Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
İrfan Ünver NASRATTINOĞLU

KAPI KOMŞUMUZ İRAN (4)

İKİNCİ İRAN SEFERİM

Gazeteciliğe başladığım 1976 yılında tanıştığım ilk diplomat, İran’ın Ankara Büyükelçiliği Kültür Müsteşarı idi. İran’ın başında Rıza Şah Pehlevi vardı. Bir bilim adamı olan Kültür Müsteşarı, özel günlerde elinde kocaman bir viski şişesiyle gelir, Şah ile ilgili bir haberin gazetede yayımlanmasını isterdi…Tabii Şahın devrilmesinden hemen sonra o kültür müsteşarı da İran’a dönmüş, bir daha da elinde viski şişesiyle ülkesinin propagandasını yapmak isteyen İranlı diplomat görülmemişti…

Çeşitli vesilelerle, tanıdığım İranlılardan birisi, Türkmen asıllı Dr. Javad Heyat idi. Türkiye’deki bilimsel toplantılara gelir, Tahran’da yayımladığı dergiyi verirdi. Onunla sonraki yıllarda bir kez de Bakü’de karşılaşmıştım. Tebriz’de Türk duygu ve ruhu ile yaşayan Ahmed Azerlu’yu hiç unutmam. Büyük baskılar altında iken, Azerbaycan’a gitmiş, Bakü’deki kardeşlerimiz ona sahip çıkmışlardı.

Türkiye’deki etkinliklerimize davet ettiğim Urumiyeli âşıklar, kendilerine özgü sazları ve sözleriyle renk katıyorlardı.

Ve Kadir Golkarian…Tebriz’deki Türk kültürünü, folklorunu, edebiyatını tanıtmak; Türkiye kültürünü sanatını İran’da tanıtmak için çaba harcayan bir bilim adamı olarak dikkatimi çekmiş ve ona, Halk Kültürü Araştırmaları Kurumumuzun, “Türk Halk Kültürüne Hizmet Ödülü”nün verilmesini sağlamıştım.

Derken, Kadir’le birlikte, Tebriz’de bir bilimsel etkinlik yapmayı planladık. Bunun için İstanbul’a gidecek ve oradan gece yarısından sonra, Tebriz’e uçacaktım. Alanda yarı çıplak, başı açık kadınlar vardı. Bunlar uçağa binince, hızla giyinmişler ve başlarını da türbanlarla örtmüşlerdi!…

11 Ağustos 2015 tarihinde, İstanbul’dan 01.00’de havalanan uçak, iki saatlik bir uçuşla, Tebriz Hava Alanına ulaşmıştı. “T.C.pasaportu ile gelenler bekleyin!…” talimatı verilmişti ama, benim elimdeki yeşil pasaportu gören polis, damgayı vurup “geç” demişti.

Sevgili Kadir’le, işbirliği yapacağımız üniversitenin rektörü Dr.Kamran Pashayi Fakhri beni bekliyorlardı. O sırada Tebriz camilerinde okunan ezan sesleri, muhteşem bir melodiyle semaya yükseliyordu…Tebriz hava alanı, kent merkezine 5 km.uzaktaydı. Beni bu özel üniversitenin misafirhanesine bırakıp, saat 09.00’de buluşmak üzere gittiler.

İŞBİRLİĞİ

Rektörle Kadir  saat tam 09.00’da gelmişler, güzel bir kahvaltıdan sonra işbirliğimiz ile ilgili görüşme şartları konuşup anlaşmış ve bir de protokol imzalamıştık. Kadir’le Tebriz otellerinde incelemeler yapmış ve delegasyonumuzun konaklayacağı otelde gayri resmi rezervasyon bile yaptırmıştık.

Rektör Kamran bey, samimi bir ilgi göstermiş, Tebriz mutfağının en güzel yemeklerinin sunulduğu lokantalarda yemek yemiştik. Üniversite misafirhanesinde çok rahat konaklamıştım. Hatta yalnız kalmamam için, iki gece de Kadir benimle birlikte kalmıştı.

Türkiye’ye döner dönmez, büyük bir memnuniyetle, 20-24 Nisan 2016 tarihlerinde Tebriz’de 1.ULUSLARARASITÜRKİYE- İRAN KÜLTÜR İLİŞKİLERİ KONGRESİ yapacağımızı duyurmuştum. Kongrede Türk ve Fars uluslarının, Göktürkler ve Sasaniler’den bugüne değin süregelen, ortak yaşam ve ortak tarihsel mirası çerçevesinde,  “İran – Tebriz Çark-ı Nilüferi Azerbaycan Üniversitesi” ile birlikte yapılacak Kongrede şu konularda bildiriler sunulacağına değinmiştik:

-Türkçe Farsça ilişkileri ve etkileşimleri

-Türkiye ve İran sosyal hayatında ortak noktalar

-Edebi ilişkiler, iki edebiyatın birbirlerine etkileri

-Türk ve Fars edebiyatlarının dünya barışına katkıları

-Nevruziyeler ve Bahariyeler

-Sosyal ve kültürel sorunların çözümünde edebiyatın rolü

-İki ülke edebiyatının, halkları birleştirici rolü

-İki ülke edebiyatının Balkan ulusları edebiyatına etkileri

-Türk ve Fars kültür ve medeniyetinin ortak yönleri

-İki ülke âşık geleneklerine ve edebiyatlarına bakış

-Uluslararası ilişkilerde edebiyatın, sanatın, folklor vb.nin rolü

-Türk ve Fars folklorunda ortak noktalar

-İki ülke el sanatlarına bakış. Ortak noktaların saptanması.

-Ortak arkeolojik ve mimari miras

Karma Türk Sanatları Sergisi: Kongre çalışmalarımıza paralel olarak, bir de “Karma Türk Sanatları Sergisi” açılacaktır. Bu sergiye iştirak edecek olan sanatçının portresi, özgeçmişi ve eserinin fotoğrafı, bildiri kitabıyla birlikte yayımlanacak olan katalogda yer alacak, kendisine katılım belgesi de verilecektir.

Tebrizdeki görkemli bir restoranda Azeri kökenli akademisyenlerle

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti