Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Sezer Küçükkurt

Dün ve bugün – Kocatepe Gazetesi

Sezer Küçükkurt 20 Kasım 2012 Salı 02:00:00
  Afyonkarahisar siyaseti yıllar önce “Yaman Törüner vakası” ile sarsılmıştı. Dönemin DYP Genel Başkanı ve Başbakanı Tansu Çiller Afyonkarahisar’ın milletvekili aday listesinin 2. sırasına paraşütle Yaman Törüner’i oturtmuş, ortalık birbirine girmişti.
Uzun yıllar boyunca Afyonkarahisar’da “Paraşütle” listeye tepeden inme dahil olan adayların sıkıntısı yaşanmış, Yaman Törüner de bunlardan birisi olarak siyasi tarihimizde yerini almıştı.
Dönemin Maliye Bakanı hemşehrimiz İsmet Attila iken, 53. Hükümet’in Dış Ticaret, Eximbank ve Gümrüklerden Sorumlu Devlet Bakanlığı görevini de ekonomist Yaman Törüner üstlenmişti. Kabine’de iki bakanımız birden vardı.
Attila’nın yaptıkları herkesçe malum. Afyonkarahisar Milletvekili sıfatı da taşıyan Törüner’in Afyonkarahisar’a herhangi bir katkısı olup olmadığı ise halen tartışma konusu. Törüner’in belki ülke ekonomisine, katkıları olmuştur ama bizim ilgi alanımız “Afyonkarahisar milletvekili” sıfatıdır.
Sayın Törüner geçtiğimiz günlerde Afyonkarahisar’a gelerek Türk ekonomisi üzerine değerlendirmelerde bulundu. Konuyla ilgili haberler tüm yerel basında yayınlandı.
Bakın Sayın Törüner ekonomi hakkında neler söylemiş?
Türkiye’nin dünyaya sözü geçen bir ülke konumuna geldiğini ifade eden Törüner; “Türkiye’de son 10 yıldır siyasi istikrara bağlı olarak AK Parti hükümetinin başarılı bir siyasi ve ekonomi yönetimi gördük. Bu yönetimin temel kaynağı tek parti hükümeti oldu. Dünya ekonomileri ve siyaset sistemleri dalgalanma içerisinde gider. Türkiye bir alt dalgalanmadan yukarıya doğru çıkma eğilimindeydi. Büyük bir kriz geçirmiştik, onun da büyük bir faydası oldu. Fakat hükümetinde istikrar konusunda Türkiye’ye yatırım konusunda ve ekonomi konusunda kazandırdıkları şeyler oldu ve tek dilden tek sözle emir çıkması bize beklentinin çok üstünde olanaklar kazandırdı ve şu anda Türkiye belli bir bölgede veya dünyada konuşulduğunda lider ülke olma konumuna geldi” dedi.
Türkiye’nin artılarından bir tanesinin de güçlü bir bankacılık sistemi olduğuna da değinen Törüner, “Dünyadaki kendi parasının alım satımı ve döviz alım satımını yapan piyasa merkez bankası bünyesinde değil. Merkez Bankamız’ın istikrarını koruma açısından çok güçlü olduğunu ve Türkiye’nin de ekonomik istikrarını koruma konusunda çok şanslı bir ülke olduğunu görüyoruz. Türkiye’nin kredi notu 20 yıldan beri ilk kez BB noktasına geldi. 20 yıl önce de yine BBB noktasındaydı. Yani bir nebze yatırım yapılabilir ülke noktasındaydı. Fakat dünya krizi sırasında Amerika Birleşik Devletleri’nin bile notunun düştüğü, Yunanistan’ın bizim çok altımıza düştüğü, İtalya’nın, İspanya’nın çok büyük sıkıntılar çektiği hatta Fransa’nın notunun bile şüpheli hale geldiği bir ortamda Türkiye’nin yatırım yapılabilir ülke seviyesine çıkması çok önemli” ifadelerine yer verdi.
Afyonkarahisar ile ilgili olarak 1995 yılında yaptığı değerlendirmelerin bugün daha anlaşılabilir hale geldiğini ifade eden Yaman Törüner, günümüzde dünyanın ve Türkiye’nin gelişimi sırasında Afyonkarahisar’ın bütün şehirler ile rekabet edebilecek konuma geldiğini belirtti. Törüner; “Otoyolları tamamlanmış, 5 yıldızlı otelleri çok sayıda olan, havaalanı hizmete açılmak üzere olan ve bunun yanında hızlı tren projesi ilave edilen Afyonkarahisar’ın bugün İstanbul’dan hiçbir farkı yok. Ya da bir sene içinde hiçbir farkı olmayacak. Bir fark varsa da bunlar dev adımlarla halledilebilir vaziyete geldi. Bir kişinin İstanbul’da yatırım yapabilmesi ile Afyonkarahisar’da yatırım yapabilmesi arasında hiçbir fark yok. Yani bütün yatırımcıların Afyonkarahisar’a gelmesi, İstanbul’a gelmesi anlamındadır artık ya da gittikçe bu noktaya gelecektir. Türkiye’de ekonomi batıya doğru kaymış görünüyor ve Afyonkarahisar ekonominin bu can damarının merkezinde yer alıyor” diye konuşmuş. Törüner bunları söylüyor.
Bize göre bu işte bir yanlışlık var…
Daha yenilerde biz ilimizdeki yatırımcıların fabrikalarını başka illere taşıdıklarından dert yanmıyor muyduk?
Öte yandan Sayın Törüner’in anlattıkları AK Parti Hükümeti’nin hanesine kayıtlı olan çalışmalar. Hepsi güzel, hoş da, Sayın eski Afyonkarahisar Milletvekilimiz! bahsettiğiniz düşük kredi notlarının olduğu dönemde, krizler yaşanırken, bankalar batarken, enflasyon, devalüasyon, döviz grafikleri alt-üst iken iş başında kimler vardı? Bugüne övgüler düzmek yerine, o günlerde Afyonkarahisar için neler yapılmıştı. Bir de onlardan bahsetseniz….

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti