Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay

NASIL VE NE ZAMAN DUA EDELİM (1)

• Duaya “Sübhane Rabbiyel-Aliyyil-A’lal-Vehhab “ diyerek başlanır. Selman bin Ekva diyor ki:
“Allah’ın (c.c.) Resulünden dinlediğim bütün duaların başlangıcında O, mutlaka “Sübhane Rabbiyel-Aliyyil-A’lal-Vehhab “ derdi.” (Ahmed ve Hakim)
• Dua için seher, Cuma ve arefe gibi mübarek vakitleri seçmek. Dua her zaman için yapılabilirse de bazı vakitlerde yapılması, duanın daha çabuk kabul görmesini sağlar. Bu vakitlerden birisi seher vaktidir. Allah Teâlâ, geceleri dua, ibadet ve istiğfar ile meşgul olanları Kur’an-ı Kerim’de övüyor ve şöyle buyuruyor:
“… Geceleri pek az uyurlardı. Seher vakitlerinde de istiğfar ederlerdi.” (Zariyat, 15-18.)
Ebû Hureyre (r.a.) anlatıyor. Peygamberimiz şöyle buyurmuştur:
• “Gecenin üçde ikisi geçip de son üçde biri kaldığında yüceler yücesi olan Rabbimiz, (keyfiyetini bilmediğimiz bir şekilde) dünyanın semasına iner ve: “Bana kim dua eder ki onun duasına icabet edeyim, benden kim ister ki dileğini vereyim, benden kim mağfiret diler ki onu bağışlayayım” buyurur.(Buhari, Teheccüd, 14; Müslim, Kitabu Salati’l-Müsafirine ve Kasriha, 24; Tirmizî, Salât, 329.)
Ebû Umame (r.a.) şöyle demiştir: Peygamberimize:-Ey Allahın Resûlü, hangi dua daha makbuldur? diye sorulmuş, Peygamberimiz:*
• “Gece yarısı ve farz namazlardan sonra yapılan duadır” buyurmuştur.(Tirmizî, Daavat, 79. Cabir (r.a.) de şöyle demiştir: Peygamberimizin şöyle buyurduğunu işittim: “Gecede duanın kabul olacağı bir saat vardır ki, her hangi bir müslüman ona rastlar da dünya ve ahirete dair Allah’tan hayır dilerse, muhakkak Allah dilediğini yerine getirir. Bu saat her gecede vardır.” (Müslim, Kitabu Salati’I-Müsafirine ve Kasriha, 23.)
• Cuma gününde de duaların kabul olacağı bir saat vardır. Kim o saate dek getirir ve Allah’tan bir dilekte bulunursa, Allah Teâlâ onun dileğini kabul eder. Ebû Hureyre (r.a.) Peygamberimizin şöyle buyurduğunu rivayet etmiştir:
“Cuma gününde bir saat vardır ki, müslüman o saate rastlar da Allah’tan bir şey dilerse, Allah onu kendisine mutlaka verir.”(Buhârî, Cuma, 37; Müslim, Cuma, 4; Tirmizî, salat, 354.)
Yine Allah (c.c.)’ın Resûlu: “Ezan ve kamet arasında yapılan dua reddedilmez.” (Ebu Davud, Nesai, Tirmizi, Enes’ten rivayet) buyurmuş; Bir başka hadiste ise: “Oruçlu bir kimsenin duası geri çevrilmez.” ( Tirmizi ) buyurmuştur. Yine hatip hutbede iken ve iki hutbe arasındaki dualar da kabule şayan dualardandır.
• Allah’tan meşru olmayan bir dilekte bulunmamak. Ubade b. es-Samit (r.a.) Peygamberimizin şöyle buyurduğunu rivayet etmiştir:
“Yeryüzünde hiçbir Müslüman yoktur ki bir günahı veya akraba ile ilişiği kesmeye “vesile” olacak bir dilekte bulunmadığı sürece, her hangi bir dua ile dua etsin de Allah Teâlâ ona istediğini vermesin veya o duasına karşılık bir kötülüğü ondan uzaklaştırmasın.” Dinleyenlerden birisi:- Öyle ise biz de çok dua ederiz, deyince, Peygamberimiz: “Allah’ın lutuf ve ihsanı istediğinizden daha çoktur” buyurdu.(Tirmizî, Dua, 9.) Bu hadis-i şerife göre Allah Teâlâ kendisine, meşrû olmayan bir dilekte bulunmak hariç, diğer dilekleri yerine getireceğini müjdelemektedir.
• Duada acele etmemek. Çünkü her şeyin belli bir zamanı vardır, o zamanı beklemek gerekir. Peygamberimiz buyuruyor: “Bir kul günahı veya akrabası ile dargınlığa vesile olacak bir şey dilemedikçe ve bir de acele etmedikçe duası kabul olunur.” Peygamberimize:-Ey Allah’ın Resûlü, duanın kabulüne engel olan acele etmek ne demektir? Diye soruldu. Peygamberimiz: “İnsan, çok dua ettim de kabul edilmedi, der. Dileğinin gecikmesinden dolayı duayı terkeder. İşte acele etmek bu demektir” buyurdu. (Buharî, Daavat,22; Müslim, Zikir ve Dua, 25.)
Görülüyor ki, İnsan Allah’tan bir dilekte bulunduğu zaman kabul edilmesi gecikirse acele edip de, “işte dua ettim de kabul olmadı” diye duadan vaz geçmesin, duasına devam etsin. Çünkü Allah Teâlâ dua edenin duasına icabet buyuracağını Kur’an-ı Kerim’de va’detmiştir.
• Dua eden kimse içten dua ederek yaptığı duanın kabul edileceğine inanmalıdır. Duam kabul edilir mi, edilmez mi gibi bir tereddütle yapılan dua makbul olmaz. Ebu Hureyre (r.a.) anlatıyor: Peygamberimiz şöyle buyurmuştur: “Dualarımızın kabul edileceğine inandığınız halde Allah’a dua edin. İyi biliniz ki Allah, gafil olan ve gönlü Allah’tan başka bir şeyle meşgul bulunan kimsenin duasını kabul etmez.” (Tirmizî, Daavat, 66)

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti