Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Sezer Küçükkurt

3-1-1-1 – Kocatepe Gazetesi

Sezer Küçükkurt 23 Mayıs 2018 Çarşamba 13:12:50
 

Milletvekili aday listelerinin belli olmasının ardından dün bu köşeden ilk izlenimlerimizi aktarmaya çalışmıştık. Sıkışık zaman ve oruç keyfiyle dünkü yazımızda bazı dizgi hataları oluşmuş. Sehven yaşanan bu hatalar nedeniyle özür dileyerek sözlerimize başlayalım.
Maalesef gazeteciliğin kaderinde bu vardır. Zamana karşı yarış… Ve “sehven meydana gelen hatalar”… Ne yapalım, hata kula mahsus, affınıza sığınıyoruz…
Dün listelerin belli oluşuyla birlikte “seçim toto” tahminlerinin arttığından bahsetmiştik. Herkes adaylar ve sıralamaların belirlenmesini bekliyordu çünkü. Belirsizlik ortadan kalkınca insanların zihinlerindeki seçim sonuçları da netleşmeye başladı haliyle…
Bu tahminlere baktığımızda genel olarak 3 AK Parti, 1 CHP, 1 İYİ Parti ve 1 MHP tahmini yoğunluk kazanmış durumda. Kimi tahminlerde İyi Parti ile MHP’ye verilen 1’er vekillik AK Parti ve CHP’ye kaydırılabiliyor. İyi Parti’ye 2 vekillik şansı tanıyanlar da yok değil.
***
Biz de genel görüşü kabul ediyoruz ve 6 Afyonkarahisar Milletvekilliğinden 4’ünün adresinin belli olduğunu, 2 milletvekilimizin ise partiler arasında dolaştığını tahmin ediyoruz. AK Parti’nin 3, CHP’nin 1 milletvekili garanti gibi… Gezen 2 milletvekilliğinin hangi partilere gideceğini saha çalışmaları ve ülke gündemi belirleyecek.

 

LİSTELER KABULLENİLDİ

 

Milletvekili aday listelerine bakıldığında “genel kabul”ün hakim olduğunu söylemek mümkün. Parti teşkilatlarında münferit çıkışlar olsa da genel manada tüm partilerde teşkilatlar adayları ve sıralamaları kabul etmişe benziyorlar. “Kabullenmeyen” çıkışların en barizi İyi Parti’de yaşandı. Teşkilatlanmaya büyük emek harcayan Alper Yağcı “yokum” dedi ve bunu açıkca ortaya koydu.
Bunun haricinde AK Parti’de de, MHP’de de, CHP’de de, Saadet’te de genel bir kabullenme hakim görülüyor. Listeye giremeyenlerin kendilerine göre haklı itirazlarını, sırasını beğenmeyenlerin “şöyle olsa daha iyi olurdu” cümlelerini “münferit” kabul edip bir kenara bırakırsak…
Teşkilatlar listeleri benimsedi ve kabullendi.

 

AĞIRLIK MERKEZ’İN

 

AK Parti’ye gönül veren isimler yıllardır “Bizim parti merkeze önem vermiyor. İlçeler partide ağır basıyor” tespitinde bulunurlar. Bu tespiti de AK Parti’nin Afyonkarahisar’da bir eksikliği olarak dile getirirler. Genel kabul gören bu tespit bu seçimde geçerliliğini yitirmişe benziyor.
Bakınız, bu seçimde AK Parti’nin listesinde Merkez İlçe’nin ağırlığı var. İlk sıradaki Bakan Eroğlu her ne kadar Şuhutlu olsa da tüm il genelinde kabul gören bir isim. 2’nci sırada Dinar’ın adayı Ali Özkaya var. Sonrası ise hep Merkez ilçe… İbrahim Yurdunuseven, Rasime Fedakar Kıpırtı, Mehmet Zeybek ve İbrahim Ünlüer Afyonkarahisar Merkez’in adayları.
AK Parti tepe yönetimi bu kez seçmen yoğunluğunun Merkez ilçe’de olduğunu, seçimin kaderini Merkez İlçe’nin belirlediğini kabullenmişe benziyorlar. Bilinçli seçmen ağırlığının Merkez İlçe’de olduğunu da atlamamak gerekiyor.
AK Parti’de durum böyle iken muhalefette de Merkez’e yönelim olduğu görülüyor. CHP 1’inci sıra adayı Burcu Köksal Merkez ilçe’nin İyi Parti 1’inci sıra adayı Gültekin Uysal hem Merkez hem İscehisar’ın, SP 1’inci sıra adayı Safa Şenel Merkez’in adayları. İlk sırada Merkez’i ihmal eden yalnız MHP…
Seçimin nabzı öncelikli olarak Merkez’de, sonra Dinar ve Bolvadin’de atacağa benziyor.
Bu arada Sandıklı ve Bolvadin’de “AK Parti’den adayımız yok” üzüntüsünün yaşandığı belirtiliyor. Sandıklı haklı olabilir ama Bolvadin şu ara “AK Parti İl Başkanlığı” ile yetinmek zorunda kalacağa benziyor.

 

BAKANSIZ KALMAYALIM

 

Mevcut Bakanlar Kurulu’ndan 22 Bakan yeniden AK Parti’den milletvekili adayı olmuşlar. Başbakan Yıldırım da bu ekibe dahil. Binali Yıldırım AK Parti’nin İzmir adayı. Yeni Cumhurbaşkanlığı sisteminde “Cumhurbaşkanı’nın Bakanları Meclis dışından belirlemesi ve Milletvekillerinin Bakan olamayacağı” şartı herkesin dilinde. Hepsi de AK Parti’nin ağır topları olan Hükümet üyelerinin milletvekili adayı olmaları bu iddiaları biraz havada bırakmışa benziyor. Hal böyle ise eğer, Orman ve Su İşleri Bakanı hemşehrimiz Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun yeniden Bakanlık koltuğuna dönmesi de zor olmasa gerek.
Yeni dönemde Orman Bakanlığı’nın lağvedilerek Tarım Bakanlığı bünyesine katılacağı söylentilerine de Afyonlular olarak inanmak istemiyoruz. Afyonkarahisar Bakansız kalmamalı…

 

HEMŞEHRİLERİMİZ ANKARA VE İSTANBUL ADAYI

 

Yeni dönemde Afyonkarahisar’ın mevcut milletvekilleri MHP’li Mehmet Parsak ile AK Partili Hatice Dudu Özkal TBMM’de yer almayacaklar.
MHP’den Antalya Milletvekili adayı olmak için Afyonkarahisar Vali Yardımcılığı görevinden istifa eden Adem Uslu aday listelerinde yer alamadı. Kanuni süresi içinde istifa edip aday olması nedeniyle Vali Yardımcısı Adem Uslu’nun yeniden Afyonkarahisar Vali Yardımcılığı görevine dönmesi bekleniyor.
Bu arada Afyonkarahisarlı olup da başka illerde seçilebilir sıralarda milletvekili adayı olan hemşehrilerimiz de var. MHP İstanbul 1. Bölge 2. Sıra adayı Emirdağlı hemşehrimiz İzzet Ulvi Yönter… Yönter, MHP’nin ağır topu Semih Yalçın’ın ardında aday listesinde kendisine yer buldu.
İyi Parti İzmir 1. Bölge 2. sırada Afyonkarahisarlı aday Yıldırım Ulupınar var.

 

AKILDA KALANLAR

 

Aday adaylarının çalışmalarını sürdürdüğü dönemden akılda kalan bazı noktalar var. Mesela internet sitelerinden, sosyal medyadan liste yapan, siyaseti dizayn ettiğini sanan “akıl daneleri” vardı. Baktık, listeler çıkınca ses kesilmiş. “Bi susup otururlar mı?” dersiniz?.. Bizce zor.
***
AK Parti de, AK Partili aday adayları da, şimdi listede yer alan adaylar da bizce bir yanlışa imza atıyorlar. Aday adayları da öyleydi, şimdi adaylar da aynı hata üzerindeler. Seçim çalışmalarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ve AK Parti’nin logolarını yeterince kullanmıyorlar. Oysa onlara en fazla oy getirecek iki öge, bize göre bunlar. Bakın AK Parti İl Başkanlığı’nın gazetelerde yer alan ilanında da Cumhurbaşkanı’nın fotoğrafı ve parti logosu yer almıyordu. Bizce bu bariz bir hata. AK Partili adaylar en çok Erdoğan’ın karizmasından ve AK Parti’nin kurumsal kimliğinden oy kazanabilir. Sadece adaylar üzerinden gidilirse yanlış olur.
***
Aday adaylığı sürecinde bir balon uçuruldu: “Şehrin tanınmış ailelerinden çift üniversite bitirmiş bir bayan aday olacak” denildi. Millet bekledi, bekledi öyle bir şey olmadı. Ne bomba aday çıktı, ne sürpriz isim…
Görülen o ki; ne Reis’e yakınlık, ne cafcaflı yaşam, ne üst kademe tavırlar, ne de çift diploma bazen yeterli gelmeyebiliyor. Eskilerin yaptığı gibi cana yakın, babacan olmak; insanlara yakın olabilmek, vatandaşa kendini kabul ettirebilmek başka bir şey… Allah olmayanlara da nasip etsin…

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti