Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

GÖNÜL ADAMI OLMAK – Kocatepe Gazetesi

Muharrem Günay 10 Ocak 2013 Perşembe 02:00:00
  “Gönül” genel olarak “kalp”, bazen de “nefis” anlamına kullanılan Türkçe bir kelimedir. Nihad Sâmi Banarlı”nın Türkçenin Sırları adlı eserinde belirttiği gibi gönül, Türkçenin deyim ve terim geliştirmede en güçlü ve en üretken kelimelerinden birisidir. “Gönül erleri” milletimizin dinî ve millî kimliğinde nasıl önemli bir hizmet görmüşse; gönül kelimesi de kültürümüz içinde çok derin izler bırakmıştır. (Türkçenin Sırları; İstanbul 2009, s. 86-89.)
Gönül kelimesinin Arapça karşılığı “kalp”, Frasça karşılığı “dil”dir. Ehlikalp ve ehlidil ile gönül adamı/gönül erbabı aynı manadadır. Kur’an’da, hadislerde ve Arapça tasavvuf kitaplarında geçen “kalp” kelimesi ile Türkçedeki “gönül” eş anlamlıdır. Nitekim Kur’an’daki: “Kör olan gözler değil, göğüslerdeki kalplerdir.” (Hac, 46.) ayetinde “gönül körlüğü” anlatılmaktadır. Gönül iman nuruyla aydınlanan kalptir. Genellikle iman nuruyla dolan kalbe gönül; inkâr, küfür ve kötü istek ve arzulara meyleden kalbe nefis denir.
Günümüzde canını ve malını Allah’a adayarak, gönlünü GÖNÜLLER SULTANI’na veren insana GÖNÜL ADAMI denir.
Türk kültüründe gönül Yüce Tanrı’nın evidir. Onu kıran ve inciten Allah’ı incitmiş olur. Bir Hadisi Kutsi de Yüce Allah:
“Ben yere göğe sığmam fakat mü’min kulumun kalbine sığarım” buyurmuştur.
İmam-ı Rabbani Hazretleri Buyuruyor ki:
Kalb, Allah’ü teâlânın komşusudur. Allah’ü teâlâya kalbin yakın olduğu kadar hiçbir şey yakın değildir. Mümin olsun…asi olsun, hiçbir insanın kalbini incitmemelidir. Çünkü, asi olan komşuyu da korumak lazımdır…sakınınız…sakınınız…kalb kırmaktan pek sakınınız…Allah’ü teâlâyı en ziyade inciten küfürden sonra, kalb kırmak gibi büyük günah yoktur…Çünkü, Allah’ü teâlâya ulaşan şeylerin en yakın olanı kalbdir…İnsanların hepsi, Allah’ü teâlânın köleleridir…Herhangi bir kimsenin kölesi dövülür, incitilirse, onun efendisi elbette gücenir. Her şeyin biricik maliki, sahibi olan efendinin şanını, büyüklüğünü düşünmelidir.
Seyyid Abdülhakim Arvasi hazretlerinin vasiyetnamesinin son satırı ise şöyledir: Hiç kimsenin kalbini incitmeyin. Müminin kalbi Allah c.c.’ın evidir.
Gönül adamı sevgi âbidesidir. Bütün insanları ve Allah’ın yarattığı canlı ve cansız varlıkları Yunus’un deyişiyle:
“Elif okuduk ötürü, Pazar eyledik götürü. Yaratılmışı hoş gördük yaratandan ötürü” deyip yaratandan ötürü seven insandır. Gönül adamı kötülüğü iyilikle savuşturur. Çünkü o bilir ki, kötülüğü savmanın en güzel yolu kötülüğe iyilikle karşılık vermektir.
Gönül adamı başkasını inşâ derdine düşmeden önce kendini inşâ eden ve inandığı gibi yaşayan insandır. Çünkü; İnandığı gibi yaşamayan insan, yaşadığı gibi inanmaya başlar.
Gönül adamının değeri yetiştirdiklerinin kalitesiyle ölçülür.. Gönül adamı karakter sâhibidir. İnsânî ilişkilerde çevresine güven veren ve her konuda kendisine güvenilen insandır. Aslında dini anlamda da mü’min de; Kendisine her husuta güvenilen ve çevresine güven veren insan demektir. Öyleyse gönül adamı iyi bir mü’min olandır.
Gönül adamı otoriter, karizmatik ve buyuran değil, karşısındakini anlayan ve kavrayan insandır.
Gönül adamının gönlü, sofrası, kapısı herkese açıktır. İnsanların acılarını ve sevinçlerini paylaşır, iyi günde de kötü günde de, insanların yanlarında olur.
Gönül adamı herkese hoşlukla muâmele eder. Kusur aramaz ve hatalarından dolayı insanları azarlamaz ve ayıplamaz.. Mevlânâ gülün güzel kokusunu, dikene katlanmasına borçlu olduğunu söyler.

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER