Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
İrfan Ünver NASRATTINOĞLU

İŞTE MÜZE İŞTE MÜZE MÜDÜRÜ

Afyonkarahisar’ımız hızla büyüyor ve peşpeşe elde edilen kazanımlarla, umutlarımızı arttırıyor. Nüfusumuz üçyüz bini geçmiş. Nüfus artışına bir de iç-dış göç ile gelenler de eklenince, sokak ve caddeler daha kalabalık olmuş; motorlu vasıta sayısı ise, baş döndürücü hale gelmiş. Bırakınız uzun çarşıdaki trafik keşmekeşini, kent içindeki tüm cadde ve sokaklarda araç park edebilmek sorun haline gelmiş!…
Elde edilen kazanımlardan birisi, benim gibi (naçizane) hayatını sanata, kültüre, folklora adamış olan birisi için çok önemli olan yeni Müzemizdir. Yakın bir geçmişte törenle açılışı yapılan ve daha, ufak tefek de olsa eksikleri olan Müzemizi, oğlum Salih’le birlikte ziyaret ettik. Bu ziyaretimiz, zamanlama olarak bizim için bir şanstı. Zira Müze’nin çok değerli Başkanı, kadim dostum Mevlüt Üyümez’in beni Müzede ağırlayacak kadar zamanı vardı ve bizi bizzat kendisi gezdirip, Müzeyi gezdirmek lûtfunda bulundu. Böylelikle hem yeni inşaa edilen Müzemizi, hem de Müze içerisindeki tarihi, arkeolojik ve etnolojik eserler hakkında en sağlıklı bilgileri alabilme şansını elde etmiştik.
Öncelikle yeni Müze binamızla ilgili olarak derim ki; Afyonkarahisar’ımız için böyle modern bir yapı inşaa edilmesi için çaba harcamış ve gerçekleştirmiş olan herkese, bir Afyonkarahisarlı kültür-sanat insanı olarak şükranlarımı sunmak isterim.
Ben eski müzemizi de birkaç kez gezmiş ve oradaki eserleri görmüş olan bir kişi olarak, yeni müzede sergilenmiş olan eserlerle övünç duyduğumu belirtmek isterim. Örneğin Türkiye’den 1960’lı yıllarda kaçak yollarla İsrail’e götürülerek satılan, ardından ABD’den 13 Aralık 2020’de Türkiye’ye getirilen ana tanrıça Kibele heykeli, İstanbul Arkeoloji Müzeleri’nde bir süre sergilendikten sonra 24 Aralık 2021’de Afyonkarahisar’a getirilmiş idi. Uzun yıllar sonra ait olduğu topraklara getirilen Kibele heykeli yeni Müzemizde oluşturulan özel bölmedeki cam fanusta sergilenmektedir.
Birçok döneme ait yaklaşık 49 bin 572 kayıtlı eser bulunan müzede, 3 bin 600 eser var. 55 bin metrekarelik alana kurulu müzenin, 25 bin metrekarelik kapalı alana sahip olduğunu ve müzenin beş bloktan oluştuğunu söyleyen Mevlüt Bey, beş katlı olan yapıdaki Müze teşhirini oluşturan blokun üzerindeki 16 kolondan her birinin bir Türk devletini temsil ettiğini ayrıca bu bloğun, Mevleviliğin sembolü olan ‘tennure’ biçimini yansıttığını söyledi.
Müzede Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinden, İslam kültürünü yansıtan çok nadide eserler de sergilenmektedir.
***
Sevgili Mevlüt Üyümez 1964 yılında Bolvadin İlçemizin Dişli Kasabasında dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini Bolvadin’de yaptıktan sonra İstanbul’a giderek, İstanbul Üniversitesi’nin Edebiyat Fakültesi Prehistorya ve Ön Asya Arkeolojisi Anabilim Dalı’na kaydını yaptırdı ve buradan mezun oldu. 1981-1991 yılları arasında Diyanet İşleri Başkanlığı’nın taşra teşkilatında görev yaptı.
1991 yılından itibaren Afyonkarahisar Müzesi’nde görev yapmakta olan Üyümez 2003 yılından bu yana Müzemizin Müdürlüğünü yapmaktadır. Bu önemli ve onurlu görevin yanısıra, çeşitli kültür-sanat dergilerinde ve gazetelerde Afyonkarahisar Arkeolojisi ve Türk-İslâm eserleri ile ilgili makaleler yayımladı. Ayrıca ulusal ve uluslararası düzeydeki bilimsel toplantılarda, bu konularda bildiriler sundu. Örneğin, düzenleme konusunda katkıda bulunduğum, hatta düzenlemenin isim babalığını yaptığım “Afyonkarahisar Araştırmaları Sempozyumları”na birbirinden değerli bildiriler sunarak Afyonkarahisar, hatta Türkiye ve Türk Dünyası Türkoloji çalışmalarına değerli katkılarda bulundu. Bu bildirilerin konuları şunlardı:
*Emirdağ Topak Evleri, (3.Sempozyum)
*Doğal ve Kültürel Özellikleriyle Ayazin, (4.Sempozyum)
*Antik Dönem Afyon Şehir Sikkeleri (5.Sempozyum)
*Günümüzde Afyonkarahisar Ölü Gömme Kültürü (6.Sempozyum)
*Elvan Paşa’da Bulunan İki Türkmen Mezar Taşı (7.Sempozyum)
*Afyonkarahisar’da Sanduka Tipi Mezar Taşları (Fevzi Kaya ile, 8.Sempozyum)
Mevlüt Üyümez’in kitap bütünlüğünde yayımlanan çalışmalarından bazıları da şunlardır:
1. Afyonkarahisar Müzeleri ve Ören Yerleri (2008)
2. Tarihi ve Günümüz Afyonkarahisar Camileri (2007)
3. Geçmişten Günümüze Afyonkarahisar Çeşmeleri (2015)
Ayrıca Afyonkarahisar Kütüğü Cilt1 (2001) ve Anadolu’nun Kilidi Afyon (2004) gibi ortak imzalarla yayımlanan kitaplarda da Üyümez, bazı bölümleri yazdı.

Ben bu yeni müzemizi ziyaret edip, izlenimimi yazmayı tasarlamış iken, Afyonkarahisar Belediyesi’nin Tarih ve Kültür Dergisi Taşpınar’ın 27.Sayısında Fevzi Kaya’nın, Mevlüt Üyümez ile bir söyleşisi yayımladı. Benim bu yazımı okuyanlara, Taşpınar’daki söyleşiyi mutlaka okumalarını tavsiye ederim.
Başımı döndüren, yüreğimi ısıtan Müze gezisinden ayrılırken oğlum Salih’e şöyle dedim. “İşte Müze, İşte Müze Müdürü…”

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti