirlerini dinliyor ve diyorlardı ki şu şu kelime sizde ne demek. Diğer arkadaş diyordu bizim yörede bu kelime anne demek sizin yörede anne ne demek? Buyurun buradan inceleyin tek bir Kürtçe ya da tek bir Lazca tek bir Gürcüce tek bir Boşnakça yok. Türkçe hepimizin kullandığı ortak dil. Eğitim sisteminde böyle bir çeşitliliğe gidilirse şu an ki aşamada ülkemiz bunu kaldırmayabilir.
Çoğu reformu destekliyor gelişmelerinin karşılığını da fazlasıyla alıyoruz, bir çok ülke ekonomik kriz ve savaş içindeyken biz hükümetimizin politikaları sayesinde hala dimdik ayaktayız. İnşallah daha büyür daha gelişiriz, her şey bana göre güzel. Yalnız ana dilde eğitim sadece bazı derslerde sınırlı bile olsa zararlı olabilir, seçmeli ders olmasında sıkıntı yok. Fakat daha ilerisi sıkıntılı olabilir.
Türkçe’den farklı ana dillere sahip okurlarımız bana kırılmasın. Onların diline saygı duymadığım için böyle düşünüyor değilim. Çok çeşitli dillerin, ırkların bir arada yaşadığı bir toplumuz, ortak bir paydamız olmalı ve bu ortak paydalara sıkı sahip çıkmalıyız.
Sadece bir Urfa ilimizde bile Türk, Kürt, Arap bir arada yaşarken aynı ilde Türkçe, Kürtçe, Arapça bir arada kullanılıyor. Herkesi saygı sevgi çerçevesinde bunu devam ettirmesi çok güzel. Ancak herkesin resmiyette ortak bir dili olmalı. Biz ülke olarak henüz bu tarz reformları kaldırabilecek bir yapıya gelmedik diye düşünüyorum.
Ülkemizin bütünlüğünü refahını zenginliğini Allahtan diliyor saygılar sunuyorum…

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER