Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay

KOMŞUNUN EN HAYIRLISI KOMŞUSUNA HAYIRLI OLANDIR

Muharrem Günay 12 Nisan 2018 Perşembe 13:29:00
 

 İmâm Ahmed rivayet ediyor: Bize Abdullah İbn Yezîd’in Abdullah îbn Amr îbn el-Âs’dan naklettiğine göre; Rasûlullah (s.) : “Allah katında arkadaşların en hayırlısı, arkadaşına en hayırlı olanlarıdır. Yine Allah katında komşuların en hayırlısı komşusuna en hayırlı olanıdır.” buyurmuştur. Hadisi Tirmlzî de Ahmed îbn Muhammed kanalıyla Hayve îbn Şüreyh’den rivayet etmiş ve hasendir, garîbtlr, demiştir.
 İmâm Ahmed der ki: Bize Abdurrahman İbn Mehdî’nin Ömer’den naklettiğine göre Rasûlullah (s.a.) şöyle buyurdular: “Kişi, komşusunun önünde karnını doyurmasın.” Hadîsi sadece İmâm Ahmed rivayet etmiştir.
 İmâm Ahmed, Ali İbn Abdullah kanalıyla… Mikdâd îbn el-Esved’den rivayet ediyor ki; Rasûlullah (s.a.) ashabına sormuştu: Zina hakkında ne dersiniz? Onlar: Onu, Allah ve Rasûlü haram kılmıştır ve o kıyamet gününe kadar haramdır, dediler. Allah Rasûlü: “Kişinin on kadınla zina etmesi, komşusunun hanımıyla zina etmesinden çok daha hafiftir.” buyurmuştur. Sonra; hırsızlık hakkında ne dersiniz? Diye sordular. Onlar yine: Hırsızlığı, Allah ve Rasûlü haram kılmıştır ve o haramdır, dediler. Allah Rasûlü: “Kişinin on evden hırsızlık etmesi komşusundan hırsızlık etmesinden çok daha hafiftir.” buyurdular. Hadîsi sadece İmam Ahmed rivayet etmiştir. Ancak Buhar! ve Müslim’de İbn Mes’ûd’dan rivayet edilen şu hadîs bunu desteklemektedir. İbn Mes’ûd der ki:
Rasûlullah’a; ey Allah’ın Rasûlü Allah katında hangi günâh en büyüktür? Diye sordum. “Seni yarattığı halde Allah’a şirk koşmandır, buyurdular. Ben: Bu, gerçekten büyük bir (suç) tur. Sonra hangisi? Diye sordum. Seninle beraber yiyecek korkusuyla çocuğunu öldürmendir, buyurdular. Ben: Sonra hangisi? Diye sordum. Komşunun hanımıyla zina etmendir.” buyurdular.
 Yine îmam Ahmed, Yezîd kanalıyla… Ebu’l-Âliye’den, o da ansârdan bir adamdan rivayet ediyor ki, o şöyle demiştir: Rasûlullah’ın yanına gitmek üzere ailemin yanından ayrıldım. Gördüm ki, Rasûlullah ayakta duruyor ve bir adam ona doğru gidiyor. Bir işleri (ihtiyâçları) olduğunu sandım. Ansârî anlatmaya devam eder ve şöyle der: Rasûlullah (s.) o kadar çok ayakta durdu ki, ayakta bu kadar uzun süre durduğu için Hz. Peygambere acıdım. Adam gidince; Rasûlullah (s.) a şöyle dedim: Ey Allah’ın Rasûlü, bu adam sizi o kadar çok ayakta bekletti ki, uzun süre sizi ayakta beklettiği için size acıdım.
Rasûlullah (s.a.) : Onu gördün mü? Diye sordu. Ben; evet deyince: Kim olduğunu biliyor musun? Diye sordu. Ben; hayır dedim. O, Cibril’dir. Bana komşuyu o kadar tavsiye etti ki; onu vâris kılacağını sandım, buyurarak şöyle devam etti: Eğer ona selâm verseydin senin selâmım alırdı.
Abd ibn Humeyd Müsned’inde şöyle diyor: Bize Ya’lâ îbn Ubeyd Câbir îbn Abdullah’dan nakletti ki; o şöyle demiştir: Rasûlullah (s.) Cibrîl ile birlikte cenaze namazı kılınan yerde namaz kılarken, Medine’nin üst kısımlarında oturan bir adam geldi. Cibrîl gidince adam sordu: Ey Allah’ın Rasûlü, seninle birlikte görmüş olduğum bu adam kimdir? Rasûlullah (s.a.): Onu gördün mü? Diye sordu. Adam, evet deyince; Öyleyse pek çok hayır gördün, bu Cibril’dir. Bana komşuyu o kadar tavsiye etti ki; onu vâris kılacağını sandım, buyurdular. Bu tarîkten rivayetinde, Abd İbn Humeyd tek kalmıştır ve bu hadîs bir önceki hadîsi te’yîd etmektedir.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti