Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay

ÜÇ AYLAR RECEP AYI VE REGÂİP KANDİLİ

Muharrem Günay 15 Mayıs 2013 Çarşamba 03:00:00
  Halk arasında üç aylar olarak bilinen, Recep, Şaban ve Ramazan ayları, Rahman, Rahim ve keremi bol olan Rabbimizin biz Müslümanlara ikram ettiği pek bereketli ve feyizli bir zaman dilimidir. Bu mana mevsiminin dinimizde bil hasa biz Türkler arasında apayrı bir yeri vardır.
Nasıl ki insanlar içinde farklı insanlar, mekânlar içerisinde farklı mekânlar varsa zamanlar içerisinde de farklı zamanlar vardır. Cuma günü Müminlerin haftalık bayramıdır. Geceler içinde kadir gecesi 364 günden, aylar içinde Üç Aylar diğer aylardan, Üç Aylar içerisinde de Ramazan ayı diğer iki aydan daha hayırlıdır. Sevgili kardeşlerim farklı mekânlar ve farklı zamanlar farklı insan, farklı Müslüman olmak içindir. Bunun şuurunda ve dikkatinde olalım ve bu farklı zamanları farklı şekilde değerlendirelim, feyiz ve bereketinden istifade edelim
Cenâb-ı Hakk böyle geceleri ve böyle saatleri rahmetinden ve şefkâtinden bizlere ihsan buyurmuştur.
Recep ayının ilk perşembeyi Cumaya bağlayan gecesi “ REGAİP KANDİLİ “ dir. 27. gecesi MİRAÇ KANDİLİDİR.
İşte, bugünlerden ve bu gecelerden birisi de; Receb ayının ilk Cuma gecesi Ragaiip gecesidir. Sevgili Peygamberimizin sevgili torunu Hazreti Hasan Radiyallahü ahn, Fahri Âlem olan dedesinden şöyle rivayet ediyor:
“Senede dört gece vardır ki, o gecelerde Cenab-ı Hakkın rahmeti, mağfireti, ihsanı, lûtfü cihâna yağmurlar gibi yağmaktadır. Ta ki bu gecelerin kıymetini bilenler ve bilecekler için.”
Bu geceler şunlardır:
1. Receb-i Şerifin birinci gecesi
2. Şaban-ı Şerifin onbeşinci gecesi olan Berat gecesi,
3. Ramazan bayramı gecesi,
4. Kurban bayramı gecesi,
İslâm’da aylar Kameri olduğu için (Yani ay takvimine göre belirlendiği için) gece evvel, gündüz sonradır. Meselâ: Şaban-ı Şerifin on dördünü on beşine bağlayan gece onbeşinci gecedir.
Ramazan-ı Şerifin son gününü bayramın birinci gününe bağlayan gece bayram gecesidir. Kurban Bayramının arifesini Kurban Bayramının birinci gününe bağlayan gece Kurbanın ilk gecesidir. Perşembeyi cumaya bağlayan gece cuma gecesidir.
İşte, böyle gecelerin kadr-ü kıymetlerini bilenler, bu mübarek vakitleri isyan ile değil dua ve ibadetle, hayır ve hasenatla geçirirler.
Eshab-ı Kiramdan Su’ban Radiyallahü anh şöyle rivayet ediyor:
Resûlüllah Sallallah-ü aleyhi vesellem ile beraber gidiyorduk. Yolumuz bir kabristana uğradı. Efendimiz kabristanın önünde durup ağlamaya başladılar. Gözlerinden dökülen yaşlar göğsünü ıslatıyordu. Yanına yaklaşıp:
-Ya Resûlallah, anam, babam, nefsim, sana feda olsun, niçin ağlıyorsunuz? Vahiy mi nazil oldu? Diye sordum.
-Yâ Su’ban! (R.A.) burada yatanlar; yani bu kabristanda bulunan mevtalar kabir azabı görmektedirler, onların haline ağlıyorum. Diye cevap verdiler ve ilaveten şöyle buyurdular:
-Eğer, bunlar Recep ayının günlerinden bir gün oruçlu olup gecesinde Allaha ibadet etmiş olsalardı; bu azabı görmezlerdi.
Yine Resûlullah Sallahü aleyhi ve sellemden söyle rivayet edildi:
“Bir kimse, Recep ayının ilk gecesini ibadet ile ihya buyurursa; kalpler öldüğü vakit, o kimsenin kalbi ölmez. Allah (celle celâlühü) o kulunu rahmetine garkeder de, anasından doğduğu gün nasıl günahsız ise; öylece günahlardan temizler. O gecenin rahmetinden, cehenneme girmesi lazım gelen yetmiş kişiye şefaat etmeye kendisine izin verilir.”

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti