Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
İrfan Ünver NASRATTINOĞLU

İSVEÇ -III-

Başkanlığını yaptığım Halk kültürü Araştırmaları Kurumu, her yıl bir ya da iki ülkede uluslararası düzeyde etkinlikler yapıyordu. Torunum Dr.Özge Öner’in, İsveç’in Jönköping Üniversitesi’nde doktorasını tamamladıktan sonra, bu üniversitede Asis.Prof. olarak göreve başlamasıyla birlikte, 2017 Avrupa etkinliğimizin, İsveç’te yapılabileceğini düşündüm. O arada İsveç’te Türkoloji çalışmalarının en etkili biçimde Uppsala Üniversitesi’nde yapılmakta olduğunu öğrendim. Yıllar evvel, Prag’daki PIAC Kongresinde tanıdığım, Macar asıllı Prof. Dr. Éva Á. Csató Johanson’un bu üniversitedeki Türkoloji Bölümünde görevli olduğunu da biliyordum. Ne var ki Eva hanım emekliye ayrılmış, yerine de yine bir Macar olan Prof.Dr.Laszlo Karoly gelmişti. Yine o PIAC Kongresinde tanıştığım, fakat hala Almanya’da olduğunu zannettiğim Prof.Dr.Birsel Karakoç’un da Uppsala’da olduğunu öğrenince, hemen kendisine bir ileti göndererek niyetimi anlattım. Bu değerli bilginimizin olumlu yanıtını da alınca uçağa atlayıp Stockholm’e gittim.
Dr.Özge Öner’le birlikte Upsala’ya giderek, Prof.Dr.Karoly ve Prof.Dr.Karakoç’la bir toplantı yaparak, birlikte bir sempozyum yapmaya karar verdik. Ben, sempozyumun ana başlığının, “Türkiye-İsveç İlişkileri Sempozyumu” olmasını önermiştim. Fakat daha sonra değerli dostlarımız, rektörlüğün, sempozyumun “Uluslararası Türk Dünyası Sempozyumu” ana başlığı altında düzenlenmesini önerdiğini söyleyince derhal kabul ettik.
Stockholm’de, Büyükelçimiz Sayın Kaya Türkmen’i de ziyaret ederek, yapacağımız etkinlikle ilgili bilgiler sundum ve önerilerini aldım.
Türkiye’ye döner dönmez, ilk duyurumuzu yaptık. Gördük ki, akademisyen dostlarımız İsveç konusunda çok istekli idiler ve ilk etapta 100’den fazla başvuru yapıldı. Neticede 29 Eylül-03 Ekim tarihleri arasında Uppsala Üniversitesi salonlarında sempozyumu gerçekleştirdik. Ayrıca her etkinlikte gerçekleştirdiğimiz, Karma Türk Sanatları Sergisini de törenle açtık. Katılımın çok olması yüzünden sempozyum çalışmalarını dört ayrı salonda yaptık.
Türkiye’ye döndükten sonra, sempozyumda sunulan bildirilerle birlikte eserleriyle sergiye katılan arkadaşlarımızla ilgili kısa ve özlü bilgiler ile eserlerinden örneklerin yer aldığı kitabı hemen bastırarak, ilgili makamlara ve bilim dünyasına sunduk.
KARMA TÜRK SANATLARI SERGİSİ
Sergide eserleriyle yer alan (Çoğu akademisyen olan) sanatçılar şunlardı:
Berna AYBARTÜRK, Ayşen CİVİLİ, Abdurrahman EREN, Melek GÜNDAY, Zeynep GÜRMAN, Zeynep Çavdar KALELİ, Zerrin KARTAL, Hülya KAYNAR, Ülkü KÜÇÜKKURT, Hülya Serpil ORTAÇ, Filiz Nurhan ÖLMEZ,Elif ÖZDOĞLAR,,Cemile Didem ÖZIŞIK,, Şükran TÜMER, Çağrı YALÇIN, Remziye Gülenay YALÇINKAYA, Haldun ŞEKERCİ, Hande KILIÇARSLAN, Ayşegül KARAKELLE
SEMPOZYUMDA BİLDİRİ SUNANLAR
AZERBAYCAN: Doç.Dr. Aygül HACIYEVA – Doç.Dr. Dürdane RAHİMZADE
ÇİN H.C. : Prof. Rukiye HACI
İSVEÇ: Prof. Dr. Éva Á. CSATÓ , Patrick HALLZON, Prof.Dr. Birsel KARAKOÇ, Prof. Dr. Lászlo KÁROLY, Dr. Johan P. LARSSON , Dr. Özge ÖNER , Doç.Dr. Arif REHİMOV, İnci TAŞ, Ali YILDIZ
KIBRIS: Yrd.Doç.Dr.Şevket ÖZNUR – Eralp ADANIR
KIRGIZİSTAN:Prof.Dr.Gülzura CUMAKUNOVA, rd.Doç.Dr.Kenjegul KALIEVA
POLONYA: Prof.Dr. Danuta CHMIELOWSKA
RUSYA: Prof.Dr. Ramilya YARULLİNA YILDIRIM
SIRBİSTAN: Prof.Dr. Recep ŞKRİJELJ
TÜRKİYE :Prof.Dr. Saliha AĞAÇ, Öğr.Gör.Raziye PEKŞEN AKÇA, Yrd.Doç.Dr. Evren ALPASLAN, Doç.Dr. Gonca GÖKALP ALPASLAN, Prof.Dr.Mustafa APAYDIN, Okt. Hatice Neşe APAYDIN, Prof.Dr.Sevinç ARCAK, Öğr.Gör. Berna AYBARTÜRK, Doç.Dr.Hülya Aşkın BALCI, Prof.Dr.Aylin GÖRGÜN BARAN, Prof. Dr. Gülen BARAN, Yrd.Doç. Sema Çetin BAYCANLAR, Murat BAYCANLAR, Prof.Dr.Ayşe Fügen BERKAY, Doç.Dr.Dilek CERAN, Öğr.Gör.Ayşen CİVİLİ, Araş.Gör. Hasan CUŞA, Yrd.Doç.Dr.Zekiye ÇAĞIMLAR, Dr.Gülnaz ÇETİNKAYA, Doç.Dr.Murat ÇETİNKAYA, Prof.Dr. Yasemin DOĞANER, Yrd.Doç.Dr.Satı DOĞANYİĞİT, Prof.Dr.Gül DURMAZ, Prof.Dr. Ramazan DURMAZ, Prof.Dr. Zeynep ERDOĞAN, Prof.Dr.Nevin GÜNGÖR ERGAN, Melek GÜNDAY, Zeynep GÜRMAN, Öğr.Gör. Zeynep Çavdar KALELİ, Serkan KARABAYIR, Yrd.Doç.Dr. Ayşegül KARAKELLE, Uzm. Zerrin KARTAL, Yrd.Doç. Hande KILIÇARSLAN, Prof.Dr.Yıldız KOCASAVAŞ, Araş.Gör. Ülkü KÜÇÜKKURT, Okt. Didem ORHAN, Yrd.Doç.Dr. H.Serpil ORTAÇ, Uzm.Dr. Nilay ÖZAYDIN, Araş.Gör. Elif ÖZDOĞALAR, Yrd.Doç. Cemile Didem ÖZIŞIK, Prof.Dr.Muna Yüceol ÖZEZEN, Prof.Dr.Özlen ÖZGEN, Prof.Dr.Ali Rafet ÖZKAN, Yrd.Doç. Safiye SARI, Yrd.Doç.Dr.Feryal SÖYLEMEZOĞLU, Yrd.Doç.Dr.Haldun ŞEKERCİ , Doç.Dr.Refiye OKUŞLUK ŞENESEN, Yrd.Doç.Dr. Bekir Tahir TAHİROĞLU, Öğr.Gör.Şükran TÜMER, Öğr.Gör.Dr. Özlem USLU, Okt. Deniz ÜNVER, Doç.Dr.Osman UYANIK, Araş.Gör.Dr.Çağrı YALÇIN, R. Gülenay YALÇINKAYA, Araş.Gör.Dr. Ayşem YANAR
Prof.Dr. Nalân YİĞİT, Doç.Dr.Derya YILDIZ
UKRAYNA: Doç.Dr.F.A. İVANOVNA
Göreleceği gibi 10 ülkeden, 77 bildiri sunulmuştur
***
Ben sözünü ettiğim etkinlik için iki kez İsveç’e gittim. Ön çalışmalarla birlikte, katılımcıların konaklayacakları oteller, özellikle Stokholm için bir gezi düzenlenmesi gibi konular belirlendi.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER