Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
İrfan Ünver NASRATTINOĞLU

125.Doğum Yıldönümünde HOCALARIN HOCASI SÜHEYL ÜNVER’İ ANARKEN -2-

Birkaç gün sonra Hoca’dan, 21 Mayıs 1979 tarihli, el yazılı şu mektubu almıştım:
“Aziz ve Sevgili Dostum
Nail Tan dostumuzla yayınladığınız Cahit Öztelli Kaynakçası eserinizi aldım. Nasıl teşekkür edeceğimi bilemiyorum, sağ olun. Bu eserinizle Cahit üstadımızı ölmezliğe kavuşturdunuz. Daha bu gibi tanışmakla bahtiyar olduğumuz alimlerimiz daha çoktur. Sizin gibi üstad bir ansiklopedistimizin bu kabil eserleri çoğalırsa vatanımıza layık bir evlat olmanıza gıpta oluruz. Bu kabil bibliyografik eserlere çok muhtacız. Daha sırada kimbilir sıra bekleyen kimler vardır. İlk folklorcularımızdan Halit Bayrı için bir eser hazırlayın. İstanbul argosu gibi kitaplar ve sayılmaz derecede çok makaleleri vardır. Yarım asır önce folklor mecmuaları ciltler halinde zengin yayınlardan faydalanırsınız.
Şükranlarımla başarılar diler ve gözlerinizden öperim.”
Değerli Hocanın 29.VII.1981 tarihli mektubu şöyleydi:
“Aziz Üstadım:
Her şeyden önce Bayramınızı tebrik eder ve nice nice yıllar idrakinizi dilerim.
Ben 8 Haziran 1981’de Afyon’da Atatürk’ümüzün yüzüncü yılı münasebetiyle bir konferans verdim. Türk ince sanatlarında Türk çiçekleri ve gülleri üzerine çok ilgi çeken bir sergi açtım. Her ikisi de çok ilgi topladı. Hep sizi andık. Bun bu ve diğer yerlerde Atatürk konferanslarım vesilesiyle Bursa’da Milletlerarası Folklor Kongresine iştirak edemedim. Sizin iştirak ettiğinizi tahmin ediyorum. Zatıaliniz de memleketimiz folklor üstadlarındansınız Acaba vasıtanızla bir programını elde edebilir miyiz. Sonra ben artık yaşlılığımdan uzak yerlerdeki kongrelere katılamıyorum.
Bu vesile ile selam ve sevgilerimi sunar, başarılarınızı dilerim.”
Hocaya istediği bilgileri ve kongre programını gönderdikten kısa bir zaman sonra 11.VIII.1981 tarihli şu mektubunu almıştım:
“Aziz Üstadım Efendim
Lûtfettiğiniz kitabı ve programı aldım. Sonsuz şükranlarımı sunarım. Ankara’dan yeni bir istek: Türk Yemekleri Sempozyumu beni de sizin gibi memleketimizde Selçuklulardan beri yemek konuları ile meşgul olduğumdan davet ediyorlar. Kısmet ise inşallah geleceğim. Eylül 1981 başında raporumu takdim edeceğim. Folklor için Bursa Kongresine iştirak edemedim. Bu cihetle sizden program ve özetler kitabını istedim. Sağ olun.
Ankara’da sizinle teşerrüf edeceğim. Afyon’da programa almışlar. Bir hafta sürmek üzere gideceğim. Sizin de bulunmanız cesaretimi arttıracaktır. Selam ve sevgilerimle.”
Değerli Hocamız, gerçekten epey yaşlanmış, el yazıları bile zor okunur hale gelmişti. Ben 1981 yılında Folklor Araştırmaları Kurumu Başkanlığına seçilmiş ve o yıl, “İhsan Hınçer Türk Folkloruna Hizmet Ödülü” vermeye başlamıştık. 1982 yılı ödül listemizin başında Orhan Şaik Gökyay ve Süheyl Ünver hocalar vardı. Kendisine bunu yazmış ve ondan, son olarak, 20.XII.1982 tarihli şu mektubu almıştım:
“Aziz Üstadım
15.XII.1982 tarihli iltifatnamenizi aldım, çok mütehassis oldum.
Gelemeyeceğime başlıca sebep, mevsimin kış olmasıdır. Yüksek töreninizde, esasen sizleri şereflendirecek Üstad Prof.Orhan Şaik Gökyay dostumuz beni de temsil edecektir.
Aziz yegânemiz İhsan Hınçer’i hayırla anar ve bu töreni tertipleyenlere şükranlarımı sunarım.
Selam ve sevgilerimle.”
Özgeçmiş
1976 tarihini takip eden yıllarda tanımaktan ve dostu olmaktan onur duyduğum insanlardan birisi olan Ord.Prof.Dr.Ahmet Süheyl Ünver’in kısa özgeçmişini de yazarak, bu değerli insanla ilgili anılarımı noktalamak istiyorum.
Süheyl Hoca 17 Şubat 1898 tarihinde İstanbul’da doğdu. İlk ve orta öğrenimini tamamladıktan sonra, 1915’de Askeri Tıbbiye’ye girdi. Fakat üç ay sonra askerlik kimliğini bırakıp, sivil olarak yüksek tahsiline devam etti ve 1920’de mezun oldu. 1927’de ihtisasını tamamladı ve Paris’e gitti. İki yıl sonra Türkiye’ye döndü, sonra da üç ay süreyle Viyana’ya gitti. Sonraki yıllarda Üsküdarlı Ali Rıza Beyden resimi, hattatlar mektebinde de tezyinatı öğrendi. Ebru, resim, tezhip, minyatür, hüsnühat ile ilgili değerli eserler ortaya koymuş ve birçok talebe yetiştirmiştir. Ayrıca şiir de yazdığı bilinmektedir.
Hocanın yayınlanmış eserlerinden bazıları şunlardır:
1. Türk Tababeti Tarihi Simalarından İbni Sina (1931)
2. Fatih Darüşşifası (1932)
3. Kitabül Cerrahiye-i İlhaniye (1932)
4. Tarihte Eski Türk Hastahaneleri IX-XVII. Asır (1933)
5. Selçuk Tababeti (1933)
6. Uygurlarda Tababet (1936)
7. Tıb Tarihi (1943)
8. İlim Ve Sanat Bakımından Fatih Devri Notları (1947)
9. Tarihte 50 Türk Yemeği (1948)
10. Türkiye’de Çiçek Aşısı ve Tarihi (1948)
11. Müzehhip Karamemi (1951)
12. İstanbul’da Sahabe Kabirleri (1953)
13. Müzehhip ve Çiçek Ressamı Üsküdarlı Ali (1954)
14. Anadolu Hisarında Amucazade Hüseyin Paşa Yalısı (1956)
15. Fatih Devri Saray Nakışhanesi ve Baba Nakkaş Çalışmaları (1958)
16. Türk Farmakoloji Tarihi (1960)
17. 50 Türk Motifi
18. Sevakıb-ı Menakıb- Mevlânâdan Hatıralar (1973)
19. Türk İnce Oyma Sanatı – Kaatı (1980)
20. Yahya Kemal’in Dünyası (1980)
Onun bütün kitapları ve makaleleri için, şu esere bakılabilir:
“A. Süheyl Ünver Bibliyografisi” Gülbün Mesara, Prof. Dr. Aykut Kazancıgil, Prof. Dr. Ahmet Güner Sayar, İşaret Yayınları, İstanbul 1998.
1932 yılında evlenen Hocanın bir kızı dünyaya geldi. Fransızca, Arapça ve Farsça bilirdi.
Bu mükemmel insanı, 14.02.1986 tarihinde kaybettik. 125. Doğum yıldönümünde hayırla andığımız Hocamıza bir kez daha Allah’tan Rahmet niyaz ediyorum.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti