Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Hayriye Caner
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

İLK KADIN BAŞBAKAN

25 Haziran 1993’de, yani bundan tam 27 yıl önce Doğru Yol Partisi (DYP) ve Sosyal Demokrat Halkçı (SHP) Parti koalisyon hükümeti göreve başlamıştı. Tansu Çiller Türkiye’nin ilk kadın başbakanı olmuştu.
Prof. Dr. Tansu Çiller, 1946 yılı İstanbul doğumludur. Robert Kolej mezunu olan Tansu Çiller, Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü’nü bitirdi. Doktorasını Connecticut Üniversitesi’nde verdi. 1978 yılında doçent, 1983 yılında profesör oldu.
Başta Boğaziçi Üniversitesi olmak üzere çeşitli üniversitelerde akademisyenlik yapan Çiller, 1990 yılı kasım ayında Doğru Yol Partisi’nde politikaya girmiştir. 1991 yılı seçimlerinde İstanbul milletvekili seçilen Çiller, Sosyaldemokrat Halkçı Parti ile kurulan, Süleyman Demirel’in başbakanlığındaki koalisyon hükümetinde ekonomiden sorumlu devlet bakanı olarak görev almıştır.
8.Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın vefatı üzerine Süleyman Demirel’in Türkiye Cumhuriyeti’nin dokuzuncu cumhurbaşkanı seçilerek başbakanlık görevini bırakmasından sonra DYP genel başkanlığına aday olan Tansu Çiller, 13 Haziran 1993 tarihli DYP olağanüstü genel kurulunda en yüksek oyu alarak genel başkan seçilmiş ve Türkiye’nin ilk kadın başbakanı olmuştur. 25 Haziran 1993’ten 6 Mart 1996 tarihine kadar 50, 51 ve 52’nci Cumhuriyet hükümetlerinde başbakanlık yapmıştır. Başbakanlığı döneminde PKK’ya karşı verilen mücadele nedeniyle Türk Silahlı Kuvvetlerinin modernleşmesi çalışmalarına katkı vermiş ve PKK’nın ABD yönetimi tarafından terörist örgütler listesine alınmasını sağlamıştır. Ayrıca Avrupa Birliği ile Turkiye’nin Yunanistan’In Nato’ya girişini engelleyen veto hakkına karşılık Gümrük Birliği antlaşmasını imzalamıştır.
1996 yılında RP – DYP arasında kurulan 54. hükümette dışişleri bakanlığı ve başbakan yardımcılığı yaptı. 1997 yılında Susurluk olayından sonra hükümete karşı gelişen 28 Şubat sürecinde Postmodern darbeye maruz kaldı. 3 Kasım 2002’de yapılan erken genel seçimlerde DYP’nin %9.8 oy oranı ile seçim barajını aşamaması üzerine genel başkanlık görevinden istifa ederek, aktif politikadan çekilmiş ve yerini Mehmet Ağar’a bırakmıştır. 19, 20 ve 21’inci dönem İstanbul milletvekilliği yapmıştır.

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER