Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

YANINDA MAHREMİ OLMAYAN BİR KADINLA BİR ARADA OLMAYIN

Muharrem Günay 30 Temmuz 2018 Pazartesi 13:23:28
 

Sevgili Peygamberimiz kadınlarla yalnız bir arada bulunmak hususunda şöyle buyurur:
“Kim Allah’a ve âhiret gününe iman ediyorsa, yanında mahremi olmayan bir kadınla yalnız kalmasın; çünkü böyle bir duruda üçüncüleri şeytandır.” (Müslim, “ Hac “, 74; Tirmizi, “Rada“16; Müstedrek 1, 114 )
Bu durum erkeğin akrabaları için de geçerlidir. Peygamber Efendimiz şöyle buyurmuştur:
“Sakın kadınların yanına girmeyin!” Ensardan bir adam dedi ki:
– Erkeğin akrabaları girebilirler mi acaba?
– Erkeğin akrabaları ölüm demektir! Yani bu, ölümden kaçınır gibi onlardan kaçınmak gerekir demektir. (Seyyid Ali Zâde, Şir’at’ül-İslam, Evlilik Adabı, 676) Kayınbabalar yani erkeğin babası gelininin yanında bulunabilir. Çünkü onun mahremi sayılır. Kayınbiraderlerin ve erkeğin diğer akrabalarının gelinle tek başına bir arada bulunmaları caiz değildir.
Peygamber Efendimiz:
“Kocası evde olmayan kadınların yanına girmeyin. Çünkü şeytan birinizin (vücudunda) kanın dolaştığı yerde dolaşır.” Buyurdular. (Seyyid Ali Zâde Şir’at’ül-İslam, Evlilik Adabı, 676)
Kadının yanında mahremi bulunmadan yolculuk etmesi de uygun görülmemiştir, Ancak bu durum bazı zaruri hallerde ve yol emniyetinin sağlandığı ve kadınlara özel kafileler düzenlendiği zaman uygun görülmüştür.
Cahiliye döneminde kadınlar sokakta çırılçıplak, kırıtarak, kalçalarını, başlarını oynatarak, erkeklere kaş, göz atarak yürürlerdi. Canları çektiği erkeklerle bir olurlardı. Bu döneme “cahiliye dönemi“ denmesinin sebeplerinden birisi de kadınların bu durumudur.
Cinsi uyarıcılık özelliği bakımından kadınların durumu çok daha fazla hassasiyet gerektirir. Bunun için kadınların çok daha dikkatli davranmaları gerekir. Yabancı erkeklerle konuşurken kadınların, kalpte şüphe uyandırmayacak ve karşısındaki kişiyi yanlış anlama sürüklemeyecek tarzda ciddi ve ağır başlı olarak konuşmaları  (el-Ahzap suresi, 32-33), süs ve endamlarını yabancılara göstermemeleri (Nur suresi/31), bunun içinde sokağa çıktıklarında güzelce, dikkat çekmeyecek bir şekilde örtünmeleri (Nur suresi/31; Ahzap suresi/ 59) bu gayeye yönelik emir ve tavsiyelerdir. Hz. Peygamber, kadınların kendi evleri dışında, başkalarına hissettirecek derecede koku sürünerek dolaşmalarını hoş karşılamamış ve bunu edep dışı bir davranış olarak değerlendirmiştir. (Tirmizi “Edep”, 35, Müsned, “Edep”, 35)
 Müslüman kadın, evinde önce kendisi sonra eşi için süslenir, güzel kokular sürünür. Süslenmek ve güzel görünmek ve bakımlı olmak konusunda erkekler de aynı kadınlar gibidir, onlar da öncelikle eşleri için bakımlı olmalı ve güzel görünmelidirler.

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER