Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay

RAMAZAN AYI VE ORUÇ YAZILARI-8

Muharrem Günay 28 Temmuz 2012 Cumartesi 03:00:00
  KEFFARET ORUCU- FİDYE İSKAT-I SAVM
Ramazan ayında bilerek bir şey yiyen, içen ve cinsel ilişkide bulunanların hem kaza hem de kefaret orucu tutmalarının gerektiğini belirtmiştik.
Cinsel ilişkide kadın erkeğinin zoruyla mecbur kalarak bu işi yaptıysa sadece o günkü orucu kaza eder. Cinsel ilişkide mutlaka erkek için kefaret gerekir çünkü ilişkide erkeğin isteksiz olması ve cinsel birleşme yapmaya mecbur kalması sertleşme gerçekleştiğinden söz konusu değildir.
Kefaret için genel olarak bir gün kazadan sonra üst üste iki ay 60 gün oruç tutarız ya da 60 fakiri bir gün veya bir fakiri 60 gün doyururuz. Hanefi âlimlerine göre esas olan 60 gün oruç tutmaktır. Bu mümkün olmazsa 60 fakir doyurulabilir.
Fidye: Fidye yoluyla oruç borcundan kurtulmak, devamlı hastalık ve yaşlılık sebebiyle oruç tutamayanlara mahsustur. Devamlı hastalık ve yaşlılık sebebiyle oruç tutamayanlar fidye verirler. Oruç fidyesinin tutarı, fıtır sadakasının tutarına denktir. Günümüzde firenin (sadaka-ı fıtr) miktarı kolaylık olsun diye, buğday, arpa, üzüm ve hurma cinsinden para olarak yetkililer tarafından her yıl ilan edilmektedir.
Tutulmayan orucun fidyesi birçok yoksula paylaştırılarak verilebileceği gibi, bir yoksula da verilebilir. Fidye Ramazanın başında ve sonunda verilebilir, başında vermek daha uygundur.
Oruç tutamayacak derce de ağır işlerde devamlı çalışanlar da fidye verebilirler.
Iskat-ı Savm: Mükellefin oruç burcunun vefatından sonra fidye ödenerek düşürülmesi (ıskat-ı savm): Sağlığında mazeretli veya mazeretsiz olarak oruç tutmamış ve kaza etmemiş kimse adına vefatından sonra fidye verilmesidir. Sağlığında iken oruç borcu olanın ölümü üzerine bu borcunu yerine getirme imkânı ortadan kalktığına göre vasiyet etsin veya etmesin varisleri tarafından tutamadığı her oruç için bir fidye verilerek borçtan kurtarılması mümkündür.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER