Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Murat Arısoy

Taksit yapan, Kıble’yi gösteren kart

Murat Arısoy 14 Aralık 2013 Cumartesi 02:00:00
  “Yok artık” diyebileceğimiz, “Bu kadar da olmaz canım” tepkisini gösterebileceğimiz pek çok olay gerçekleşiyor.
Bir “faizsiz katılım bankası”nın tanıtım bültenini okuyunca “Yok artık” derken buldum kendimi.
Faizsiz katılım bankası, Hac ve Umre masraflarını peşin fiyatına 6 taksite bölen kart üretmiş. Fakat bu taksit kartımızın üzerinde dijital pusula varmış. Kartımız, her hâlükârda Kıble’yi gösteriyormuş.
Efendim, bir de bu kartın ismi “Haremeyn Şua” imiş. Heremeyn Şua kartı, Kıble’yi göstermesinin yanı sıra, bazı avantajlar da sağlıyormuş. Tanıtım bülteninde şu ifadeler var:
“Haremeyn Şua Kart’ın sahipleri ihtiyaçlarını anlaşmalı Hac ve Umre seyahat firmalarında peşin fiyatına 6 taksit ile karşılayabiliyor ve ilk alışverişlerinde 50 TL bonus kazanıyor. Ayrıca, Haremeyn Şua Kart başvurusu yapanlara 2000 TL değerinde 0 kâr oranlı, 10 taksit avantajıyla kart şeklinde ihtiyaç finansmanı Finansör ayrıcalığından faydalanma imkanı da sunuluyor.”
Dikkat edin, 0 kâr oranlı, faizli değil.
İyi de katılım bankalarının “kâr oranı” ya da “kâr payı” dedikleri oran, “faiz lobisi” olmakla suçlanan bankaların verdikleri oranlarla benzerlik göstermiyor mu?
Halbuki gerçek kâr oranı ya da kâr payının, şirketin kazandığı para üzerinden dağıtılması ya da gösterilmesi gerekmiyor mu? Bu bir “müşteri çekme hilesi” değil midir?
Kartımıza dönelim.
Haremeyn Şua kartı, “0” kâr oranı ile taksit yapadursun, Kıble’yi gösteren dijital pusulanın hemen altında kocaman bir MasterCard logosu.
MasterCard nedir? Amerika Birleşik Devletleri merkezli “para transfer” zinciri.
Kıblemiz’i bile Amerika Birleşik Devletleri mi gösterecek bizim?
Hem Allah aşkına, “para-pul-akçe” işleriyle Kıble’nin ne ilgisi var?

Caiz’den çıkıp Faiz’i açmak
Bilmiyorum ben mi garibim, yaşananlar mı garip.
Ama Cuma Namazı’nda Allah’ın rızasını kazanmaya çalıştıktan sonra tutup da bir bankanın şubesinin açılmasını kutlamak çok tuhaf geldi bana.
Afyonkarahisar Gazetecileri Dayanışma Derneği Başkanı Mehmet Abdioğulları ve AGD Yönetim Kurulu Üyesi Volkan Gündüz’le Başçeşme Camii’ne gittik. Orada Hisar Gazetesi muhabiri Oktay Yüksel de vardı. Başçeşme Camii İmamı Ali Hoca’nın anlattıklarından dersler çıkardık, feyzaldık.
Başçeşme Camii’ni ziyaret ettikten sonra Başkan Abdioğulları ve Gündüz’le sohbet ederken, bir programa yetişmek zorunda olduğumu anlattım. Ve “Cuma’dan çıktık, faiz lobisini açmaya gidiyoruz” dedim.
Güldüler.
Ben de güldüm. Fakat durum buydu.
Faiz, dinî bakımdan yasak. Bununla birlikte abdestle banka şubesi açma tecrübesi de edinmiş oldum.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER