Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Hayriye Caner
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

HACI MURAT

Murat 124 ya da halk arasındaki yaygın ismiyle Hacı Murat,1971 yılının yine böyle bir 12 Şubat günündü TOFAŞ’ın Bursa fabrikasında Fiat 124 şasesine oturtularak Türkiye’de yabancı lisansla üretilen ilk otomobil olmuştu. Bugün “Hacı Murat”ın doğum günü yani.
Türk Otomobil Fabrikası A.Ş.’nin (TOFAŞ) Bursa’daki otomobil fabrikası, Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay ve Başbakan Süleyman Demirel’in de katıldığı törenle 12 Şubat 1971 tarihinde açıldı. Fabrika, Fiat lisansıyla “Murat 124” tipi otomobillerin üretimine başladı. TOFAŞ’ın ortakları arasında, Türk Otomobil Fabrikaları, Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu, Koç Holding, Türkiye İş Bankası ve İtalyan Fiyat şirketi yer aldı.
Hala yollarda görebildiğimiz Murat 124, 1971-1976 arasında 134 bin 867 adet üretildi. “Şahin, Doğan, Kartal”dan oluşan kuş serisinin üretiminin başlamasıyla 1976 yılında üretimi durduruldu. 1984 yılında TOFAŞ Serçe adıyla yeniden üretimine başlandı, 1995 tarihinde bu kez tamamen durduruldu.
1197 cc’lik motoru 65 hp güç üretmekte ve aracı 170 km/sa hıza çıkarabilmekteydi.
Murat adı Fiat markasının Türkiye’ye uyarlanmasıdır. Koç Holding ve Fiat, bu isim değişikliğiyle Türk tüketicisine yerli bir otomobil sunumunu vurgulamak için yapılmıştı. Fiat, İspanya’da da aynı isim değişikliğini o zamanki ortağı Seat ile de uygulamış ve İspanya’da satışa sunulan Fiat araçları, Seat adıyla satılmıştı.
Fiat 124, Avrupa’da Yılın Otomobili yarışmasında 1967’de birincilik ödülünü almıştı.
2002 yılında çıkan ÖTV (Özel Tüketim Vergisi) indirimi ile yollardaki Murat 124’ler azalmaya başlamış, devlet tarafından toplanıp hurdalığı kaldırılmıştı. Buna karşın trafikte Murat 124’lere rastlanması mümkündür. Reklam filmleri ve sinema filmleri sayesinde Murat 124’e olan ilgi artmaya başlamıştı. Bu da antika otomobil sevenleri tetiklemiş ve toplum içinde “Hacı Murat” veya “Hacı Muro” diye adlandırılan otomobiller, modifiye edilerek trafiğe sürmeye başladılar. İlk üretilen ve seri numarası 0001 olan Murat 124, Bursa’daki TOFAŞ Anadolu Arabaları Müzesinde görülebilir.

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER