Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

CENNETE ANCAK MÜSLÜMANLAR GİRER -6

Muharrem Günay 18 Şubat 2011 Cuma 02:00:00
  (Kendilerinden önceki ümmetlerden) daha önce küfretmiş olanların sözüne benzetiyorlar.» Onlar nasıl sapıtmışlarsa bunlar da sapıtmışlar-dır. «Allah onları yok etsin.» İbn Abbâs der ki: Allah onlara la’net etsin. «Nasıl da uyduruyorlar.» Açık olduğu halde nasıl haktan sapıp bâtıla dönüyor, meylediyorlar.”Onlar Allah’tan ayrı hahamlarını, rahibelerini rabler edindiler. Meryem Oğlu Mesih’i de.” İmâm Ahmed, Tirmizî ve İbn Cerîr’in muhtelif kanallardan olmak üzere Adiyy İbn Hatim (r.a.) den rivayetlerine göre Allah Rasûlü (s.a.) nün daveti ona ulaştığında Şam’a kaçmıştı. O, câhiliye devrinde Hıristiyan olmuştu. Kız kardeşi ve kavminden bir grup esîr edildiler. Sonra Allah Rasûlü (s.a.) kız kardeşine ihsanda bulundu ve ona (hediyeler) verdi ve o da kardeşine dönerek onu İslâm’a ve Allah Rasûlü (s.a.) nün yanına gelmeye teşvik etti. Adiyy Medine’ye geldi. Kabilesi Tayy içinde reîs olup babası Hatim et-Tâî cömertlikle meşhurdu. İnsanlar onun geldiğini haber verdiler. Adiyy, boynunda gümüşten bir haç olduğu halde Allah Rasûlü (s.a.) nün yanına girdi. Allah Rasûlü (s.a.) : «Onlar Allah’tan ayrı hahamlarını, rahiplerini rabler edindiler.» âyetini okudu. Adiyy der ki: Ben: Muhakkak onlar, onlara ibâdet etmediler, dedim. Evet, onlar onlara helâli haram kıldılar, haramı da helâl kıldılar. Ve onlar da kendilerine uydu. İşte onların onlara ibâdeti budur, buyurdular. Daha sonra Allah Rasûlü (s.a.) : Ey Adiyy, ne dersin? Seni «Allah en büyüktür.» denilmesi mi kaçırdı? Allah’tan başka daha büyük bir şey biliyor musun? Seni kaçıran nedir? «Allah’tan başka tanrı yoktur.» denilmesi mi seni kaçırdı? Allah’tan başka bir tanrı biliyor musun? Buyurup onu İslâm’a davet etti. Adiyy Müslüman oldu ve gerçek bir şahadetle şahâdette bulundu. O, şöyle anlatır: Gördüm ki yüzü açıldı, neşelendi ve şöyle buyurdu: Muhakkak ki Yahudiler gazaba uğramışlardır, Hıristiyanlar ise sapıtmışlardır. «Onlar Allah’tan ayrı hahamlarını ve rahiplerini rabler edindiler.)) âyetinin tefsirinde Huzeyfe îbn el-Yemmân, Abdullah İbn Abbâs ve başkaları: Muhakkak ki onlar (Yahûdî ve Hıristiyanlar) onların helâl ve haram kıldıklarında onlara tâbi olmuşlardır, demiştir. Süddî ise şöyle der: Onlar, insanları nasîhatçi kabul ettiler (insanların nasîhatlarını dinlediler), Allah’ın kitabını ise terk edip arkalarına attılar. İşte bunun içindir ki Allah Teâlâ : «Hâlbuki tek tanrıdan başkasına ibadet etmemekle emrolunmuşlardır.» buyurmuştur. O, bir şeyi haram kıldığında o haramdır, onun helâl kıldığı helâldir. Koyduğu kanuna tâbi olunur. Hükmettiği şey uygulanır. Yerine getirilir. «O’ndan başka ilâh yoktur. O; bunların şirk koştukları şeylerden münezzehtir.» Ortaklardan, benzerlerden, yardımcılardan, zıdlardan, çocuklardan münezzeh, mukaddes ve yücedir. O’ndan başka tanrı, O’nun dışında Rab yoktur. (İbni Kesir tefsirinden alınmıştır)
“Elinizdekini (Tevrat’ın aslını) tasdik edici olarak indirdiğime (Kur’an’a) iman edin. Sakın onu inkâr edenlerin ilki olmayın! Ayetlerimi az bir karşılık ile satmayın, yalnız benden (benim azabımdan) korkun. Bilerek hakkı bâtıl ile karıştırmayın, hakkı gizlemeyin.” (BAKARA 41,42)
Melekler Allah’ın Kızları Mıdır?
İbni Kesir Tefsiri Saffat Suresi:
149— Şimdi sen, onlara sor; kızlar senin Rabbınmı da, oğlanlar onların mı?
150 — Yoksa Biz, melekleri dişi olarak yarattık da onlar buna şâhid iniydiler?
151 — İyi bilin ki; gerçekten onlar iftiralarından ötürü şöyle diyorlar:
152 — Allah doğurdu. Hiç şüphesiz onlar, yalancılardır.
153 — Kızları, oğullara tercih mi etmiş?
154 — Ne oluyor size, nasıl hükmediyorsunuz?
155 — Hiç düşünmüyor musunuz?
156 — Yoksa sizin apaçık bir deliliniz mi var?
157 — Eğer sâdıklardan iseniz kitabınızı getirin.
158 — O’nunla cinler arasında bir neseb bağı uydurdular. Andolsun ki cinler de, onların götürüleceklerim bilmektedirler.
159 — Allah, onların nitelendirdiklerinden münezzehtir.
160 — Allah’ın ihlâsa erdirilmiş kulları müstesna. Allah Teâlâ burada müşrikleri inkârla onların Allah için kızları varsaydıklarını, kendileri içinse erkekleri arzuladıklarını haber verir. Bu durumda onlar kendileri için daha iyi olanını arzulamaktadırlar. «Onlardan birine bir kızı olduğu müjdelenirse; içi öfkeyle dolarak yüzü simsiyah kesilir.» (Nahl, 58) Bu, onu üzmekte ve kendisi için sâdece erkek çocukları beğenip tercih etmektedir. Allah Teâlâ da şöyle buyurur: “Kendileri için seçip tercih etmediklerini Allah’a nasıl nispet etmektedirler? Bu sebepledir ki: Şimdi sen, onlara sor; (onların söylediklerini inkâr sadedinde olmak üzere onlara de ki; «kızlar senin Rabbının da, oğlanlar onların mı?” Nitekim başka bir âyet-i kerîme’de şöyle buyrulur : «Demek erkekler sizin, dişiler O’nun mu? Öyleyse bu, insafsız bir paylaşmadır.» (Necm,21-22). (Devamı Yarın)

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER