Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Murat Arısoy

7 vekil hasreti – Kocatepe Gazetesi

Murat Arısoy 28 Eylül 2015 Pazartesi 03:00:00
  AK Parti ve MHP’nin yerel gazetelere verdikleri kutlama ilanlarına baktığımda, “Afyonkarahisar, 1 Kasım seçimlerinde 7 milletvekili mi çıkaracak” diye sordum kendime. Bu soruyu, birkaç kez de yakınlarımdan duydum.
Sahi, Afyonkarahisar 7 milletvekili mi çıkaracak?
AK Parti’nin kutlama ilanında 7 Haziran’da milletvekili seçilen siyasetçilerle 1 Kasım seçimleri için milletvekili adayı gösterilen siyasetçiler yan yana konulmuş. Böylece ortaya 7 rakamı çıkmış.
Milliyetçi Hareket Partisi’nde ise 5 milletvekili adayının yanı sıra İl Başkanı Raşit Demirel ve Merkez İlçe Başkanı Alper Yağcı yer almış. MHP’nin ‘7’si de böyle oluşmuş.
Madem bu kadar çok istiyoruz 7 milletvekilimizin olmasını; sahada da gayret göstersek ya.
Türkiye’de, Yüksek Seçim Kurulu’nun 7 Haziran seçimleri sürecinde, 2015’in Şubat ayında aldığı karara göre 7 milletvekili çıkaran 3 il var: Aydın, Denizli, Sakarya. Bu 3 ilin herbirinin nüfusu 900 bini aşmış durumda. Aydın’ın nüfusu 1 milyon küsur, Denizli ile Sakarya da 1 milyon yolunda ilerliyor.
Komşularımızdan Eskişehir ise 6 milletvekili çıkarıyor. Eskişehir’in nüfusu da 800 binden fazla.
Milletvekili çıkarma sayısı ile vilayetlerin nüfusları doğru orantılı olduğu için Afyonkarahisar’da nüfus artmadan milletvekili sayısı da artmaz. Afyonkarahisar’la hemen hemen aynı nüfusa sahip olmasına rağmen, 50 bin Orduluyu farklı illerden şehir nüfusuna kaydettiren Ordu’nun çıkardığı milletvekili sayısı da, Afyonkarahisar’ın milletvekili sayısı ile aynı: 5.
Bir farkla: Ordu büyükşehir; Afyonkarahisar büyükşehir değil.
Burada da “büyükşehir” tartışması gündeme geliyor. Afyonkarahisar’ın, hemşehrileri dernekleri ile istişare edilip 750 bin nüfusa ulaşması, dolayısıyla büyükşehir hâline gelmesi mümkün. Mümkün, ama “taşıma su” ile büyükşehir olmanın bir anlamı yok.
Zaten yerel yöneticilerin de Afyonkarahisar’ı ‘büyükşehir’ yapmaya niyeti yok. Büyükşehirde İl Özel İdaresi olmadığı için, İl Özel İdaresi’nin yetkileri ve görevleri merkez Belediye’ye devredilecek. Afyonkarahisar Belediyesi’nin Emirdağ ile Dazkırı arasındaki her altyapı sorunundan sorumlu tutulması, pek de adil olmayacak.
Buna itirazım yok.
Fakat Afyonkarahisar’ın ille büyükşehir olması değil, gelişmesi gerekiyor.
Şehrin verdiği göçün bitmesi, göç almaya başlaması gerekiyor.
Şehrin göç alması ise, yatırımlarla, iş imkânları ile, şehircilik ile mümkün.
Afyonkarahisar’a göç getirecek planlamalar yapıldığı takdirde AK Parti’nin de, MHP’nin de verdiği Kurban Bayramı kutlama ilanları daha anlamlı olacak.
7,8,9 milletvekili yakışır Afyonkarahisar’a.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER