Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Eyüp İMİR

NAMIK KEMAL AFYON’DA – Kocatepe Gazetesi

Eyüp İMİR 5 Mart 2019 Salı 13:21:42
 

Büyük vatan şairimiz Namık Kemal hayatının az da olsa bir bölümünü şehrimiz Afyonkarahisar’da geçirmiştir. Namık Kemal 1840 yılında Tekirdağ’da doğmuştur. Annesi o sırada Tekirdağ’da görevli Abdüllâtif Paşa’nın kızı Fatma Zehra Hanım’dır. Babası Mustafa Asım Bey’dir. Namık Kemal çocukluk ve ilk gençlik yıllarını dedesinin ailesiyle birlikte geçirmiştir. Dedesi görevi gereği yurdun bir çok yerinde çalışmak zorunda kalıyordu. Abdüllatif Paşa 1844 yılında Afyonkarahisar Mutasarrıflığına atanır. Şehrimize gelirken kızı Fatma Zehra hanım ve Torunu Namık Kemal’i de yanına getirir.
Ne yazık ki şehrimizde görevli iken Namık Kemal’in annesi hastalanır ve hayatını kaybeder.(1847) Namık Kemal henüz 7 yaşındadır. Annesi Mevlevi camisi girişindeki yere gömülmüştür, mezarı halen oradadır. Dedesi torununa çok düşkündür, küçük Kemal’in eğitimi ve terbiyesiyle çok ilgileniyordu. Namık Kemal dedesiyle birlikte Kars’a gitti. Dedesi Kars’a kaymakam olarak görevlendirilmişti.
Kars’ta 2 yıl kalan Namık Kemal iyi bir binici ve ciritci oldu. Bu arada Arapça, Farsça ve Fransızcayı da iyi bir şekilde öğrendi. 17 yaşındayken dedesinin yanından ayrılan Namık Kemal İstanbul’a geldi. İstanbul’da iş bulmakta zorlanmadı. Babıâli tercüme odasında iş buldu. Bu arada şiirlerini yayımlamaya başladı. Babıâli: (Büyük Kapı, Osmanlı Devletinin sadrazamlık makamı) 20 yaşına gelince ünü bütün memlekete yayıldı. 1862 yılında gazetecilik hayatına atılmasıyla şöhreti daha da arttı. Büyük şairimiz amansız bir hürriyet aşığıydı. Bu Osmanlı hükümetinin gözünden kaçmıyordu. Onu yakın arkadaşı Ziya Paşa ile İstanbul’dan uzaklaştırmak istediler. Namık Kemal verilen görev yerine gitmedi. Fransa’ya gitti. Orada arkadaşlarıyla “Hürriyet” gazetesini yayımladı. 1870 yılında İstanbul’a dönerek “İbret” gazetesini yayımlamaya başladı. Hürriyet yazıları nedeniyle bir görevle Gelibolu’ya gönderildi. Çok geçmeden tekrar İstanbul’a dönerek yazı yazmaya devam etti.
1873 yılında “Vatan yahut Silistre” (Silistre: Şimdi Bulgaristan’da bir yerleşim yeri.) piyesi nedeniyle Magosa’ya sürgün edildi. 1876’da 1. Meşrutiyetin ilanından sonra İstanbul’a döndü. Yine yazıları yüzünden Mutasarrıf olarak 1879- Midilli, 1884-Rodos, 1887-Sakız adasına görevlendirildi.
(Mutasarrıf: Bir sancağın en büyük yönetimi görevlisi) 1888 yılında 48 yaşında iken Sakız Adası’nda öldü. Mezarı Çanakkale-Gelibolu-Bolayır Beldesindedir. Şairimizi rahmetle anıyoruz. Anısına ilimizde bir ilkokul adı verilmiştir. Ölümünden bugüne kadar adı dillerden düşmeyen Namık Kemal daha çocuk denecek yaşlarda Vatan ve Hürriyet şiirleri yazmaya başladı. Vatan, millet, hürriyet gibi kavramları ilk olarak toplum önüne seren onu bu konularda düşünmeye yönelten Namık Kemal’dir. Ondan sonra Tevfik Fikret ve Mehmet Emin Yurdakul gelir.
Namık Kemal aynı zamanda edebiyatçıdır. Romanları; İntibah ve Cezmi. Tiyatro eserleri Vatan yahut Silistre, Gülnihal Zavallı Çocuk’tur. Tarih alanında da eserler veren Namık Kemal yabancı ülkelerde en çok bilinen yazar ve şairimizdir.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti