Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Murat Arısoy
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Devlet baba “hız yap” diyor

Murat Arısoy 9 Ocak 2014 Perşembe 02:00:00
  Afyonkarahisar’da ehliyet almak için girilmesi gereken direksiyon sınavı güzergâhı belli oldu. Ben dahil, onlarca kişi bu sınava tabi tutularak ehliyet almaya çalışacağız.
Elbette, “yatalım da ehliyet alalım”, “hemen trafiğe çıkalım” demiyorum. Önce kendi güvenliğimi, sonra otomobildeki yolcuları ve tabii ki trafikteki diğer araçları, araçların içindeki kişileri, yoldaki kediyi, köpeği, kuşu düşünmek zorundayım.
Buna hiçbir itirazım yok.
Zor olsun sınav.
Gözümün üzerinde kaş var diye puanım kırılsın ya da “Başarısız” ilan edileyim.
Sınava, sınavın zorluğuna, puanların verilişine karşı çıkmıyorum.
Fakat, yeni belirlenen yolu benim gibi acemi nasıl gitsin?
Bu yaklaşık 12 kilometrelik “sınav alanı”nın gidiş-dönüş güzergahında 8-10 trafik ışığı var.
Güzergahı yazayım isterseniz:
Kadınana Camii’den yola çıkıyoruz. Ankara Yolu’nda İkinci Küçük Sanayi’nin önünden dönüyoruz. İl Jandarma Komutanlığı’na gelmeden önceki cepten geri dönüyoruz. Kadınana Camii’nin ilerisindeki rampada, “sürücülüğümüzü” ölçüp “U” dönüşüyle, başladığımız yerde “yolculuğumuzu” neticelendireceğiz.
Normal şartlara göre bu güzergah, 15 dakikada biter. Fakat, 8-10 ışıktan 2 tanesine “yakalansanız”, bu güzergahta “kurallara uygun” otomobil kullanma süreniz 17-18 dakikaya çıkıyor.
Bir de direksiyon sınavında dikkat edilecek hususlar arasında takip mesafesi ve hız sınırına uymak var. Belirttiğim güzergahta, kimi yerlerde hız sınırı 50, kimi yerlerde 40 kilometre.
17-18 dakikalık “iyimser” sınav süresi, 20 dakikanın üzerine çıktı demektir. Rampa uygulaması, park uygulaması derken biraz da heyecanlanırsanız, sınavı kaybettiniz bile.
“Şipşak” ehliyet almak istemiyorum, oldu-bitti ile allem-kallemle veilecek belgenin güvenlik açısından meydana getirebileceği zararları da biliyorum.
Ama bu güzergah, acemi sürücüye “hız yap” demek anlamına gelmiyor mu?
40 kilometre hız sınırı olan bir yerde ben 60 kilometre hızla gidersem, “olumsuz” not yazılmayacak mı benim için?
Daha vakit var.
Ya İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ndeki yetkililer, yani dolayısıyla devlet baba bana “hız yap” demesin ve güzergahta düzenlemeye gitsin…
Ya da yeni “trafik canavar”larına hazır olun.

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER