Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Murat Arısoy

Protokolün akıllı telefonları – Kocatepe Gazetesi

Murat Arısoy 13 Ağustos 2013 Salı 03:00:00
  İstanbul’da, Topkapı Sarayı’nın bahçesi sayılan Gülhane Parkı’nda eskiden küçük küçük sıralı dükkânlar bulunurdu. Dönerci, pidecilerin yanı sıra çocukların, gençlerin ilgisini çekecek hediyelik eşyalar, oyunlar, oyuncaklar satan küçük dükkanların birinde Sihirbaz Mandrake vardı. Rahmetli babam, beni ve iki ağabeyimi Sihirbaz Mandrake’nin bulunduğu bölüme götürürdü, biz de Mandrake’nin gösterilerini izlerdik. Aklımda kalan Mandrake gösterisi, bir kibrit kutusunun hareketleriydi. Mandrake “Yat yavrum, yat yat yat” diyordu, kibrit kutusu yatıyordu. “Kalk yavrum kalk, kalk, kalk” deyince Mandrake, kibrit kutusu kalkıyordu.
BİR KUTU KİBRİT, DERTLERE DEVA
Büyük bir gösteriydi benim için. Mandrake, durumun farklılığını ortaya koymak için “Bu kutu her şeyi yapar. Alın gidin evinize, bulaşık yıkar, temizlik yapar” diyordu. Kibrit kutusunun bir ip vasıtasıyla hareket ettiğini az-çok anlıyorduk da, o ipi göremiyorduk bir türlü. Yanlış hatırlamıyorsam, bir kere de satın aldık o “her şeyi yapan” kibritten.
ELİNDEN HER ŞEY GELEN YENİ İCAT
Şimdilerde ise “her şeyi yapan” başka icatlar çıktı. Fotoğraf çekiyor, oyun oynatıyor, şarkı çalıyor, beste yaptırıyor, ezan vakitlerini bildiriyor… İnanır mısınız, “Amel Defteri” programı bile mevcut. “Bugün kaç vakit namaz kıldın”, “Doğru söyledin mi”, “Sadaka verdin mi”, “Yardım ettin mi” gibi sorular sorup, günlük amellerini sıralıyor insanın. Sonra da puanlama yapıyor.
ÜÇ ODA BİR SALONU DA OLSA…
Tabii ki akıllı telefonlardan bahsediyorum. Hani klima ve fırın özelliği de olsa, ev niyetine içine girip barınası geliyor ademoğlunun. Akıllı telefon, tüketim mefkûresinin son simgesi sayılabilir. Çünkü her 3 ayda bir, daha işlemcili, daha çok oyunlu, daha kaliteli fotoğraf çekimli yeni akıllı telefonlar sürülüyor piyasaya. Ne yaparsanız yapın, en akıllı telefonunuz bile, bir gün eskiyor.
Afyonkarahisar protokolü arasında akıllı telefon kullanımı hayli yaygın. Bunu nereden mi anlıyorum? Bir protokol töreninde, ya da ciddi bir toplantıda…
KÜRSÜDE BAKAN VARKEN BİLE
Örneğin kürsüye “Afyonkarahisar’ın medar-ı iftiharı” anonsuyla çağrılan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, hükümetin icraatlarını anlatıyor, Afyonkarahisar’la veya ülke gündemiyle ilgili önemli cümleler sarf ediyor… O sırada protokol üyelerine bir bakıyoruz, akıllı telefonlarıyla meşguller. Hadi diyelim ki, bir sosyal ağ mesajını okuyorlar… Ama konuşma boyunca o akıllı telefonlar hiç mi düşmez ellerden Allah aşkına?
KAFAMDA BELİREN “MARJİNAL” SORU
10 kişilik protokol masasına baktığınızda ister istemez, dikkatinizi çekiyor. Kimisi akıllı telefonu dik olarak kullanıyor, kimisi yatay. Kürsüde konuşma yapılırken, akıllı telefonu dik olarak kullananları yine anlamaya çalışıyorum. Acil bir durum vardır, bir fotoğraf çekilecektir, propaganda yapılacaktır… Fakat akıllı telefonu yatay olarak kullanan protokol üyeleri için “Konuşmayı bırakıp telefon üzerinden futbol, basketbol, tenis, golf, araba yarışı gibi oyunları mı oynuyorlar” diye sormaktan kendimi alamıyorum.
Sözün kısası, bir kişi kürsüde konuşurken, protokol üyelerinin akıllı telefonlarla meşgul olmaları uzaktan bakınca hoş bir görüntü vermiyor.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti