Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Sezer Küçükkurt
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Konya ve Afyon – Kocatepe Gazetesi

Sezer Küçükkurt 23 Aralık 2014 Salı 02:00:00
  Mevlana’nın 741. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez ile yurt içinden ve yurt dışından binlerce ziyaretçinin katılımıyla Konya’da gerçekleşti. Biz de Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü’nün davetlisi olarak Konya’da törenleri izleyenler arasındaydık. Bu arada Konya’nın tarihi ve ekonomik özellikleriyle ilgili de detaylı bilgi sahibi olma imkanı bulduk.
Komşumuz Konya Selçuklu’nun başkenti oluşunun, Anadolu’nun verimli tarım topraklarına sahip oluşunun ve hepsinden önemlisi Mevlana Celaleddin-i Rumi gibi eşsiz bir hazinenin nimetlerinden olabildiğince faydalanan bir il.
Afyonkarahisar’la kıyaslama yaptığımızda bizi neredeyse 10’a-15’e katladığını rahatlıkla söyleyebileceğimiz Konya’yı 21 ülkeden gelen yabancı gazeteciler ve Türkiye’nin dört bir yanından gelmiş meslektaşlarımızla birlikte gezdik.
Bu gezimizde Mevlana Hazretleri’nin yüzyıllar öncesinden bugünlere ulaşan manevi mirasından edinebildiklerimizi peyderpey paylaşmaya çalışacağız.
Bugün Konya’nın ekonomik varlıklarından bahsederek, Afyonkarahisar ile tarihi, kültürel, coğrafik ve ekonomik bağları son derece kuvvetli olan bu komşumuzun ilimiz açısından tam bir örnek/model olarak alınabileceğine dikkat çekmek isteriz.
Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk’ün konuk gazetecilere sunduğu bilgilendirmesinden bazı bölümlere bir göz atalım isterseniz:
Son yapılan yatırımlarla 4 saat 15 dakikalık sürede Türkiye’nin kalbi İstanbul’a hızlı trenle bağlanma imkanına kavuşan Konya, Bursa’ya, Erzincan’a ve pek çok ile hızlı tren hatlarıyla bağlı. Günde 5 kez İstanbul’a uçak seferleri mevcut. Otomotiv yan sanayindeki üretim ve ayakkabı üretiminde son yıllarda yakalanan artış Konya ekonomisini sırtlamış durumda. En fazla makine imalatı ve otomotiv yan sanayi imalatında ihracat yapılan Konya’dan BMW, Volkswogen, Mercedes, Man, Volvo gibi dünya markalarına araç parçası üretiliyor. Tahıl ve gıda üretimindeki yeri tartışılmaz olan Konya, Türkiye metal işleme pazarının yüzde 45’ine sahip. 9 OSB’si, 14 özel OSB’si, 39 küçük sanayi sitesi bulunan Konya’da 2. OSB’nin yapımına 1976’da, 3. OSB’nin yapımına 1997’de, 4. OSB’nin yapımına 2006’da, 5. OSB’nin yapımına ise 2012’de başlanmış. Bu bölgelerde 486 firma, 30 bin istihdamla çalışıyor. 2 yıl içinde toplam fabrika sayısının 600 civarında olması bekleniyor. 2001 yılında 100 milyon dolarlık ihracata sahip olan Konya 2014’de 1.6 milyar dolarlık ihracata ulaşmış. 2015’de 2 milyar dolarlık ihracat bekleniyor. 13 yılda 16 misli artırılan ihracat oranı dünya çapında bir başarı olarak gösteriliyor. Ve bu başarı dünyanın yaşadığı 2 büyük krize rağmen yakalanmış. En fazla Irak’a, ikinci sırada ise Almanya’ya ihracat yapılıyor. Türkiye’nin en büyük fuar merkezi İstanbul’da, ikincisi ise Konya’da. Konya Ticaret Odası’na ait Karatay Üniversitesi ile birlikte Selçuk Üniversitesi, Mevlana Üniversitesi ve Necmettin Erbakan Üniversitesi isimli 4 ayrı üniversite kentte hizmet veriyor. 1 üniversite de yapım aşamasında. Başlı başına bir efsane olan Anadolu Birlik Holding tarafından “Konya Tarım ve Gıda Üniversitesi” kurulum aşamasında. Konya’nın toplam öğrenci varlığı 120 bin… (Afyonkarahisar şehir merkezi kadar neredeyse)
Türkiye’nin en büyük Bilim Merkezi Konya’da. Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulmuş. Anadolu’nun en büyük Kongre ve Spor Merkezi de Konya’da. Mevlana Müzesi’ni yılda 2 milyon yerli ve yabancı turist ziyaret ediyor. Konya Büyükşehir Belediyesi’nce bu yıl yaptırılan Torku Arena stadı Süper Lig maçlarına ev sahipliği yapıyor. Maliyeti 180 milyon TL. (Afyonkarahisar Belediyesi’nin bir yıllık bütçesi kadar bir bedele Konya Büyükşehir Belediyesi stad yapıyor, düşünün)
Tüm bu başarıların ardından Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk başarının formülünü verircesine sözlerini şöyle tamamlıyor: “En iddialı olduğumuz konu; birlikteliğimiz…”

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER