Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay

BEŞ VAKİT NAMAZDAN SONRA YAPILAN TESBİH, TAHMİD VE TEKBİRLERİN ÖZELLİKLERİ VE SIRLARI

Muharrem Günay 26 Ağustos 2013 Pazartesi 03:00:00
  Namazların peşinden Allah’ı zikretmek, dua yapmak ve istiğfarda bulunmak sünnettir
Tesbih: Bu kelime, “Allah’ı noksan sıfatlardan tenzih edip, ululamak, sübhanellah demek” gibi manalara gelir. Tesbih denince ayrıca 33 veya katları kadar tanenin tesbih çekilmek amacıyla iplere dizilmesiyle meydana gelen eşya akla gelir.
Kılınan beş vakit namazdan sonra yapılan tesbih (sübhânallah), tahmid (el hamdülillah) ve tekbir (Allâhüekber)den her biri otuz üç defa tekrarlanır. Lâ ilâhe illallahü vahdehû lâ şerîke leh, lehülmülkü velehül hamdü ve hüve alâ külli şey’in kadir ile yüze tamamalanır. Bu tesbihleri yapmak hem imama hem de cemaate müstehaptır. Aynı zamanda kul ve millet hakkı hariç hataların bağışlanmasına vesiledir.
Sevgili Peygamberimiz buyuruyor ki:
“-Kim her (farz) namazdan sonra Allah’a otuz üç defa tesbih (Sübhanallah), otuz üç defa tahmid (el hamdülillah) , otuz üç defa tekbir (Allahu ekner) getirirse bu doksan dokuz eder. Yüzün tamamı ise, lâ ilâhe illallâhü vahde hû lâ şerikeleh, lehül mülkü velehül hamdü ve hüve alâ külli şey’in kadîr’dir. Hataları- günahları Denizköpüğü kadar bile olsa bağışlanır. (Müslim, Ebû Hureyre’den)
Her namazın sonunda üç defa “Estağfirullah” demek namazda işlenen küçük kusurlara kefarettir.
EN ÜSTÜN TESBİH
Hadis-i şeriflerde buyruluyor ki: “En üstün tesbih, Sübhânallahi velhamdülillahi vela ilahe illallahü vallahü ekber’dir.) (Müslim), “Lailahe illallah demek 99 belayı def eder, en aşağısı sıkıntıdır.” (İ. Asakir) “Temcid yani La havle vela kuvvete illa billah, 99 derde devadır. Bunların en hafifi sıkıntıdır.” (Hakim) “Zikrin efdali lailahe illallah, duanın efdali elhamdülillah’tır.”(Tirmizi) “Allah katında en kuvvetli söz, ‘Sübhanallahi vebihamdihi’dir.”(Müslim) “Sübhanallah diyen Uhut’dan daha büyük sevaba kavuşur. Lailahe illallah ve Allahü ekber demek de böyledir.” (Beryhaki)
“Zor bir duruma düşen, “Bismillahirrahmanirrahim ve la havle vela kuvvete illa billahil aliyyilazim” derse, Allahü teâla onu her türlü bela ve musibetten korur.” (Deylemi)
“Cennet hazinesi olan, “Sübhanellahi vel hamdülillahi vela ilahe illallahü vallahü ekber, vela havle vela kuvvete illa billahil aliyyil azim” demeye devam edenin ağaçtan yaprak döküldüğü gibi günahları dökülür.” (Ramuz)
“Şu beş şeyi dilinizden düşürmeyin: Sübhanellah, Elhamdülillah, La ilahe illallah ve la havle vela kuvvete illa billah” (Tabarani)
“Allahü teâlanın katında, tekbiri, tahmidi, tesbihi ve tahlili sebebiyle Müslüman olarak ihtiyarlayan bir müminden daha sevimli ve üstün kimse yoktur.” (İ. Ahmed)
Tekbir: Allahü ekber; Tahmid: Elhamdülillah, Tesbih: Sübhanellah, Tehlil: La ilahe illallah, Temcid: La havle vela kuvvete illa billah demektir.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti