Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Eyüp İMİR

KUZEY KIBRIS

Kuzey Kıbrıs veya resmi adıyla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti 15 Kasım 1983 yılında kuruldu. Bu yıl 39. kuruluş yıldönümü kutlanmaktadır. Bugünkü Kıbrıs sorununu anlamak için Kıbrıs tarihini incelememiz gerekir. Kıbrıs 1571 yılında II. Selim zamanında Venediklerin elinden alınarak Osmanlı idaresine geçti. 1878 yılına kadar 300 yıl Osmanlı yönetiminde kaldı. Halk arasında 93 Harbi diye bilinen rumi takvime göre 1293 yılında (1877-1878) yapılan Osmanlı-Rus savaşında Osmanlı Devleti, Kahraman Gazi Osman Paşa’nın Plevne önlerinde yaptığı kahramanca savunmasına rağmen yenildi. Bu yenilgiyi Osmanlı devleti için büyük bir yıkım oldu. Bu yıkımı biraz hafifletmek için Kıbrıs adası güya geçici olarak İngiltere yönetimine 1878 yılında verildi. İngiliz yönetimi bu tarihten sonra adadaki Türkleri adadan ayrılmaya zorladı. Bu planlar sinsice yürütüldü. Osmanlı’nın bununla ilgilenecek gücü kuvveti yoktu.
Nihayet İngiltere 1. Dünya Savaşının başladığı 1914 yılında adayı ilhak ettiğini duyurdu. Adadaki Türkleri etkisizleştirme hareketleri bu dönemde de devam etti. 1959 yılında İngiltere, Türkiye, Yunanistan arasında imzalanan Londra ve Zürih Antlaşmalarıyla bu üç devletin garantörlüğünde Bağımsız Kıbrıs Cumhuriyeti kuruldu. Kıbrıslı Rumlar bu antlaşmadan pek memnun kalmadılar. Rumlar adanın tamamen Yunanistan’a bağlanmasını istiyorlardı. 1960 yılından itibaren planlı bir şekilde Türklerin can ve mal güvenliğini tehdit ediyorlardı. 1963 yılında Kanlı Noel bayramında Rum çeteler Türk köylerine saldırdılar. 1960-1963 yılları arasında 300’den fazla Türk şehit edildi. 24 Aralık 1963 yılında Binbaşı Nihat İlhan’ın eşini ve üç çocuğunu banyoda katlettiler. Bu olaydan sonra Türk uçakları adaya alçaktan uçuşlarla sınırlı müdahale yaptı. Bu müdahalede kahraman pilotumuz Cengiz Topel şehit oldu.
Bütün bu katliamlara seyirci kalan dünya Türkiye’nin müdahalelerine itiraz etti. ABD NATO silahlarının Kıbrıs’ta kullanılmayacağını bildiren tehdit dolu bir mektup yazdı. Zamanın Başbakanı İsmet İnönü, ‘Yeni bir dünya kurulur. Türkiye orada yerini alır.’ diyerek gerekirse NATO’dan çıkabileceğimizi ifade etti. Türkiye’nin müdahalesinden sonra işler biraz durulur gibi oldu. Yunanlıların adayı Yunanistan’a bağlama ideali (Enosis) hayali devam ediyordu. Yunanlılar bu amaçları için sinsi sinsi hareket ediyorlardı. 1974 yılında Kıbrıs Cumhuriyetini yıkmak için bir çete lideri tarafından darbe yapıldı. Kıbrıs Cumhurbaşkanı Makarios adadan ayrıldı. 15 Temmuz Nikos Sampson darbesinden sonra Rumlar Türkleri toptan yok etmek için harekete geçtiler. Zamanın hükümeti diğer garantör ülkelerle duruma müdahale etmek için işbirliği arayışlarına girdi.
İngiltere ve Yunanistan olaylara seyirci kalınca 1959 garantör ülke yetkisiyle 20 Temmuz 1974 yılında adaya müdahale etti. Başbakan Bülent Ecevit bütün dünyaya haklı olduğumuzu ilan ediyordu. 1. ve 2. Barış Harekâtlarıyla bugünkü Kuzey Kıbrıs Cumhuriyeti’nin sınırları fiilen çizilmiş oluyordu. 1974’ten sonra Türkiye iki toplumlu eşit haklara sahip bir Kıbrıs Cumhuriyeti kurmak için sayısız barış görüşmeleri yaptı. Bu görüşmelerde Türk Yönetimi Başkanı Rauf Denktaş, Türk hakları için zorlu mücadeleler verdi. Bu görüşmeler sonuçsuz kalınca Türk yönetimi 15 Kasım 1983 yılında önce Kıbrıs Türk Federe Devletini kurdu. Daha sonra Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ilan edildi. Soydaşlarımızın bağımsızlık bayramı kutlu olsun.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti