Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

YURT DIŞINDA VEKÂLET YOLUYLA KURBAN KESTİRMEK CAİZ MİDİR?

Muharrem Günay 14 Ağustos 2018 Salı 11:57:29
 

Kurban ibadeti vekâletle icra edilmesi mümkün olan ibadetlerdendir. Bu nedenle şartlara uygun hareket edeceğine kanaat getirilen güvenilir hayır kurumlarının vekâleti/aracılığıyla memleketimizden daha zor durumda olan Müslüman topluluklara kurban göndermek caizdir.
Şoklama/Bayıltma Yöntemi İle Kurban Kesmek
Şoklama sadece kesilecek hayvanı bayıltıyorsa bu yöntemle kurban kesmek uygundur. Diyanet İşleri Başkanlığının fetvası da bu yöndedir. Eğer şoklama hayvanı kesmeden öldürüyorsa o hayvan murdar olur.
Kurban Derisi Nasıl Değerlendirilmelidir?
Kurbanın derisi, bir fakire veya hayır kurumuna verilmelidir. Hz. Peygamber, veda haccında Hz. Ali’ye, kurban olarak kesilen develerinin başında durmasını ve bunların derileri ile sırtlarındaki çullarını sadaka olarak vermesini, kasap ücreti olarak bunlardan bir şey vermemesini emretmiştir (Ebu Davud; Menasik, 20). Buna göre kurban derilerinin para karşılığında satılması, kurbanın kesimi veya bakımı için ücret olarak verilmesi caiz değildir. Derinin satılması halinde bedelinin yoksullara verilmesi gerekir..
Şükür Kurbanı Ne Demektir?
Temettu ve kıran haccı yapan kişilerin, aynı mevsimde hac ve umreyi birlikte ifa ettikleri için, kestikleri kurbanlara şükür kurbanı da denilmektedir. Aynı şekilde kişi, arzu ettiği bir amaca ulaşması veya bir nimete nail olması sebebiyle şükür kurbanı kesebilir. Bu kurbanların etinden sahipleri de yiyebilirler.
Adak Kurbanı Ne Demektir?
Kurban adayan kişinin kurban kesmesi vaciptir. Eğer kişi adağını bir şartın gerçekleşmesine bağlamışsa, bu şart gerçekleşince kesmesi gerekir. Adak kurbanının etinden adak sahibi, usul ve furûu (neslinden geldiği ana, baba, dede ve nineleri? ile kendi neslinden gelen çocukları ve torunları..) yiyemeyeceği gibi, zengine de yediremez. Eğer kendisi yemek ister veya bu sayılanlardan birisine yedirmek isterse, o eti tartıp rayiç bedelini yoksullara vermesi gerekir.
Kurban Namazı
Kurban kestikten sonra iki rekat namaz kılmak müstehaptır.Bu namaza şükür namazı diye niyet edilebilir. İki rekât olarak kılınacak bu namazda ilk rekatte ihlâsı şerif ikinci rekatte kevser suresi okunur.
Namaz bittikten sonra “Allahümme inne salâti ve nüsüki ve mahyaye ve memati lillahi Rabbilalemin, la şerike lehü, bizalike ümirtü ve ene evvelül müslimin” (Şüphesiz benim namazım da, kestiklerimde, diğer ibadetlerim de, yaşamım da, ölümüm de Âlemlerin Rabbı Allah içindir. O’nun hiçbir ortağı yoktur. İşte ben bununla emrolundum. Ben Müslümanların ilkiyim.) okunur. Bu duayı okumak şart değildir. Okunursa elbette güzel olur.
Bu namaz kurban kesildikten sonra kılınır. Vekâlet vererek kurban kestirenlerde kurbanlarının kesildiği haberi alınca bu namazı kılabilir.  Bu namazı kılmak sünnettir. Peygamber Efendimiz (s.a.v) kurbanı kestikten sonra elindeki bıçağı bırakıp hemen bu namazı kılarlardı.
Teşrik Tekbirleri
Teşrik tekbiri Kurban bayramı günlerinde farz namazlardan sonra getirilen tekbirlere denir. Arafe günü sabah namazının farzından sonra başlayıp bayramın dördüncü günü ikindi namazının farzından sonra son bulur. 23 vakit farz namazlardan sonra 1 defa “Allahu ekber Allahu ekber lâilâhe illallahu vallâhu ekber. Allahu ekber velillahil hamd”diyerek tekbir getirilir. Hanefi mezhebine göre kadın erkek her müslümana vaciptir. Kadınlar teşrik tekbirlerini sessiz olarak getirirler.
İster cemaatle, ister yalnız başına namaz kılan, kurban kesen veya kesmeyen yolcu olan veya olmayan kadın-erkeğin; farz olan her namazın peşinde Teşrik tekbirlerini getirmeleri gerekir. Kazaya kalan namazlar eda edilirken teşrik tekbirini de eda etmek gerekir.

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER