Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Murat Arısoy
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Seçimin kazananı AK Parti, kaybedeni muhalefet

Murat Arısoy 2 Kasım 2015 Pazartesi 03:00:00
  1 Kasım erken seçimleri sonuçlarına göre, Adalet ve Kalkınma Partisi 2011 seçimlerine yakın bir oy oranına gelerek, yine 2011 seçimlerine yakın milletvekili çıkararak seçimin tek galibi oldu. AK Parti’nin 1 Kasım’dan önce sonucu ilan ettiğini söylemek, yanlış olmaz. Hangi esnafa sorsak ‘Oyum AK Parti’ye’ diyordu. AK Parti’ye oy vermeyeceğini söyleyenler bile ‘Tayyip Erdoğan, bu işin ucunu bırakmaz’ diyerek AK Parti’nin Recep Tayyip Erdoğan’ın izinde ilerlediğini söylüyordu.
‘Tek başına/İş başına’ sloganı AK Parti’nin temel propagandası oldu. Ahmet Davutoğlu’nun seçmene ‘Beni bir daha muhalefetle muhatap etmeyin’ diye seslenmesi de etkiliydi elbette.
Ancak muhalefet partilerinin ‘Haydi Bismillah’ ana sloganına itiraz etmesi, kanımca AK Parti’nin oylarının artmasına vesile oldu. Muhalefet partileri, ‘Haydi Bismillah’ ibaresinin ‘dini’ içerikte olduğunu öne sürerek, sloganın kullanılmamasını istedi. Yüksek Seçim Kurulu da bu itirazı haklı gördü. Fakat AK Parti, bu durumu meydanlarda çok iyi işledi; ‘Besmele’ye bile karşılar’ söylemi tuttu.
Muhalefet partileri bu bağlamda sessiz kalsalardı, kendileri için daha iyi bir şey yapmış olabilirdi.
Bu yönüyle yaklaştığımızda, CHP’nin de Atatürk ve Cumhuriyet değerleri ile seçim propagandası yaptığı, MHP’nin Türkçülük kavramını kullandığı ileri sürülebilirdi. Bu ülkede sadece din değil ki ortak değir; Atatürk de, Cumhuriyet de, Türklük de bizi biz yapan kavramlar, isimler, olgular arasında.
AK Parti’nin bir diğer doğru tespiti ise aday seçimi oldu. Afyonkarahisar’daki adayların hemen hepsi seçmenden takdir gördü; ancak bence Kayseri, aday seçiminde örnek bir vilayet oldu. 9 milletvekili kontenjanlı Kayseri’de 7 milletvekili çıkarıldı. Peki nasıl? İlk 3’te 2 Genel Başkan Yardımcısı, bir de Enerji Bakanı yer aldı. 7 Haziran seçimlerinde AK Parti Kayseri’den 5 milletvekili çıkarmıştı, 1 Kasım’daki liste ile bu sayı 7’ye çıktı.
Muhalefeti konuşalım derseniz…
Ne diyeyim ki. 7 Haziran seçimlerinden sonra liseli aşıkların ilk kaprisleri gibi birbirlerine mektup yazan muhalefet partilerinin genel başkanları, AK Parti’yi Meclis Başkanlığı’nda, hükümet kurmada ve kanun çıkarmada geçecek çoğunluğa sahipti, ancak bu avantajlarını kullanamadılar.
Geçmiş olsun.
Şunu hatırlatmak gerekir: İstifa önemli bir müessesedir ve sadece Bakanlar Kurulu üyelerinin yapması gereken bir işlem değildir.
Afyonkarahisar’ı ele alalım:
Afyonkarahisar’da AK Parti’nin liste değişikliği genel olarak olumlu karşılanmıştı. Bunun neticesini de teşkilat aldı. Halil Ürün ve Mehmet Zeybeksiz bir liste, bazı partililerin gönlünü kırsa da sonuç, ‘4’üncü milletvekili kaçıran parti’ şeklinde tezahür etti.
Burada CHP ile MHP’ye parantez açmak gerekiyor. CHP, içindeki onca çalkantıya rağmen oy oranını korudu. Yaklaşık 1000 oy kaybı ile CHP, Burcu Köksal’ı yeniden Ankara’ya gönderdi.
MHP ise, kimsenin beklemediği bir düşüş gördü. 7 Haziran seçimlerine göre 40 bine yakın rey, MHP’den başka partilere, özellikle de AK Parti’ye geçti. AK Parti, Afyonkarahisar’da 7 Haziran seçimlerinde 227 bin oy almış; 1 Kasım seçimlerinde 273 bin oya yükselmiş. MHP, 7 Haziran seçimlerinde 109 bin oy almış, 1 Kasım’daki oy sayısı 73 bin.
MHP, ‘3’, ‘2’ derken mevcut Milletvekili Mehmet Parsak’ı ancak 5100 fazla oyla Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne seçti.
Diğer partileri saymıyorum bile maalesef.
Bu seçim sistemi ile buraya kadar.
Seçim barajının düştüğü bir sistem gelirse, o günlerde de diğer partileri konuşuruz.

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER