Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Lokman Özkul

BAYRAMLAR BAYRAM GİBİ OLMALI

Önümüz Kurban bayramı. Cuma nasipse zilhicce ayının ikinci cumasını ve Arefe gününü idrak edeceğiz. Cumartesi de bayram başlıyor. Bayramlar büyük bir coşku ile geçirilmesi gereken günlerdir. Sıradanlığa dönüştürülmemeli, farkındalığı hissedilmelidir. Bayram namazı ile başladığımız kutlu güne, mümkünse camiide namazdan sonra imam ve cemaat musafaha ederek bayramlaşmalı akabinde evimizde veya büyüklerin hanelerinde yenilenecek bir kahvaltı ile devam edilmeli, büyüklerin bayramı kutlandıktan sonra, kurban kesecekler, kurban kesim işlemine geçmelidir. Kurban bayramının en önemli unsuru kurbanlardır. Allah adına kesilen kurbanlar, ihtiyaç sahiplerine dağıtılmalı, bir kısmı komşular ve akrabalarla birlikte tüketilmeli bir kısmı da ailenin kendine ayrılmalıdır. Kurban etinin lezzetini hiçbir et tutmaz. Ne Nusret’in ki, ne CZN Burak’ın ki ne de mastercheflerin ki..
Bayram kavramı günümüzde maalesef biraz sulandırıldı. Tatil günleriymiş gibi algılanmaya başlandı. Sahil kenarları doluyor, parası biraz daha fazla olanlar yurtdışına tatile gidiyor. Lütfederlerse bir telefonla veya bir mesajla bayramlar kutlanıyor. Anne baba ve diğer büyükler onları bekliyormuş, akrabalarla komşularla bayramlaşacaklarmış umurlarında değil çoğunun.
Bayram ziyaretlerinde de akıllı telefonlar başrolde. Boy boy fotoğraflar çekiliyor, büyükler sohbet edelim diye beklerken, sosyal mecralarda gezinti, sörf, story, like lar gırla gidiyor. Yani bazıları bu bayramda da gelmiyorlar. Bedenleri orada ama ruhları kafaları başka yerde. Büyüklerle, eş dostla, akrabalarla yapılan o güzel sohbetlerin yerini hiçbir sosyal medya mecrası alamaz. Adı üstünde sanal alem, orada gerçekliğe yer yok. Bayramlar sanal, sevgiler sanal, saygılar sanal, aşklar sanal velhasıl her şey sanal.. Her gün sosyal medya mağdurları ile karşılaşıyoruz farklı platformlarda..
Bayramlar büyüklerle küçükler arasında, zenginlerle fakirler arasında bir köprüdür. Büyüklerin küçüklere yaklaşımı, hediye vermeleri, eski bayramlardan bahsetmeleri gençler ve çocuklar için bir kültürdür. Zengin insanlar daha bayram gelmeden durumu daha zayıf insanlarımızı, özellikle çocuklarını gözetmeli, mümkünse bayramlık almalı veya parasını vermeli, bayramı iyi geçirebilmeleri için maddi anlamda yardımcı olmalı ve bayrama buruk girmelerine mani olmalıdır. Bayramlar birleştirici , birbirimizi kucaklayıcı, ayrılık gayrılıkları bir kenara atıcı, küslükleri dargınlıkları unutturucu zaman dilimleri olmalıdır. Bayram sohbetlerinde, insanları ihtilafa düşürücü, tartışma ortamı oluşturacak mevzular açmaktan sakınılmalıdır. Bazen rastlıyoruz, bayramlaşmaya gelmişler, bazıları açıyor konuyu; senin fırkan şöyle benim fırkam böyle, ondan sonra bir tartışma ortamı ve bayramda görmek istemediğimiz görüntüler ortaya çıkıyor. Aklı selimi hakim kılarak, birbirimizin görüşlerine saygı duyarak, bayramlarımızı birlik beraberlik ve dayanışma ruhuyla idrak edelim.
Arefe ve Kurban Bayramınızı tebrik ediyor, daha nice bayramlara gönül huzuru içinde ulaşmanızı temenni ediyorum. Selam ve saygılarımla..

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER